DifficultyBeginner
krem ze szparagów
Yields2 Servings

Tydzień szparagowy trwa w najlepsze - dziś w menu: zupa krem z zielonych szparagów! Przepięknie zielona, lekka, ale sycąca i do tego wybitnie sezonowa - no bo kiedy jak nie teraz? W maju czy czerwcu! Zróbcie sobie na kolację, drugie śniadanie... po prostu zróbcie 🙂

A tu zajrzyj po więcej informacji dlaczego warto jeść szparagi>>

Pod tym linkiem znajdziesz przepis na sałatkę ze szparagami>>

składniki

 1 pęczek szparagów
 1 mala cebula
 2 ziemniaki
 1 l bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy

sposób wykonania

1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.

2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.

3

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.

4

Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.

5

Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).

6

Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.

7

Zmiksuj zupę na gładki krem.

Category
Nutrition Facts

Serving Size 1

Servings 2


Amount Per Serving
Calories 180
% Daily Value *
Total Fat 6g10%
Total Carbohydrate 20g7%
Dietary Fiber 6g24%
Protein 7.5g15%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 1 pęczek szparagów
 1 mala cebula
 2 ziemniaki
 1 l bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy

Directions

1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.

2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.

3

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.

4

Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.

5

Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).

6

Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.

7

Zmiksuj zupę na gładki krem.

zupa krem z zielonych szparagów