Dzień dobry, dziś polecam Wam kolejne naleśniki gryczane – kolejny przepis do mojej kolekcji naleśników bez pszenicy.
Na moim blogu znajdziesz kilka przepisów na naleśniki: zielone naleśniki orkiszowe, naleśniki ryżowe, a tu z ciecierzycy.
Ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej bardzo fajnie się smaży, naleśniki się nie rwą i nie kleją do patelni. Ich smak jest doskonały, pasują i do słodkiego i do wytrawnego farszu!
składniki
sposób wykonania
Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju.
Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu.
Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć.
Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
Składniki
Wskazówki
Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju.
Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu.
Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć.
Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.