POKRZYWA – DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ DO MENU?

Pokrzywa, poza tym, że parzy i zwiastuje wiosnę ma całkiem sporo korzystnych właściwości. Zarówno dla naszego zdrowia jak i urody. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów bylina ta ma niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, kosmetyce jak i lecznictwie.

pokrzywa właściwościfot. Łukasz Echeński

Skąd się biorą dobroczynne właściwości pokrzywy?

Pokrzywa jest bogata w witaminę C, karoten oraz witaminy K, E, B2, B5.

Znajdziemy w niej również:

kwas krzemowy (poprawia kondycję tkanki łącznej, czyli wpływa korzystnie na stan skóry),

acetylocholinę (neuroprzekaźnik działający korzystnie na proces zapamiętywania), duże ilości chlorofilu (działa krwiotworczo raz wspomaga namnażanie mikroflory jelitowej),

fitoncydy (działają stabilizująco na poziom glukozy oraz mają właściwości bakteriobójcze)

oraz liczne składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, krzem mangan).

Jakby tego było mało – zielone listki, to niezłe źródło lecytyny, garbników, śluzów i wosków oraz kwasu mrówkowego i histaminy – te dwa ostatnie składniki możemy śmiało obwiniać za piekące pęcherze na skórze.

Z racji tak bogatego składu pokrzywa działa wzmacniająco na cały organizm! Jest doskonałym dodatkiem w diecie cukrzyków. Wspomaga leczenie anemii, gdyż związki w niej zawarte działają krwiotwórczo. Wpływa też korzystnie na pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza perystaltykę jelit, jest stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych i jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy.

Pokrzywie przypisuje się także działanie oczyszczające – jest bardzo często stosowana we wszelkiego rodzaju “detoksach”. Ma to związek z tym, że działa moczopędnie i przyspiesza usuwanie związków przemiany materii z organizmu.

Pokrzywa w kosmetyce.

Także w kosmetyce właściwości pokrzywy mają niemałe znaczenie. Liść pokrzywy stosowany jest do pielęgnacji zarówno skóry jak i włosów (szczególnie tych skłonnych do wypadania czy przetłuszczania się). Olejek z pokrzywy używany miejscowo przyspiesza gojenie się ran, czyraków i wrzodów. Z pokrzywy w połączeniu z krwawnikiem sporządza się wyciągi mające zdolność tamowania krwotoków.

pokrzywa w kuchnifot. Łukasz Echeński

Pokrzywa w kuchni.

Młode pędy pokrzywy z powodzeniem można dodawać do sałatek, sosów np. szpinakowego lub jajecznicy. Sporządza się z nich zupę oraz koktajle wzmacniające.

Pamiętaj! przed dodaniem pokrzywy do dania sparz parzące liście wodą o temp. ok. 60°C (w tej temperaturze inaktywuje się substancje odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy).

Przepisy z wykorzystaniem pokrzywy.

placki cukiniowe z pokrzywą>>

zupa z pokrzywą>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

21 komentarzy

  1. Make Happy Life

    Bardzo lubię pokrzywę i muszę przyznać, że w okresie wiosenno – letnim pije jej dużo mniej. Zawsze zimą na rozgrzanie 🙂

    Odpowiedz
  2. balkanyrudej

    Właśnie nigdy nie próbowałam pokrzywy w wersji sałatkowej. Napar chyba raz czy dwa razy piłam, natomiast słyszałam wiele dobrego o pokrzywie jako dodatku do dań.

    Odpowiedz
  3. Super dzieciaczki

    Też nie jedłam w sałatce, ale o jej właściwościach już słyszałam.

    Odpowiedz
    • Justyna

      Masz czas aż do końca lata na testy 🙂

      Odpowiedz
  4. elka

    Ja ją uwielbiam, super jest jako letni napój chłodzący.

    Odpowiedz
    • Justyna

      w ten sposób jeszcze nie próbowałam 🙂

      Odpowiedz
    • Justyna

      teraz jest idealny moment, żeby spróbować pokrzyw w daniach – zachęcam 😉

      Odpowiedz
  5. Sylwia / Dom Na Ciepło

    Kiedyś jadłam sałatkę z pokrzywy i byłam mocno zdziwiona, że nie parzy! Niestety, zniechęciło mnie coś innego – oprócz listków w sałatce znajdowały się łodyżki pokrzywy, które zdecydowanie nie przypadły mi do gustu… Zblendowana pokrzywa w koktajlu – ten pomysł chyba bardziej mi odpowiada 😉

    Odpowiedz
  6. Wojtek| Bielecki.es

    Sam stosuję dosyć często herbatę z pokrzywy, zwłaszcza po oddaniu krwi. Pozwala ona łatwiej po donacji podnieść wartość hemoglobiny do normalnego poziomu. 😉

    Odpowiedz
  7. Martyna

    Ostatnio zaczęłam pić napar z pokrzywy. Czekam na efekty, ale Twój post zachęca mnie jeszcze bardziej. Nie wiedziałam ze ma aż tyle właściwości!

    Odpowiedz
  8. Małgorzata Rusek

    Nigdy nie próbowałam żadnego dania z pokrzywą, bo się boję, że się poparzę 😉 Dlatego informacja, żeby ją sparzyć, żeby nie parzyła – ale gra słowna wyszła 😉 – jest bardzo cenna. Tylko do zbierania przydadzą się rękawiczki 😉

    Odpowiedz
  9. Marlena Gębala

    Ostatnio trafiam na wiele artykułów na temat pokrzywy, muszę sie rozejrzeć – zerwać lub kupić i włączyć do swojego menu 🙂

    Odpowiedz
  10. PenPals Poland

    Mój tata od dawna planuje użyć pokrzywy do sałatek, ale jakoś nigdy nie doszło to do skutku 😉 Za to z babcią kiedyś robiłam syrop z pokrzywy, ale to było lata temu. O wykorzystaniu olejku nie słyszałam więc cieszę się, że dowiedziałam się czegoś nowego 😀

    Odpowiedz
  11. Greenelka

    Pokrzywa jest wspaniała. Zbieram juz od kilku tygodni, piję, wkładam do szejków, robię zupy pokrzywowe, placki z pokrzywą , płuczę włosy w pokrzywie. Od jakiegoś czasu mieszkam na wsi, zatem mam mozliwość zbierania pozytecznych roślinek z dala od spalin.

    Odpowiedz
  12. Agata Orczykowska

    Spoko post, pokrzywa, zawsze mnie kręciła, ale jakoś nigdy nie mogłam się do niej zabrać.
    Dziękuję!!

    Odpowiedz
  13. Martielifestyle

    Dobro pokrzywy odkryłam kiedy zaczęłam ja pic zima i jesienią 🙂 Stan włosów się poprawił i ogólne samopoczucie 🙂 W ogóle lubię rożnego rodzaju ziółka, wiec i pokrzywa mnie nie parzy ;).

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Zupa z młodych listków pokrzywy, to MUST-HAVE tej wiosny! - […] właściwości zdrowotne pokrzywy>> […]
  2. SEZONOWOŚĆ W XXI WIEKU - Zdrowo Najedzeni - […] agrest, truskawki, bób, botwina, groszek cukrowy, ogórek, pomidor, rabarbar, szczaw, szpinak, pokrzywa, młoda kapusta, […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: