PESTO – POMYSŁ NA SZYBKI OBIAD

Pomysł na szybki obiad – służę radą 🙂

Pesto, to takie smaczne coś z niczego. Trochę orzechów lub pestek, olej, coś zielonego i przyprawy – 5 minut pracy i obiad na stole!  Tym razem użyłam oleju konopnego – jest delikatny w smaku i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy K, E oraz A. Używam go od niedawna i bardzo mi zasmakował! Ale można go zastąpić oliwą lub innym olejem, którego smak będzie Ci odpowiadał. Jak bazę użyłam pestek dyni – jak się chwaliłam już na instagramie>> mam ich bardzo dużo, więc moja kreatywność jest wystawiona na próbę! Piekę z nimi chleby, posypuję sałatki, czasem podjadam w trakcie pracy… ale wciąż mam ich naprawdę dużo! 😉  Można je zastąpić pestkami słonecznika, orzechami włoskimi lub jak w klasycznym pesto – orzeszkami piniowymi. Rukolę można zastąpić bazylią (jak w tradycyjnym pesto), jarmużem, nacią rzodkiewki lub marchwi, pietruszką, młodymi pędami pokrzyw (już za moment będą!!) lub inną zieleniną. Ja już na patelni dodałam jeszcze pokrojone drobno suszone pomidory. Kombinujcie i bawcie się dodatkami!

Ser – cheddar, Bursztyn czy parmezan, to opcjonalny dodatek do pesto – na pewno nada mu aksamitną konsystencję i lekki posmak, ale jest to też dość tłusty produkt. Dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zrezygnuj z dodatku sera! Ser można także zastąpić płatkami drożdżowymi – są doskonałym zamiennikiem sera w diecie wegan czy alergików. Smacznego 🙂

Pesto z pestek dyni i rukoli.

  • 2-3 garści rukoli
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1/3 szklanki oleju konopnego (ew. rzepakowego lub oliwy)
  • czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól
  • ew. ser cheddar lub parmezan

Rukolę umyj i osusz, pestki dyni można podprażyć – będą wyrazistsze w smaku. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ser – zetrzyj go na tarce. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj zostawiając małe drobinki – chrupiące cząstki pestek dyni lub mniejsze kawałki rukoli. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja do pesto użyłam oleju konopnego o którym więcej piszę tutaj>> Pasuje doskonale ze względu na orzechowy aromat!

Wymieszaj z gorącym makaronem, posmaruj naleśniki lub kanapki albo przełóż do foremki do pieczenia muffin i zamroź na później. W lodówce można przechowywać zalane od góry oliwą/olejem.

okazuje się, że silikonowe foremki do muffin są świetne do mrożenia pesto 😉

Ile kalorii ma pesto?

1 łyżka pesto z serem parmezan, to 95 kcal

1 łyżka pesto bez sera, to 85 kcal

A o pestkach dyni możecie poczytać tutaj>>

 

przepis na czerwone pesto>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

27 komentarzy

  1. Mama w Barcelonie

    Staram się zdrowo odżywiać i rozpocząć “dietę”, przepis ten więc idealnie się nada 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Powodzenia, u mnie znajdziesz sporo inspiracji na zdrowe dania 🙂

      Odpowiedz
    • Justyna

      Ja kiedyś też nie lubiłam 🙂 ale to domowe ma jednak inny smak i mi zasmakowało!
      Na blogu mam też pomysły na inne dodatki do makaronów, mam nadzieję, że coś podpasuje 😉

      Odpowiedz
  2. zaciszerozmaitosci.pl

    Takie własnej roboty pesto jest na pewno warte wypróbowania. Te gotowe cuda na kiju ani specjalnie smaczne, ani tym bardziej zdrowe nie są. Przepis do przetestowania 🙂

    Odpowiedz
  3. Natasha

    Uwielbiam pesto! Jednak za rukolą nie przepadam. 🙁 Ale może zaryzykuje i zobaczę czy w takim połączeniu mi nie posmakuje. 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Nic na siłę – możesz rukolę zamienić ją na inną “zieleninę” – w poście podałam przykłady 🙂

      Odpowiedz
      • Natasha

        Z innymi na pewno spróbuję – to pewne (w szczególności z bazylią). 😀 Ale na rukolę tez chyba się odważę. W miarę możliwości staram się przekonać do smaków, które początkowo mi nie podchodzą – szukać takiej kombinacji w jakiej mi podpasują. 🙂

        Odpowiedz
  4. Justyna | Mama Wie Wszystko

    Dzięki za przepis, już zapisuję. Od jakiegoś czasu o tym myślałam 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂

      Odpowiedz
  5. Ewa Mrowiec

    Uwielbiam pesto! Ja zwykle robię ze słonecznika i zielonej pietruszki, z duża ilością czosnku i soku z cytryny i odrobiną tylko oleju/oliwy. I do tego pomidorek już na talerzu. Mniam!

    Odpowiedz
  6. Marta Jadzia

    Świetny przepis i jaki prosty. Pesto lubię ale zawsze kupowałam gotowe (a jest drogie niestety). Teraz skusze się chyba na własnoręczne wykonacie :-). Tylko makaron bezglutenowy 🙂

    Odpowiedz
  7. Martyna Cieslinska

    Ja zawsze pesto mam w lodówce, przyznaję się że kupuje jednak chyba wreszcie muszę zacząć sama robić 😀 Pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    • Justyna

      To wyjątkowo proste! Także trzymam kciuki – wierzę, że się uda 🙂

      Odpowiedz
  8. MamaKarolina

    Przepis wygląda na mega banalny 🙂 Super, że podałaś różne alternatywy dla składników, może wtedy kombinować po swojemu 😛 Ja na przykład nie lubię rukoli i wolałabym ją czymś zastąpić 😉

    Odpowiedz
  9. Samorozwijalnia.pl

    O! Szukałam takiego przepisu, dzięki któremu będę mogła wykorzystać rukolę, która notorycznie mi zostaje! 🙂

    Odpowiedz
  10. Paulina

    Wygląda przepysznie! Już od jakiegoś czasu chodzi za mną makaron z pesto, ale jakoś w sklepie nie umiałam znaleźć. A tu proszę, domowy przepis! Chyba się skuszę dzisiaj na takie pyszności… <3

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. PESTKI DYNI - CHRUPMY NA ZDROWIE - Zdrowo Najedzeni - […] doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako baza do pesto>> czy posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej…
  2. RANKING OLEJÓW - NA CZYM SMAŻYĆ, CO DO SAŁATKI? - Zdrowo Najedzeni - […] o cudownym orzechowym aromacie – idealnie się sprawdził w moim pesto! Nie jest tak ostry jak olej z czarnuszki,…
  3. PESTKI DYNI - CHRUPMY NA ZDROWIE - Zdrowo Najedzeni - […] doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako baza do pesto>> czy posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej…
  4. PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW - Zdrowo Najedzeni - […] pesto z rukoli>> […]
  5. Który tłuszcz najlepszy - przegląd olejów według dietetyka! - […] o cudownym orzechowym aromacie – idealnie się sprawdził w moim pesto>>! Nie jest tak ostry jak olej z czarnuszki,…
  6. JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW - Zdrowo Najedzeni - […] makaronu rób domowe pesto z suszonych pomidorów>> rukoli>> natki pietruszki, bazylii, szpinaku, liści rzodkiewki czy […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: