Potraktujcie ten wpis jako ciąg dalszy tekstu dot. bezmlecznych źródeł wapnia! Te ciasteczka, dla których wciąż szukam chwytliwej nazwy można śmiało nazwać domowym suplementem 😉 Sezam biały, sezam czarny, mak i do tego orzechy, to świetne źródła wapnia plus jajko i (dla chętnych) miód na osłodę!

Te super proste ciasteczka robi się dosłownie chwilę, do tego kwadrans w piekarniku i mamy pyszną przekąskę! Gwarantuję Wam, że nie napracujecie się przy nich nic a nic.

Ciasteczka są bezglutenowe, bez mąki, bez proszku do pieczenia, bez nabiału i bez cukru!

Uwaga, są sycące, dość kaloryczne i wciągające…

domowe ciasteczka wapniowe 😉

  • 150 g sezamu białego lub sezamu czarnego lub maku (u mnie mix po 50 g każdego z tych składników)
  • 190 g masła orzechowego*
  •  1 jajko
  • 3 łyżki miodu (można pominąć)

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub mikserem w misce. Wcześniej sezam możesz podprażyć na suchej patelni – jednak nie jest to konieczne.

Dużą blachę wyłóż papierem, wykładaj masę ciasteczkową na blachę za pomocą małej łyżeczki (do herbaty).

Piecz około 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – wystudź zanim przełożysz na talerz.

*dałam 190 g masła orzechowego, bo taką pojemność ma mały słoiczek masła od Primavika (piszę, bo dostałam komentarz od koleżanki „ale żeś sobie wyliczyła ilość masła” 😉 

Na zdjęciu ciasteczka w towarzystwie sałatki z kaszy gryczanej i bobu oraz suszonej żurawiny (słodzona sokiem z granatu).

 

1 dość duża sztuka (jak na zdjęciu powyżej) to około 150 kcal!!!

W przepisie zaznaczyłam, aby wykładać masę małą łyżeczką (do herbaty) – takie ciasteczka będą mniejsze (na raz) i oczywiście będą miały też mniej więcej połowę podanej kaloryczność w sztuce.

 

Inne pomysły na ciasteczka:

owsiane z czekoladą

jaglane z orzechami

migdałowe z kakao

  1. Bardzo smakowite! Masło zawsze można szybciutko ukręcić samemu i swobodnie odmierzać 190 g 😉 Pozdrawiam!

  2. Ciasteczka to nie moja mocna strona, czas to zmienić 🙂

Leave a Reply