TrudnośćŁatwy
krem ze szparagów
Porcje2 Porcje

Tydzień szparagowy trwa w najlepsze - dziś w menu: zupa krem z zielonych szparagów! Przepięknie zielona, lekka, ale sycąca i do tego wybitnie sezonowa - no bo kiedy jak nie teraz? W maju czy czerwcu! Zróbcie sobie na kolację, drugie śniadanie... po prostu zróbcie 🙂

A tu zajrzyj po więcej informacji dlaczego warto jeść szparagi>>

Pod tym linkiem znajdziesz przepis na sałatkę ze szparagami>>

składniki

 1 pęczek szparagów
 1 mala cebula
 2 ziemniaki
 1 l bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy

sposób wykonania

1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.

2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.

3

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.

4

Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.

5

Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).

6

Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.

7

Zmiksuj zupę na gładki krem.

Kategoria
Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 180
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 6g10%
Węglowodany 20g7%
Błonnik 6g24%
Białko 7.5g15%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 pęczek szparagów
 1 mala cebula
 2 ziemniaki
 1 l bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy

Wskazówki

1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.

2

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.

3

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.

4

Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.

5

Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).

6

Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.

7

Zmiksuj zupę na gładki krem.

zupa krem z zielonych szparagów