PLACKI Z RESZTEK – NIE MARNUJ JEDZENIA!

Dziś wpis idealnie wpisujący się w cykl Październik miesiącem oszczędzania 🙂 Na lunch zjem placki z warzywami, wczorajszym batatem i z pulpą po robieniu soku 😉

Lekkie, smaczne i sycące! Pieczone bez grama tłuszczu – w sam raz do ostrego dipu, na imprezkę lub do sosu np. pieczarkowego w ramach obiadu. Na zimno z pieczywem też dają radę!

Tu więcej o tym jak nie marnować jedzenia>>

placki z resztek

Pieczone placki z warzyw – przepis.

  • 1 brokuł
  • 1 batat
  • 3 – 4 łyżki pulpy po soku (najlepiej marchwiowym, nie jest to składnik obowiązkowy!)
  • 4 – 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Brokuła krótko obgotuj i drobno posiekaj, batata upiecz lub ugotuj w skórce (ja miałam pieczonego z poprzedniego dnia), obierz i zmiażdż widelcem. Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz z pulpą marchwiową (jeśli nie masz innych warzyw użyj więcej pulpy), jajkiem i dopraw do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj płatków lub ew. bułki tartej, jeśli zbyt gęsta rozrzedź odrobiną wody – jej konsystencja zależy od stopnia ugotowania warzyw czy suchości pulpy z sokowirówki.

Formuj małe placuszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub usmaż na patelni.
Podawaj z dużą ilością warzyw! Jak jeść więcej warzyw?? sprawdź tu>>

placki pieczoneceramiczny talerz Urbański&Melaniuk

jakie IG mają bataty? >>

A korzystając z okazji zapraszam na moje konto na Instagramie.

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

13 komentarzy

  1. Joanna Julia Sokołowska

    Jeszcze nigdy nie robiłam placków z brokułem. Wyszedł spontanicznie ciekawy przepisc. Nie mam batatów, ale spróbuję zrobić podobne z ziemniaków, z dodatkiem utartej na drobno marchewki – wydaje mi się, że warto ją dodać, by dodała trochę koloru 🙂

  2. Aleksandra Załęska

    Fajny przepis 🙂 U nas ostatnio królują placki w różnej wersji, więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂

  3. mamazwadasercapl

    Super! Niekoniecznie może ten brokuł mi tam pasuje, ale trzeba spróbować.

    • Justyna

      Spróbuj bez – żaden problem 🙂

  4. Kasia Celjewska

    Wygląda apetycznie, aczkolwiek nie przepadam za brokułami 😀

  5. Patrycja Czubak

    Aż się głodna zrobiłam, tak pysznie wyglądają 🙂

  6. Danuta Brzezińska

    Rzeczywiście czasem zostają warzywa i nie wiadomo co z nimi zrobić, a tu taki prosty przepis.

  7. Małgorzata Hert

    Ja również nie lubię marnować jedzenia. Pomysł świetny

  8. Mrs Calluna

    Myślę, że by mi smakowały 🙂

  9. European Jull

    To jest super ! Często tak robię 🙂

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW - Zdrowo Najedzeni - […] placki z resztek – przepis […]
  2. JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA - Zdrowo Najedzeni - […] przy okazji sokowirówki – z pulpy wychodzą świetne placuszki. Warto tylko ostrożnie dobierać warzywa i owoce, które przepuszczamy przez…
%d bloggers like this: