bez glutenu / obiady / PRZEPISY / sosy
Pomysł na szybki obiad – służę radą 🙂
Pesto, to takie smaczne coś z niczego. Trochę orzechów lub pestek, olej, coś zielonego i przyprawy – 5 minut pracy i obiad na stole! Tym razem użyłam oleju konopnego – jest delikatny w smaku i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy K, E oraz A. Używam go od niedawna i bardzo mi zasmakował! Ale można go zastąpić oliwą lub innym olejem, którego smak będzie Ci odpowiadał. Jak bazę użyłam pestek dyni – jak się chwaliłam już na instagramie>> mam ich bardzo dużo, więc moja kreatywność jest wystawiona na próbę! Piekę z nimi chleby, posypuję sałatki, czasem podjadam w trakcie pracy… ale wciąż mam ich naprawdę dużo! 😉 Można je zastąpić pestkami słonecznika, orzechami włoskimi lub jak w klasycznym pesto – orzeszkami piniowymi. Rukolę można zastąpić bazylią (jak w tradycyjnym pesto), jarmużem, nacią rzodkiewki lub marchwi, pietruszką, młodymi pędami pokrzyw (już za moment będą!!) lub inną zieleniną. Ja już na patelni dodałam jeszcze pokrojone drobno suszone pomidory. Kombinujcie i bawcie się dodatkami!
Ser – cheddar, Bursztyn czy parmezan, to opcjonalny dodatek do pesto – na pewno nada mu aksamitną konsystencję i lekki posmak, ale jest to też dość tłusty produkt. Dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zrezygnuj z dodatku sera! Ser można także zastąpić płatkami drożdżowymi – są doskonałym zamiennikiem sera w diecie wegan czy alergików. Smacznego 🙂
Pesto z pestek dyni i rukoli.
- 2-3 garści rukoli
- 3 łyżki pestek dyni
- 1/3 szklanki oleju konopnego (ew. rzepakowego lub oliwy)
- czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól
- ew. ser cheddar lub parmezan
Rukolę umyj i osusz, pestki dyni można podprażyć – będą wyrazistsze w smaku. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ser – zetrzyj go na tarce. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj zostawiając małe drobinki – chrupiące cząstki pestek dyni lub mniejsze kawałki rukoli. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja do pesto użyłam oleju konopnego o którym więcej piszę tutaj>> Pasuje doskonale ze względu na orzechowy aromat!
Wymieszaj z gorącym makaronem, posmaruj naleśniki lub kanapki albo przełóż do foremki do pieczenia muffin i zamroź na później. W lodówce można przechowywać zalane od góry oliwą/olejem.
okazuje się, że silikonowe foremki do muffin są świetne do mrożenia pesto 😉
Ile kalorii ma pesto?
1 łyżka pesto z serem parmezan, to 95 kcal
1 łyżka pesto bez sera, to 85 kcal
A o pestkach dyni możecie poczytać tutaj>>
[…] doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako baza do pesto>> czy posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej dyni i papryki […]
Staram się zdrowo odżywiać i rozpocząć „dietę”, przepis ten więc idealnie się nada 🙂
Powodzenia, u mnie znajdziesz sporo inspiracji na zdrowe dania 🙂
niestety, nie jestem fanem pesto 🙁
Ja kiedyś też nie lubiłam 🙂 ale to domowe ma jednak inny smak i mi zasmakowało!
Na blogu mam też pomysły na inne dodatki do makaronów, mam nadzieję, że coś podpasuje 😉
Takie własnej roboty pesto jest na pewno warte wypróbowania. Te gotowe cuda na kiju ani specjalnie smaczne, ani tym bardziej zdrowe nie są. Przepis do przetestowania 🙂
Ja też nie przepadam za gotowcami 🙂
Uwielbiam pesto! Jednak za rukolą nie przepadam. 🙁 Ale może zaryzykuje i zobaczę czy w takim połączeniu mi nie posmakuje. 🙂
Nic na siłę – możesz rukolę zamienić ją na inną „zieleninę” – w poście podałam przykłady 🙂
Z innymi na pewno spróbuję – to pewne (w szczególności z bazylią). 😀 Ale na rukolę tez chyba się odważę. W miarę możliwości staram się przekonać do smaków, które początkowo mi nie podchodzą – szukać takiej kombinacji w jakiej mi podpasują. 🙂
Daj znać jak się udało 🙂
Dzięki za przepis, już zapisuję. Od jakiegoś czasu o tym myślałam 🙂
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Uwielbiam pesto! Ja zwykle robię ze słonecznika i zielonej pietruszki, z duża ilością czosnku i soku z cytryny i odrobiną tylko oleju/oliwy. I do tego pomidorek już na talerzu. Mniam!
brzmi pysznie 🙂
Świetny przepis i jaki prosty. Pesto lubię ale zawsze kupowałam gotowe (a jest drogie niestety). Teraz skusze się chyba na własnoręczne wykonacie :-). Tylko makaron bezglutenowy 🙂
Smaczniej, zdrowiej i taniej 😉
Ja zawsze pesto mam w lodówce, przyznaję się że kupuje jednak chyba wreszcie muszę zacząć sama robić 😀 Pozdrawiam ciepło
To wyjątkowo proste! Także trzymam kciuki – wierzę, że się uda 🙂
Kocham pesto, dziekuje za doskonaly przepis , jutro bedzie u mnie na obiad.
Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny 🙂
http://www.blingblingmakeup.blogspot.com
Fajnie! Proszę o sygnał czy smakowało 🙂
🙂
Smakowalo 🙂
Przepis wygląda na mega banalny 🙂 Super, że podałaś różne alternatywy dla składników, może wtedy kombinować po swojemu 😛 Ja na przykład nie lubię rukoli i wolałabym ją czymś zastąpić 😉
O! Szukałam takiego przepisu, dzięki któremu będę mogła wykorzystać rukolę, która notorycznie mi zostaje! 🙂
uwielbiam pesto, można je zrobić prawie z każdej zieleniny 😀
Uwielbiam makaron ze świeżo przygotowanym pesto 🙂
Wygląda przepysznie! Już od jakiegoś czasu chodzi za mną makaron z pesto, ale jakoś w sklepie nie umiałam znaleźć. A tu proszę, domowy przepis! Chyba się skuszę dzisiaj na takie pyszności… <3
[…] o cudownym orzechowym aromacie – idealnie się sprawdził w moim pesto! Nie jest tak ostry jak olej z czarnuszki, więc bez obaw można go dodawać do posiłków. AŻ 75% […]
[…] doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako baza do pesto>> czy posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej dyni […]
[…] pesto z rukoli>> […]
[…] o cudownym orzechowym aromacie – idealnie się sprawdził w moim pesto>>! Nie jest tak ostry jak olej z czarnuszki, więc bez obaw można go dodawać do posiłków. Aż 75% […]
[…] makaronu rób domowe pesto z suszonych pomidorów>> rukoli>> natki pietruszki, bazylii, szpinaku, liści rzodkiewki czy […]