STRĄCZKI – POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE

Warzywa strączkowe zawsze gościły w mojej kuchni. Za sprawą Taty, który jest ich wielkim fanem już w dzieciństwie poznałam smak kilkunastu rodzajów fasoli, grochu czy ciecierzycy, do szkoły zamiast kanapki niosłam dumnie pudełko z sałatką z soczewicy a na podwieczorek jadłam ciasto fasolowe mojego Taty. To dla mnie najnormalniejsze w świecie posiłki, znane od dziecka.

Dlatego książka Strączki Marii Banach (wydawnictwo Samo Sedno) dość długo leżała na półce, aż w końcu przyszedł ten moment, że po nią sięgnęłam. Otwierałam ją z pewnym niepokojem… Ciekawe czy mnie czymś zaskoczy? Dziś zatem krótka recenzja Strączków Marii Banach.

AUTORKA
Kim jest autorka Strączków? Maria Banach prowadzi  bloga gruszkazfartuszka.pl i jest zdobywczynią pierwszego w Polsce tytułu BlogerChef. Ma oko do zdjęć i głowę pełną pomysłów na coraz to nowsze przepisy. Strączki, to jej debiutancka książka!

KSIĄŻKA
Książka jest pięknie wydana i ma mnóstwo naprawdę apetycznych zdjęć! To plus, bo ja zdecydowanie jem oczami!

Czy autorka mnie czymś zaskoczyła? TAK! Zdecydowanie tak… 88 przepisów ze strączkami w roli głównej potrafi zaskoczyć 🙂

Jest znany wszystkim hummus, ale tu w wersji z mango i kokosem (wow!) oraz z dynią, jest kilka pomysłów na strączkowe nadzienie do pierogów, są słodkości i sporo wegetariańskich oraz mięsnych pomysłów na obiady. Zaskoczyły mnie naleśniki z mąki z soczewicy – do tej pory wykorzystywałam na naleśniki mąkę z ciecierzycy – zatem mam już pomysł na obiad. Zupa czosnkowa, którą znałam w klasycznej wersji z grzankami tu jest dodatkiem czarnej fasoli.

strączki – książka

Wstęp książki jest krótki i rzeczowy – autorka obala w nim mity dot. ciężkostrawności strączków (skąd ja to znam… ileż razy obalałam te mity w gabinecie). Dodatkowo każdy rozdział poprzedzony jest wstępem nt. konkretnego warzywa. Mamy więc kompendium wiedzy na temat rodzajów, wartości odżywczych czy sposobu gotowania soczewicy, grochu i groszku, ciecierzycy, fasoli, fasolki, bobu czy soi. Opisuje odmiany warzyw oraz ich właściwości.

To nie tylko książka kucharska, ale także spora dawka wiedzy. Jestem na tak! 🙂

Dane o książce:
Liczba stron: 216
Wymiary: 25 x 21,1 x 28 cm
Oprawa: twarda
Wydawnictwo: Samo sedno
Data premiery: 10.08.2016
Rok wydania: 2016
Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

9 komentarzy

  1. Paulina W.

    Uwielbiam rośliny strączkowe. W ogródku mam własną fasolkę szparagową:) Koniecznie muszę zdobyć tą książkę:)

    Odpowiedz
  2. Dominika Rygiel

    Uwielbiam warzywa strączkowe, od dawna goszczą w mojej kuchni. Nawet nie wiedziałam, że doczekały się swojej książki kucharskiej! Wygląda smakowicie 😀

    Odpowiedz
  3. Adrian

    Książka wygląda bardzo ciekawie 😉 Może się skuszę na zakup 😉

    Odpowiedz
  4. www.swiattomskiego.blogspot.co

    Hmm… Nie mam pojęcia na temat strączków.. Aż mi wstyd… Wypadałoby nadrobić zaległości 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Polecam na początek kilka artykułów na moim blogu, nt. fasoli, ciecierzycy czy soczewicy 🙂
      Ja lubię i często je wykorzystuję 🙂

      Odpowiedz
  5. 52weekendy

    Brzmi naprawdę zachęcająco. My też mamy w ogródku fasolkę i często nie mam pomysłu co tu z niej wyczarować. Chyba się skuszę 🙂 Szczególnie że inne strączkowe też bardzo lubimy 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Justyna

      Świeżą fasolkę szparagową uwielbiam ot tak – z solą 🙂

      Odpowiedz
  6. Ola (Wycieczkowanki)

    Warzywa strączkowe zawsze kojarzyły mi się z czasochłonnym przyrządzaniem, ale może ciekawie napisana i ładnie wydana książka zmotywowałaby mnie, żeby się im bliżej przyjrzeć. Teoretycznie powinnam unikać tego typu produktów, ale z dobrego hummusu nie zrezygnuję!

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: