Wielkanoc za pasem. Myślę, że to dobry moment, żeby zacząć planować świąteczne wypieki. Z Waszych zapytań wiem, że jest zapotrzebowanie na przepisy na bezglutenowe czy bezpszeniczne spody do ciast i mazurków. Zatem zbieram swoje pomysły do jednego wpisu. Dziś na tapetę biorę bezglutenowy spód do ciasta.
Korzystajcie i koniecznie pochwalcie się gotowymi wypiekami!
Pamiętajcie, że ciasto można zagnieść kilka dni przed pieczeniem, a spody można upiec nawet kilkanaście dni przed nałożeniem masy. Także na dobrą sprawę już dziś możecie zabrać się do pracy 😉
Przepisy na bezcukrowe masy do mazurków także będą! Także bez obaw, będzie i „legalny wkład” do spodów!
bezglutenowy spód do ciasta – wersja kokosowa
Ciasto bardzo kruche i bardzo delikatne w smaku – zdecydowanie dla miłośników kokosa (ostrzegam).
- 80 g mąki kokosowej
- 80 g oleju kokosowego lub masła klarowanego, jeśli wolicie nieco mniej kokosowy smak
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 – 4 łyżki ksylitolu*
Mąkę z proszkiem przesiej, dodaj olej, ksylitol, sól i jajko, zagnieć szybko ciasto ręką i ulep kulę. Schowaj do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłóż ciastem brytfankę (około 10×23 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm. i piecz 15 minut w 190 st. C.
*Ja dałam 2 łyżki ksylitolu, przy takiej ilości ciasto jest mało słodkie, więc pasuje do niego słodki wierzch np. czekoladowy lub ze słodkich konfitur. Jeśli planujemy mało słodki, delikatny w smaku lub kwaśny wierzch spokojnie można dodać więcej cukru/słodzika.
jaglany spód do ciasta
Nieco wyrazistsze w smaku – pasuje do delikatnych nadzień np. serowych, mało słodkie. Moim zdaniem smaczniejsze od kokosowego.
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki ksylitolu
- 80 g masła klarowanego
- 1 jajo
- 1-2 łyżki wody lub jogurtu/śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiej wraz z proszkiem, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę i schowaj do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, nakłuj widelcem i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
gryczany spód do ciasta
To mój ulubiony bezglutenowy spód do ciasta. Jest świetny do sernika z kwaśnymi owocami na wierzchu, jak i do wytrawnej tarty.
- 200 g mąki gryczanej
- 90 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
- 1 jajo
- odrobina wody/jogurtu/mleka (jeśli ciasto będzie za suche)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu (pomiń, jeśli robisz wytrawną tartę)
Masło/olej powinny być mocno schłodzone, pokrój je na małe kawałki i zagnieć dodając stopniowo przesianą mąkę, sól, proszek, ksylitol i jajko.
Ciasto będzie się trochę sypało, więc jeśli dodanie 2-3 łyżek zimnej wody nie pomoże przesyp je do torebki, zagnieć przez folię w kulę i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie powinno się ładnie kroić. Wyłóż nim blachę o średnicy ok. 23 cm i piecz 20 – 25 minut w 180 st. C.
[…] podpiecz w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut. Jajko spód możesz też wykorzystać dowolny przepis na bezglutenowy […]
Super pomysł 🙂 fajnie, że pokazalas bezglutenowe alternatywy 🙂
Dziękuję – wykorzystasz któryś przepis?? 🙂
Spróbuję ten z mąki kokosowej- zawsze mam z nią największy problem 🙂
Powodzenia! Napisz czy ciasto się udało 🙂
Niesamowite ile znasz tych przepisów! Bardzo przydatny post! Przesłałam już link do Twojego artykułu, koleżance,która właśnie rozpoczęła dietę bezglutenową. 🙂
Dziękuję! Mam nadzieję, że skorzysta 🙂
Coś dla mojej siostry 😀 kiedyś przez straszną chwilę też miałam podejrzenie celiakii :O na szczecie nadal mogę wcinać ciasta i pic piwo 😛
Myślę, że nawet jak możemy jeść gluten, to warto spróbować czegoś innego – dla urozmaicenia 🙂
Super, że trafiłam na ten wpis. Bardzo chciałam zrobić ostatnio ciasto z mąki kokosowej, ale nie miałam przepisu, a trochę bałam się eksperymentować. Także wykorzystam ten pierwszy przepis na pewno :).
Zycie z ograniczeniami jest straszne, ale przepisy super 🙂
Jest znacznie łatwiej niż jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu! Produktów dla alergików nie brakuje, półki aż się uginają od przeróżnych mąk czy zamienników…
OK:)
Jeśli spód do ciasta to tylko kokosowy, wychodzi wyśmienity. Do dzisiaj pamiętam jedną bardzo smaczną tartę. 😀
Ha! Wspomnienie to niezły doradca w kwestiach kulinarnych 🙂 ja jednak głosuję za gryczanym!
