Jaglany chlebek dość szybko zrobił furorę u mnie w domu – jest prosty i szybki w produkcji (pod warunkiem, ze mam resztkę kaszy jaglanej!), lekki i błyskawicznie znika ze stołu. A jakby tego było mało, to jego smak możecie dowolnie modyfikować zmieniając proporcje przypraw i dodatków!

Przepis na chleb chrupki jaglany.

Przepis jest na jedną okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
100 g mąki gryczanej
1/2 szklanki sezamu (biały lub czarny)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej (z tapioki lub kukurydzianej)
pół filiżanki oleju rzepakowego
ok. 1/2 szklanki wody
sezam, sól, kurkuma, papryka, kminek, czarnuszka, ostropest, pieprz, suszone pomidory (wg. gustu)

Sezam upraż na suchej patelni.
Kaszę ostudź i wymieszaj z mąką (może być zmielona w młynku kasza gryczana niepalona), olejem, przyprawami oraz wodą. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę, w razie konieczności zmodyfikuj konsystencję dodając odrobinę mąki lub dolewając wody.
Spróbuj ciasto i ew. dopraw do smaku i wyłóż ciasto cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem – wierzch posyp uprażonym sezamem, czarnuszką, zmielonymi na pył suszonymi pomidorami, gruboziarnistą solą, kminkiem, słodką lub ostrą papryką lub innymi przyprawami.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie od góry i od dołu). Jeśli wolisz bardziej chrupki/wysuszony chleb zostaw go w piekarniku kolejne 10 minut.

Po wystudzeniu krój w trójkąty (jak pizzę) lub w inne kromki dowolnego kształtu!
chleb-jaglany_bez_glutenu
Uważajcie, ten chleb potrafi uzależnić 🙂

Tu odpowiadam na pytanie: pieczywo chrupkie – warto czy nie warto?
A tu przeczytacie więcej o głównym składniku tego chleba, czyli o kaszy jaglanej>>

  1. Czy ten chlebek nadaje się na pożywne śniadanie? Z czym go jeść? Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

    • Do chlebka pasuje absolutnie wszystko – wytrawne pasty, ser, wędlina, ale też i dżemy 🙂 Z racji składu smakuje dość mocno kaszą jaglaną. Co do sytości – według mnie jest sycący podobnie do chrupkich chlebów, czyli ja potrzebuję ciut większą porcję niż „zwykłego” pieczywa 🙂

  2. Chrupkie chlebki uwielbiam, tak samo jak kasze jaglaną, więc pewnie smakowałby mi podwójnie 😉

Leave a Reply