To mój nowy HIT!! Od dobrych kilku miesięcy dodaję buraki marynowane niemal wszędzie – do pizzy, do sałatki, na kanapki. Doskonale podkręcają smak wielu dań, pasują do sałatek (np. z pęczakiem), jak i dań na ciepło.
Koniecznie je wypróbujcie, a odkryjecie zupełnie inne oblicze znanego Wam buraka. Marynowane na ostro buraki, to tylko kilka minut pracy, a efekt WOW gwarantowany!
składniki
sposób wykonania
Buraki (bez gotowania!) obierz i pokrój na cienkie plasterki.
W dużym słoiku przygotuj marynatę – bezzapachowy, łagodny w smaku olej (odradzam oliwę) wymieszaj z posiekanym czosnkiem pokruszoną lub posiekaną papryczką, solą, ziołami (mi pasuje tymianek, ale to mogą być Twoje ulubione zioła).
Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone w plastry buraki.
Zakręć i odstaw na minimum kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Tak przygotowane buraki mogą stać w lodówce nawet 2- 3 tygodnie. Im dłużej się marynują tym ich smak jest intensywniejszy.
Proporcje przypraw możesz oczywiście dodawać dowolnie w zależności od Twojej tolerancji czosnku czy też ostrego…
Tak przygotowane buraki dodaję na pizzę (świetnie komponują się z kozim serem i rukolą), do sałatek (np. sałatka z kaszą pęczak), na kanapki czy na ciepło jako dodatek do obiadu.
Ingredients
Directions
Buraki (bez gotowania!) obierz i pokrój na cienkie plasterki.
W dużym słoiku przygotuj marynatę – bezzapachowy, łagodny w smaku olej (odradzam oliwę) wymieszaj z posiekanym czosnkiem pokruszoną lub posiekaną papryczką, solą, ziołami (mi pasuje tymianek, ale to mogą być Twoje ulubione zioła).
Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone w plastry buraki.
Zakręć i odstaw na minimum kwadrans, aby smaki się przegryzły.
Tak przygotowane buraki mogą stać w lodówce nawet 2- 3 tygodnie. Im dłużej się marynują tym ich smak jest intensywniejszy.
Proporcje przypraw możesz oczywiście dodawać dowolnie w zależności od Twojej tolerancji czosnku czy też ostrego…
Tak przygotowane buraki dodaję na pizzę (świetnie komponują się z kozim serem i rukolą), do sałatek (np. sałatka z kaszą pęczak), na kanapki czy na ciepło jako dodatek do obiadu.