bez glutenu / dla dzieci / jadalne prezenty / kolacja / lunch / PRZEPISY / przetwory / sosy / wege
Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na obiad w kwadrans. Szybkie, smakowite, zdrowe i do tego z produktów, które spokojnie mogą leżakować w kuchni miesiącami… Czego chcieć więcej? 🙂 To idealny obiad na zabiegany poniedziałek, leniwą niedzielę, sprzątanie lodówki czy na wypadek niespodziewanych (a głodnych) gości. To w końcu fantastyczna propozycja dla miłośników makaronu!
Spróbujcie!
U mnie główną rolę odgrywają pestki dyni (wciąż mam ich spory nadmiar), ale możesz je zamienić na pestki słonecznika lub orzechy np. włoskie lub pini. Do tego suszone pomidory wraz z olejem w którym się moczyły lub świeża oliwa, jeśli używasz pomidorów bez zalewy (jak ja). Dużo czosnku i świeżo zmielony czarny pieprz.
pesto z suszonych pomidorów
- 5-6 łyżek pestek dyni
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 5-6 łyżek oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz, ew. sól
Jeśli używasz pomidorów bez zalewy pokrój je w paski i zalej oliwą, aby trochę zmiękły. W przypadku pomidorów w oliwie – wystarczy je pokroić na nieco mniejsze części.
Pestki lub orzechy upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim wąskim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego). Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku.
W szczelnie zamkniętym słoiku pesto może stać w lodówce nawet 4 tygodnie.
Inny pomysł na pesto, to pesto zielone z rukoli – zapraszam po przepis: pesto z rukoli>>
Pesto czerwone wykorzystałam (do spółki z bryndzą) jako farsz do zielonych naleśników>>
Lubię takie potrawy , ale ciekawe jakby na nie zareagował On :-)))
Najlepiej spróbować 😉 ciekawa jestem reakcji – koniecznie daj znać jak wypadł test 🙂
Chetnie zrobię to pesto, bo tak lubię suszone pomidory, że mogłabym je dodawać prawie do wszystkiego.
Ja też uwielbiam suszone pomidory!! 🙂
Genialny pomysł na szybki obiad! Z pewnością przyrządzę je w najbliższym czasie.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Cieszę się, że zaintrygowałam – napisz czy pesto zasmakowało 🙂
Suszone pomidory bardzo często goszczą w mojej kuchni, a takie pesto to pomysł na szybki i bezproblemowy dodatek do obiadu, czy przekąski.
Zdecydowanie – daje radę i do makaronu, na kanapki czy jako dip!
Nie wiem czemu, ale ostatnio suszone pomidory mi nie smakują. Jeszcze z rok, czy dwa temu zajadłam się różnorakimi pastami właśnie z pomidorków, ale teraz nie mogę na nie patrzeć.
Może się przejadły? 🙂 albo uporczywie trafiasz na jakieś „lewe” okazy? 🙂 Daj sobie jeszcze szansę za jakiś czas!
Pesto to moja miłość, ale jak dotąd nigdy nie przyrządzałam go samodzielnie 🙂
Sklepowe i domowe, to według mnie zupełnie różne smaki 😉 Przepis jest prosty, więc zachęcam – koniecznie spróbuj pesto domowej produkcji! 🙂
[…] A do pudełka zapakowałam naleśniki posmarowane bryndzą oraz pesto z suszonych pomidorów>> […]
[…] makaronu rób domowe pesto z suszonych pomidorów>> rukoli>> natki pietruszki, bazylii, szpinaku, liści rzodkiewki czy […]
[…] przepis na czerwone pesto>> […]