Tydzień szparagowy trwa w najlepsze - dziś w menu: zupa krem z zielonych szparagów! Przepięknie zielona, lekka, ale sycąca i do tego wybitnie sezonowa - no bo kiedy jak nie teraz? W maju czy czerwcu! Zróbcie sobie na kolację, drugie śniadanie... po prostu zróbcie 🙂
A tu zajrzyj po więcej informacji dlaczego warto jeść szparagi>>
Pod tym linkiem znajdziesz przepis na sałatkę ze szparagami>>
składniki
sposób wykonania
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.
Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.
Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).
Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
Serving Size 1
Servings 2
- Amount Per Serving
- Calories 180
- % Daily Value *
- Total Fat 6g10%
- Total Carbohydrate 20g7%
- Dietary Fiber 6g24%
- Protein 7.5g15%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.
Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.
Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).
Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.
Zmiksuj zupę na gładki krem.