Dziś w menu coś bez glutenu. Uwielbiam naleśniki bez pszenicy. Te z mąki ryżowej są szybkie, nie rozpadające się i do tego naprawdę smaczne! Z dużą ilością szpinaku, pieczarkami, fetą, jeszcze większą ilością czosnku i suszonych pomidorów są doskonałym pomysłem na obiad. Całość można zapiec w przecierze pomidorowym! Aż się rozmarzyłam, ale nie został już ani jeden… 😉
Jeśli brakuje Wam urozmaicenia w Waszych naleśnikowych posiłkach, to zapraszam także po przepis na naleśniki z mąki gryczanej oraz z mąki z ciecierzycy. Bez pszenicy też można zrobić fajne naleśniki!
Przepis na naleśniki z mąki ryżowej.
proporcje na 6 małych naleśników (15 cm)
- 50 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 łyżka oleju
- płaska łyżeczka soli
Wymieszaj dokładnie mleko z jajkiem, dodaj przesianą mąkę i sól, smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
[…] znajdziesz przepis na naleśniki ryżowe, a tu z […]
[…] znajdziesz przepis na naleśniki ryżowe, a tu z ciecierzycy. Ciasto fajnie się smaży, naleśniki się nie rwą i nie kleją do patelni […]
[…] naleśniki ryżowe>> […]
[…] znajdziesz przepis na naleśniki ryżowe, a tu z […]