szpinak – wartość odżywcza

Sezon na szpinak trwa w najlepsze – u mnie póki co wygląda, to tak jak na poniższym zdjęciu… (stan na początek maja). Liczę na to, że już niebawem będę szukała inspiracji kulinarnych, żeby użyć to co wyhodowałam 🙂

szpinak

Młode zielone listki szpinaku można spożywać w sałatkach, zapiekankach czy sosach do makaronu. Pasują do ciast, klusek i placków – ich zastosowanie w kuchni jest ogromne! Szpinak się także doskonale mrozi – przed włożeniem go do zamrażarki warto jednak go zblanszować (krótko obgotować w dużej ilości wody) a następnie przestudzić i dopiero zapakować do torebki. Szpinak doskonale rośnie i póki co nigdy mnie nie zawiódł… zawsze daje duże plony. Także w sezonie zazwyczaj mam możliwość zrobienia pewnych zapasów, niestety ze względu na ograniczenia powierzchniowe (mała zamrażarka), nie tak duże jakbym chciała… 😉

szpinak – wartość odżywcza

Co wyróżnia te zielone liście? Szpinak jest dobrym źródłem luteiny, silnego antyoksydantu, który wpływa pozytywnie między innymi na nasze oczy.  W centrum siatkówki naszego oka znajduje się żółta plamka, to właśnie tam kumulują się karotenoidy: luteina i zeaksantyna. Aby nasz narząd wzroku działał prawidłowo musimy na bieżąco dostarczać te składniki wraz z dietą. Ich naturalnym i bardzo dobrym źródłem jest m.in. szpinak, ale także brokuły, natka pietruszki, koperek, kapusta, kukurydza czy brukselka.

Beta-karoten występujący w szpinaku wspomaga regenerację skóry, przygotowuje ją do lata i do intensywnego opalania (ciekawe, że sezon na to warzywo jest właśnie przed wakacjami) 😉 Ponadto z beta-karotenu w organizmie powstaje witamina A .

Prawdą jest, że szpinak ma sporo żelaza: 100 g tego warzywa, to 2,8 mg żelaza, podczas gdy ważący tyle samo kotlet mielony, to 1,8 mg, a kawałek wołowiny od 2,1 mg (szponder) do 3,1 mg (polędwica). Problem jednak pojawia się na etapie przyswajania, żelazo pochodzenia zwierzęcego jest bezsprzecznie lepiej przyswajane w porównaniu z żelazem roślinnym. Aby choć trochę wspomóc wchłanianie żelaza warto szpinak (czy też inne produkty bogate w ten składnik) łączyć z pokarmami bogatymi w witaminę C.

Szpinak zawiera za to naprawdę pokaźne ilości witaminy K, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, ale również serca i całego układu krążenia. Witamina K zapewnieniu elastyczność naczyń krwionośnych oraz sprawny proces wiązania i transportu wapnia do kości. Ze względu na tę właśnie witaminę szpinak z powodzeniem mogą spożywać osoby chore na osteoporozę (pamiętając o dodatku nabiału!) oraz kobiety z cerą naczyniową i tendencją do żylaków.

szpinak wartość odżywcza

Warzywo to, to także źródło witamin E (witamina młodości), C (na odporność i piękną cerę), witamin z grupy B oraz kwasu foliowego (dla mózgu), potasu (regulującego ciśnienie krwi) i magnezu (na skołatane nerwy i dla mocnych kości).

szpinak na dobry nastrój

Co ciekawe jedzenie szpinaku może poprawiać nastrój! Dzieje się to za sprawą tyrozyny – istotnej dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz… wpływającej na nasze dobre samopoczucie. Niedobory tyrozyny objawiają się m.in. stanami depresyjnymi i nieustannym zmęczeniem. To może następnym razem w chwili smutku pokaźną porcję szpinaku zamiast kubełka lodów? 😉

szpinak – kwas szczawiowy

W przeciwieństwie do jarmużu, szpinak choć bardzo wartościowy zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze prowadzi do powstawania kamieni nerkowych i może powodować niedobory wapnia. Dlatego szpinak zawsze warto jeść w towarzystwie produktów bogatych w wapń np. z dodatkiem nabiału. Jednak z tego właśnie powodu szpinaku nie powinny jeść osoby chore na dnę moczanową, reumatyzm, kamienie nerkowe lub żółciowe.

szpinak

a przepis na szpinakowe śniadanie tu>> smacznego!

sałatka z warzyw pieczonych i szpinaku>>

owsiane ciasto szpinakowe>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

13 komentarzy

  1. Aga

    Również uwielbiam szpinak. Moje dwa ulubione sposoby na jego wykorzystanie to: 1. makaron ze szpinakiem 2. naleśniki ze szpinakiem. W rzeczywistości dobrze przyprawiony szpinak jest nie tylko idealny dla zdrowia ale i doskonały smakowo.

