Tydzień szparagowy trwa w najlepsze - dziś w menu: zupa krem z zielonych szparagów! Przepięknie zielona, lekka, ale sycąca i do tego wybitnie sezonowa - no bo kiedy jak nie teraz? W maju czy czerwcu! Zróbcie sobie na kolację, drugie śniadanie... po prostu zróbcie 🙂
A tu zajrzyj po więcej informacji dlaczego warto jeść szparagi>>
Pod tym linkiem znajdziesz przepis na sałatkę ze szparagami>>
składniki
sposób wykonania
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.
Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.
Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).
Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
Wielkość porcji 1
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 180
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 6g10%
- Węglowodany 20g7%
- Błonnik 6g24%
- Białko 7.5g15%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę - dorzuć do cebuli.
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli i ziemniaków.
Smaż warzywa kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.
Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków (5-10 minut).
Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, solą i ew. czosnkiem, jeśli dobrze tolerujesz.
Zmiksuj zupę na gładki krem.