yerba mate – ja lubię

“Trudno znaleźć na świecie roślinę o tak dużej zawartości witamin i minerałów jaka jest w Mate.” Tak w roku 1604 pisali o yerba mate francuscy naukowcy… ile w tym prawdy?

Yerba mate

To herbata z ostrokrzewu paragwajskiego bogata w mateinę (pochodna kofeiny), dzięki której napar ma działanie pobudzające i pozytywnie wpływa na stan umysłu ułatwiając koncentrację. Jest doskonałym zamiennikiem kawy. Idealna dla ludziach aktywnych, polecana pracownikom umysłowym, uczniom i studentom (szczególnie w czasie sesji) czy osobom pracującym na nocnych zmianach. Zawarte w niej składniki zapewniają kompleksowe wsparcie pracy naszego mózgu.

Podnosi odporność organizmu, poprawia trawienie – reguluje przemianę materii i pobudza wydzielanie żółci, zwiększa koncentrację – niweluje zmęczenie i pobudza umysł, uspokaja i działa kojąco na układ nerwowy, opóźnia procesy starzenia się oraz pomaga w walce z nadwagą zmniejszając łaknienie.

yerba mate – fakty

Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, ściągające, moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe. Regularne picie naparu obniża poziom złego cholesterolu i działa ochronnie na komórki wątroby.

Odnośnie właściwości karcynogennych (oraz przeciwnowotworowych) naparu z yerby wciąż toczą się dyskusje. Pewien niepokój wzbudziły wyniki badań mówiących o tym, że yerba jest przyczyną raka jamy ustnej, szyi, przełyku, pęcherza, krtani, nerek, płuc oraz chłoniaka nieziarniczego. Głównym składnikiem yerba mate obwinianym o zwiększanie ryzyka powstawania nowotworów są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – substancje klasyfikowane jako rakotwórcze. Wydzielane są do atmosfery w trakcie wszystkich procesów spalania. Związki te powstają w wyniku wędzenia i grillowania produktów spożywczych, powstają w trakcie pożarów i spalania drewna, palenia papierosów czy produkcji asfaltu. Obecne są także w spalinach samochodowych. W badaniach tych nie wzięto jednak pod uwagę narażenia na zanieczyszczenia powietrza, stylu życia oraz codziennej diety badanych (takich jak spożywanie grillowanych i wędzonych produktów, picie alkoholu, palenie tytoniu itd.). Inne badania z kolei sugerują, że to nie sam napar, ale jego wysoka temperatura podrażnia przewód pokarmowy i zwiększa ryzyko zachorowania.

Badania epidemiologiczne przeprowadzone w Argentynie wykazały zwiększone ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego u pijących mate i palących, ale takich powiązań nie znaleziono u osób pijących ten napar i niepalących, co mogłoby sugerować, że nie o mate tu chodzi…

Z badań przeprowadzonych w University of Illinois wynika natomiast jasno, że zmienione nowotworowo komórki jelita grubego obumierają pod wpływem bioaktywnych składników zawartych w naparze. Za proces ten odpowiadają przede wszystkim pochodne kwasu kawoilochinowego (CQA), które m.in. łagodzą procesy zapalne. Naukowcy twierdzą, że pochodne kofeiny zawarte w yerba mate spełniają ważną rolę w zwalczaniu nowotworów oraz leczeniu chorób o podłożu zapalnym. Jednak ze względu na charakterystykę mikroflory jelitowej szczególną rolę odgrywają w przypadku nowotworów jelita grubego.

Yerba Mate

witaminy

Yerba mate zawiera szereg witamin i minerałów: wit. A, C, E, B1, B2, karoten, kwas pantotenowy, biotynę, czyli witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, mangan, krzem, siarkę, cynk, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozyt. Jest bogatym źródłem polifenoli, które są antyoksydantami i chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Nietypowy “ziemisty” smak Yerba Mate może w pierwszej chwili zaskoczyć, zazwyczaj jednak wystarczy kilka porcji, aby się z nim oswoić, a nawet pokochać.

yerba – wrzody?

Jednym z nie do końca udowodnionych przeciwwskazań do picia yerba mate jest choroba wrzodowa żołądka. Z jednej strony liście mate zawierają mateinę, która pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, z drugiej strony naparowi yerby przypisuje się działanie odbudowujące ściany żołądka i jelit. Z całą pewnością przy tego typu dolegliwościach nie powinniśmy pić naparów mocnych i bardzo gorących, które dodatkowo drażnią śluzówkę żołądka. A to czy pozostawić napar w swoim menu warto uzależnić od stadium choroby oraz samopoczucia po spożyciu.

yerba mate w ciąży

Drugim przeciwwskazaniem jest okres ciąży i laktacji. Co prawda nie wykazano żadnych zależności pomiędzy piciem yerba mate a przebiegiem ciąży czy rozwojem płodu (badania nie wykazały też związku picia yerby z przedwczesnym porodem ani z wagą dziecka poniżej normy). Ze względu na zawartość kofeiny zalecane jest jednak jej ograniczenie. Podobnie jak w przypadku kawy, Food Standards Agency zaleca spożycie kofeiny podczas ciąży i karmienia do maksymalnie 200 mg dziennie.

reasumując: życzę rozsądku i na zdrowie 🙂

tu więcej o kawie>> oraz o kawie zbożowej>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. CZARNA, MOCNA I BEZ CUKRU, BĘDZIE O KAWIE - Zdrowo Najedzeni - […] a o yerba mate poczytacie tu>> […]
  2. WODA – MINERALNA CZY Z KRANU? – Zdrowo Najedzeni - […] wpis o yerba>> […]
  3. czy kawa jest zdrowa? 5 faktów o kawie - Zdrowo Najedzeni - […] nie pijasz kawy? Poczytaj o kawie zbożowej>> albo o yerba mate>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: