bez glutenu / dla dzieci / kolacja / lunch / naleśniki, placki / PRZEPISY / wege
Dziś wpis idealnie wpisujący się w cykl Październik miesiącem oszczędzania 🙂 Na lunch zjem placki z warzywami, wczorajszym batatem i z pulpą po robieniu soku 😉
Lekkie, smaczne i sycące! Pieczone bez grama tłuszczu – w sam raz do ostrego dipu, na imprezkę lub do sosu np. pieczarkowego w ramach obiadu. Na zimno z pieczywem też dają radę!
Tu więcej o tym jak nie marnować jedzenia>>
Pieczone placki z warzyw – przepis.
- 1 brokuł
- 1 batat
- 3 – 4 łyżki pulpy po soku (najlepiej marchwiowym, nie jest to składnik obowiązkowy!)
- 4 – 5 łyżek płatków owsianych
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Brokuła krótko obgotuj i drobno posiekaj, batata upiecz lub ugotuj w skórce (ja miałam pieczonego z poprzedniego dnia), obierz i zmiażdż widelcem. Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz z pulpą marchwiową (jeśli nie masz innych warzyw użyj więcej pulpy), jajkiem i dopraw do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj płatków lub ew. bułki tartej, jeśli zbyt gęsta rozrzedź odrobiną wody – jej konsystencja zależy od stopnia ugotowania warzyw czy suchości pulpy z sokowirówki.
Formuj małe placuszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub usmaż na patelni.
Podawaj z dużą ilością warzyw! Jak jeść więcej warzyw?? sprawdź tu>>
ceramiczny talerz Urbański&Melaniuk
A korzystając z okazji zapraszam na moje konto na Instagramie.
Jeszcze nigdy nie robiłam placków z brokułem. Wyszedł spontanicznie ciekawy przepisc. Nie mam batatów, ale spróbuję zrobić podobne z ziemniaków, z dodatkiem utartej na drobno marchewki – wydaje mi się, że warto ją dodać, by dodała trochę koloru 🙂
Fajny przepis 🙂 U nas ostatnio królują placki w różnej wersji, więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Super! Niekoniecznie może ten brokuł mi tam pasuje, ale trzeba spróbować.
Spróbuj bez – żaden problem 🙂
Ciekawa opcja 🙂
świetne! też nienawidzę wyrzucać jedzenia!
Wygląda apetycznie, aczkolwiek nie przepadam za brokułami 😀
Aż się głodna zrobiłam, tak pysznie wyglądają 🙂
Już sama nazwa brzmi intrygująco 🙂 Można spróbować 🙂
Rzeczywiście czasem zostają warzywa i nie wiadomo co z nimi zrobić, a tu taki prosty przepis.
Ja również nie lubię marnować jedzenia. Pomysł świetny
Myślę, że by mi smakowały 🙂
To jest super ! Często tak robię 🙂
[…] placki z resztek – przepis […]
[…] przy okazji sokowirówki – z pulpy wychodzą świetne placuszki. Warto tylko ostrożnie dobierać warzywa i owoce, które przepuszczamy przez sokowirówkę. […]