    Odpowiedz
    • JMJ

      To prawda!! Ja dziś na obiad miałam pełnoziarniste świderki ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym 🙂 PYCHA

      Odpowiedz
  2. Dee Lukasik

    Dzięki tobie wracam do picia moich smoothies ze szpinaku. Zapomniałam jakie one dobre i zdrowe. Dzięki

    Odpowiedz
  3. wczerni

    Ehhh a pizza ze szpinakiem i gorgonzolą? 🙂

    Odpowiedz
  4. zaciszerozmaitosci.pl

    No u mnie szpinak już zaczyna wyglądać jak szpinak 🙂 Jutro idę sprawdzić czy rwać, czy też jeszcze czekać. Faktem jest, że bardzo zdrowy, ale nie każdy za nim przepada. Szpinak po prostu trzeba w zacny sposób przyrządzić 🙂

    Odpowiedz
  5. Karolina Kary B

    Zmora mojego dzieciństwa ;). Dziś najlepiej smakuje z makaronem lub surowy.

    Odpowiedz
  6. wczerni

    Skoro już pytasz, to jednego i drugiego 😀

    Odpowiedz
  7. madame b

    Lubię szpinak, ale tylko świeży. Chętnie go jem właśnie dlatego, że ma tak wiele cennych wartości

    Odpowiedz
  8. Ania Ślebioda

    Kiedyś nie lubiłam, w tej chwili uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  9. BeztroskaMama

    Kocham szpinak! Jem go o każdej porze roku. A teraz czekam aż mi wyrośnie w moim ogródku 🙂

    Odpowiedz
  10. 0jla

    ja szpinak pokochałam w przedszkolu! 😀 Nigdy nie jadłam obiadów ani też nie leżakowałam. Pewnego dnia mama spóźniła się z odebraniem mnie, a dzieci już wcinały. Panie przedszkolanki były tak kochane, że dały mi na przeczekanie zupę… szpinakową! Chyba nawet sprawiłam im wtedy radość, bo jako jedno z nielicznych dzieci zupę pochłonęłam bez mrugnięcia okiem podczas gdy inne przelewały zupę łyżką i marudziły. Nie zapomnę tego chyba nigdy! W późniejszym czasie siostra zaserwowała mi makaron ze szpinakiem i kurczakiem i wówczas już świadomie przepadłam! Dzisiaj jem go w koktajlu z pomarańczą i bananem. Pycha 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. ZIELONO MI | zdrowo najedzeni - […] Szpinak, to beta-karoten, luteina, kwas foliowy, żelazo i witaminy K i C. To prawdziwa bomba antyoksydacyjna. Więcej o tym…
  2. SZPINAKOWE ŚNIADANIE – Zdrowo Najedzeni - […] a o szpinaku więcej tu>> […]
  3. SOS SZPINAKOWY – Zdrowo Najedzeni - […] a o samym szpinaku przeczytaj tu>> […]
  4. OWSIANE CIASTO ZE SZPINAKIEM - Zdrowo Najedzeni - […] A jeśli chcecie wiedzieć dlaczego warto jeść szpinak – klik klik>> […]
  5. DIETA DLA OCZU - TYLKO MARCHEWKA? - Zdrowo Najedzeni - […] oka. Najbogatsze w ten związek, czyli najkorzystniejsze dla oczu, są takie warzywa jak: szpinak>>, kapusta włoska, kiełki zbóż, groszek…
  6. SZPINAKOWE ŚNIADANIE - Zdrowo Najedzeni - […] a o szpinaku więcej tu>> […]
  7. DIETA NA CELLULIT - ZACZNIJ JUŻ DZIŚ - Zdrowo Najedzeni - […] bardzo, niech to będą buraki, papryka, dynia, szparagi, pomidory, seler, ogórki, marchew, szpinak czy jarmuż. Nie zapominaj o warzywach…
  8. SEZONOWOŚĆ W XXI WIEKU - Zdrowo Najedzeni - […] kapusta pekińska, marchew, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, […]
  9. DIETA LEKKOSTRAWNA W PRAKTYCE – Zdrowo Najedzeni - […] warzywa gotowane: pietruszka, seler, buraki, dynia, cukinia, szpinak, marchewka, młody groszek, ziemniaki, brokuły w formie […]
  10. 3 zasady zdrowego żywienia - Zdrowo Najedzeni - […] poczytaj więcej o szpinaku […]
  11. poznaj 3 zasady zdrowego żywienia - Zdrowo Najedzeni - […] poczytaj więcej o szpinaku […]
  12. dieta lekkostrawna w praktyce - Zdrowo Najedzeni - […] warzywa gotowane: pietruszka, seler, buraki, dynia, cukinia, szpinak, marchewka, młody groszek, ziemniaki, brokuły w formie […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: