Porcje1 Porcja

Dzień dobry, dziś polecam Wam kolejne naleśniki gryczane – kolejny przepis do mojej kolekcji naleśników bez pszenicy.

Na moim blogu znajdziesz kilka przepisów na naleśniki: zielone naleśniki orkiszowe, naleśniki ryżowe, a tu z ciecierzycy.

Ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej bardzo fajnie się smaży, naleśniki się nie rwą i nie kleją do patelni. Ich smak jest doskonały, pasują i do słodkiego i do wytrawnego farszu!

składniki

 100 g mąki gryczanej
 1 białko jaja
 300 ml wody
 ½ łyżeczka soli
 1 łyżki stołowe oleju

sposób wykonania

1

Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju.

2

Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu.

3

Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć.

4

Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Składniki

 100 g mąki gryczanej
 1 białko jaja
 300 ml wody
 ½ łyżeczka soli
 1 łyżki stołowe oleju

Wskazówki

1

Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju.

2

Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu.

3

Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć.

4

Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

naleśniki gryczane