owsiane ciasto ze szpinakiem

Dziś podobno Międzynarodowy Dzień Blogerów. W ramach podziękowania, że czytacie i komentujecie moje wpisy oraz szykujecie posiłki według moich przepisów – zapraszam Was na świątecznie zielone ciasto! Wielu z Was pewnie kojarzy ciasto ze szpinakiem jako Leśny Mech! Jest to dokładnie to ciasto, ale nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała. U mnie jest w wersji bez glutenu i bez nabiału (nie przełożyłam ciasta kremem serkowym, bo… nie zdążyłam – tak szybko się rozeszło), za to z cudownie zielonym szpinakiem prosto z mojej działki 🙂

owsiane ciasto ze szpinakiem

przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru, a najlepiej ksylitolu/erytrolu
  • niepełna szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli soku z cytryny

*mąkę owsianą można zamienić na mix mąk pszennych – pełnoziarnista i oczyszczona 1:1 jednak wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe!

Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz (nawet jeśli na opakowaniu jest napisane, że już umyty!!) przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj na gładką masę blenderem. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia.

Jaja ubij na puszystą pianę wraz z cukrem. Wciąż ubijając wlej powoli olej, a następnie dodaj szpinak i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj i dodaj przesianą mąkę. Masa będzie dość gęsta, całość wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem dopieczenia. Piecz około 60 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

Ciasto na pewno zrobię jeszcze nie raz, wtedy postaram się zrobić nieco więcej zdjęć – tym razem zniknęło zdecydowanie za szybko 😉

A jeśli chcecie wiedzieć dlaczego warto jeść szpinak – klik klik>>

I na deser inne moje przepisy z wykorzystaniem szpinaku!

sałatka z dynią

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

7 komentarzy

  1. Marina

    brzmi super, ale mysle, ze aby otrzymac jeszcze zdrowsza wersje, moznaby pominac jajka 🙂 istnieje wiele dobrych zamiennikow, wiec nie powinno byc to problemem.
    Udanego dnia blogera! 🙂

    Odpowiedz
    • JMJ

      Oczywiście że można, ale ja akurat nie mam alergii na jaja, ani nie jestem weganką, więc nie kombinowałam z ich zamiennikami 🙂

      Odpowiedz
  2. sabina

    Takich ciasteczek jeszcze nie robiłam, ale może w ten sposób uda mi się przemycić szpinak i moja córka w końcu go zje :).

    Odpowiedz
    • JMJ

      grunt, to dobry plan – trzymam kciuki 🙂

      Odpowiedz
  3. Evi

    Bardzo ciekawa propozycja i dobra baza do eksperymentów z dodatkami, kremami i polewami 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. SZPINAK - WARTOŚĆ ODŻYWCZA - Zdrowo Najedzeni - […] owsiane ciasto szpinakowe>> […]
  2. CIASTO MARCHEWKOWE PEŁNOZIARNISTE - Zdrowo Najedzeni - […] zielone ciasto owsiane […]
  3. CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ - Zdrowo Najedzeni - […]   Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą lub proszkiem. Jaja ubij na puszystą…
  4. DIETA DLA OCZU - TYLKO MARCHEWKA? - Zdrowo Najedzeni - […]  ciasto owsiane ze szpinakiem>> […]
  5. JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW - Zdrowo Najedzeni - […] z warzywami – z burakami, marchewką, ciasteczka z ciecierzycą, z pomidorami, pietruszką, szpinakiem czy z […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: