Słynny krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów i kakao zna chyba każdy. Co możemy znaleźć w oryginalnym produkcie? Ponad płowa to cukier (55 g na 100 g produktu), 1/3 to olej (31 g na 100 g produktu), poza tym mamy troszkę orzechów – 13% (poszaleli!) oraz kakao (7%). Nie mam zamiaru  nikogo nawracać i prawić kazań typu “nie jedzcie, bo to śmierć o smaku czekolady” – skład mówi sam za siebie! Taka ilość cukru dostarczana co rano (wg. “instrukcji” z reklamy), to prosta droga do otyłości i cukrzycy jeszcze przed osiągnięciem pełnoletniości!!

Decyzję podejmijcie sami czy warto… Jedyne co mogę zrobić ja, to dać Wam naprawdę świetną alternatywę dla tego produktu! Moja wersja “nutelki” także jest słodka (chociaż nie ma w niej nawet łyżeczki cukru)! Jest w niej za to  łyżeczka oleju oraz duża porcja orzechów! Opcjonalnie można do niej dorzucić wiórki kokosowe, nasiona chia albo coś innego równie smacznego i przyjemnie chrupiącego.

domowa nutella – przepis

  • 200 g daktyli
  • czubata łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 garście orzechów – u mnie nerkowce, ale oryginalnie oczywiście laskowe
  • 2-3 czubate łyżki kakao/karobu
  • ew. łyżka wiórek kokosowych (opcjonalnie – dla smakoszy kokosa, można zastąpić nimi część orzechów)

Daktyle wydryluj (jeśli używasz tych z pestką) i zalej gorącą wodą na minimum kwadrans (spokojnie możesz je zostawić na całą noc). Po tym czasie przełóż daktyle do kielicha blendera razem z pozostałymi składnikami (olejem, orzechami i kakao) i zmiksuj dokładnie na gładką masę.

Gotowy krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Z podanych proporcji wychodzą dwa małe słoiczki – takie jak na zdjęciu poniżej. Legenda miejska głosi, że krem może stać w lodówce nawet dwa tygodnie (tylko po co skoro można go zjeść z owsianką, chlebem albo naleśnikami gryczanymi?) 😉

Nieco więcej o kakao przeczytasz we wpisie – czekolada super pokarm 🙂

olej kokosowy – hit czy kit??

A jeśli interesuje Cię ile kalorii ma ten krem – proszę bardzo:

1 czubata łyżeczka, to 40 kcal

dla porównania, łyżeczka prawdziwej Nutelli, to… 2x więcej kcal 🙂

Trzymajcie się ciepło!

 

  1. Ostatnio tyle słyszałam o składzie oryginalnej Nutelli… Aż odechciewa się jeść. “Legenda głosi…” 🙂 U mnie w domu na pewno byłaby to legenda. Przewiduję, że krem nie uchowałby się dłużej niż 3 dni 🙂

  2. Wiadomo, nutelle prawie każdy uwielbia, pytanie tylko czy warto się tak truć! Gdzie się nie ruszę w Internecie tam wszystko błaga mnie, żeby rzuciła wszelkie słodkości 😀 Myślę, że Twój przepis może mi w tym pomóc 😉 Zapisuję sobie! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Gdyby nie alergia na czekoladę ( zgubiły mnie ogromne ilości zjadanej nutelli), to pewnie jadłabym ja kilogramami do dnia dzisiejszego. Uwielbiam jej smak! Ten przepis może ja idealnie zastąpić ❤️

    • Ja tez jestem jej miłośniczką. Odtatnio robiłam domowa nutellę w wersji fit. Z rabarbarem. Niezła wyszła ❤️

      • O kurczę… z rabarbarem musi być extra! Sezon w pełni, więc na pewno wypróbuję ☺

  3. naszebabelkowo.blogspot.com pisze:

    Jeszcze nigdy nie robiłam takiej domowej nutelli – ale chyba muszę spróbować, bo wydaje się to dość nieskomplikowane – i na pewno zdrowsze, niż ta dostępna na sklepowych półkach 🙂

  4. Skład Nutelli rzeczywiście straszy. Podobnie zresztą jak smak. Kiedyś Nutella smakowała lepiej, a teraz to jedna wielka cukrowo-olejowa masa. Twój przepis jest szybki, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Uwielbiam domowe zamienniki sklepowych słodyczy!

  5. No i bez tłuszczów utwardzanych, które zajmują praktycznie połowę nutelli! Tutaj niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii a chyba tak samo pyszne, nie? 😀

    • IG to akurat tutaj na pewno jest wyższy – ze względu na małą ilość tłuszczu, a sporą porcję daktyli! Ale kaloryczność niższa, no i skład – bez porównania lepszy!

      • Faktycznie, daktyle mają taki sam IG jak cukier – mój błąd. Ale przynajmniej trochę więcej wartości odżywczych i o 100 kalorii mniej w 100g od cukru. Najważniejsze, że równie pyszne i zdrowsze 😉

  6. Właśnie szukałam wypróbowanego przepisu na domową nutellę i proszę – JEST! 🙂

  7. JOANNA ZAKRZEWSKA-SZCZEPANIK pisze:

    Nie bardzo przepadam za daktylami, ale bardzo intryguje mnie wizja zdrowszej nutelki 😉 Czasem po nią sięgamy więc przepis jak najbardziej wart wypróbowania 🙂

    pozdrawiam Asia

  8. Robiłam z orzechami laskowymi, ale zamiast oleju kokosowego użyłam lnianego. PYCha!

  9. Dokładnie, skład Nutelli przyprawia o zawał 😉 A zrobienie takiej domowej, zdrowej wersji to parę chwil. A ile jest możliwości! Do takiej z daktyli polecam dodać trochę soku z cytryny i zmielonej suszonej mięty – jest genialna! Pozdrawiam!

  10. Robiłam domową nutellę z ciecierzycy, ale ten przepis wydaje się prostszy, bo mniej pracochłonny 😉 wypróbuję

  11. Ja robię ze śliwek I kakaa :), wypróbuję Twój przepis 🙂 brzmi smakowicie 🙂

  12. Super. Spróbuję na pewno, moi chlopcy jedzą nalesniki ( owsiane) z nutellą.

  13. Robię! Mam często ochotę na Nutellę, ale jak zdaję sobie sprawę, że połowa słoika to cukier… ufff 🙁

  14. Zastanawiam się nad porównaniem smaku. Bo jednak Nutella chociaż niezdrowa i w większych ilościach za słodka, ma coś w sobie 🙂 Jak Coca-Cola 🙂

  15. Właśnie w sobotę robiłam sobie ten krem z daktyli, jeszcze mnie kusi zeby zrobic z awokado…

Leave a Reply