Dla mnie jest najlepszy z tych trzech 🙂
[…] kruche spody do mazurków bez pszenicy są i słodkie świąteczne masy mazurkowe… bez […]
Uwielbiam takie nieskomplikowane, ale zdrowe przepisy, i juz mi wyobraznia podpowiada co ja na to ciasto położę 🙂
Pochwalisz się co to będzie? 🙂
muszę spróbować kokosowego, jakoś najbardziej mnie zachęcił 🙂
Koniecznie napisz czy smakowało 🙂
Cista, to chyba jedyne potrawy jeżeli tak to można nazwać, które lubię robić. Najlepiej smakuja w towarzystwie kawy czy herbaty, w gronie rodziny i przyjaciół. Kokos lubię, więc wypróbuje Twój przepis i poeksperymentuje w kuchni ::)
Cieszę się, że przepisy się spodobały!
Genialna alternatywa 😉
Dziękuję, wypróbujesz któryś przepis? 🙂
Jak będę miała chwilę lub dwie to najchetniej spod gryczany 🙂 mniam 😀
Nie jest to za bardzo kokosankowe?
Jeśli pytasz o pierwszy przepis – JEST! Tak jak zaznaczyłam w przepisie. Pierwszy przepis będzie idealny dla fanów kokosa. Można zmodyfikować dając masło zamiast oleju kokosowego, ale już sama obecność mąki nadaje mocno kokosowy smak 🙂
Ten pierwszy przepis JEST! Tak jak zaznaczyłam w przepisie, on będzie idealny dla fanów kokosa. Można zmodyfikować
dając masło zamiast oleju kokosowego, ale już sama obecność mąki nadaje
mocno kokosowy smak 🙂
Pooglądałam i zrobiłam się głodna 🙁 Niestety mój piekarnik nie nadaje się do pieczenia (ma za to wspaniale rozwiniętą funkcje przypiekania) więc muszę obejść się smakiem i poszukać jakiś innych przepisów.
To może chociaż batony gryczane… nie trzeba ich piec! 🙂
https://zdrowonajedzeni.pl/2017/03/23/batony-musli-gryczane/
[…] Spody do mazurków bez glutenu i bez pszenicy>> […]
[…] Spody do mazurków bez glutenu i bez pszenicy>> […]
[…] Kasza gryczana króluje! Poza tradycyjnym zestawem znanym pewnie w większości domów, czyli kasza plus gulasz, kasza ta doskonale pasuje jako baza do sałatki czy pieczenia chleba. Ze zmielonego suchego ziarna można także zrobić spód do tarty>>. […]
Kokosowy to mój zdecydowany faworyt 🙂
[…] Kasza gryczana króluje! Poza tradycyjnym zestawem znanym pewnie w większości domów, czyli kasza plus gulasz, kasza ta doskonale pasuje jako baza do sałatki czy domowego chleba. Ze zmielonego suchego ziarna można także robićgryczany spód do tarty>>. […]
[…] spody do ciast bez pszenicy i glutenu>> […]
[…] spody do ciast bez pszenicy i glutenu>> […]
[…] spody do ciast bez pszenicy i glutenu>> […]
[…] spody do ciast bez pszenicy>> […]
[…] spody do mazurków bez pszenicy>> […]
[…] na świąteczne wypieki lub chcielibyście je nieco odchudzić, to serdecznie polecam Wam uwadze spody do mazurków (bez pszenicy)>>oraz masy do mazurków (bez dodatku cukru)>>. Z przepisów, które mogę się przydać na […]
[…] SPODY DO CIAST BEZ GLUTENU […]
[…] Kasza gryczana smakuje na zimno i na ciepło, jest doskonałą bazą do sałatek, pasuje do dań obiadowych. A mąka gryczana jest świetna do ciast kruchych – na przykład do ciasteczek albo spodów do tarty! przepis na gryczany mazurek>> […]
[…] przepis na ciasto kruche jaglane tu>> […]
[…] Wykorzystaj przepisy na kruche spody bez pszenicy>> […]
[…] Kasza gryczana smakuje na zimno i na ciepło, jest doskonałą bazą do sałatek, pasuje do dań obiadowych. A mąka gryczana jest świetna do ciast kruchych – na przykład do ciasteczek albo spodów do tarty! […]
[…] Kasza gryczana smakuje na zimno i na ciepło, jest doskonałą bazą do sałatek, pasuje do dań obiadowych. A mąka gryczana jest świetna do ciast kruchych – na przykład do ciasteczek albo spodów do tarty! […]
[…] Wykorzystaj przepisy na kruche spody bez pszenicy>> […]
[…] Spody do mazurków bez glutenu i bez pszenicy>> […]
[…] kontynuacja wpisu z przepisami na kruche spody do ciast bez pszenicy Dziś super słodkie, a zdrowe, bo bezcukrowe masy do ciast. Nie tylko na wielkanocny […]