Imbir jest wykorzystywany od wieków! Pobudza krążenie krwi, rozgrzewa, łagodzi przeziębienie i nudności, zwalcza wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawności. W kuchni doskonale komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi. Ma silny aromat i świeży cytrusowy zapach, palący, lekko gorzki smak. Korzeń imbiru, przyprawa szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej.
Koniecznie zaopatrzcie się w nią właśnie teraz, przyda się w długie ciemne i chłodne zimowe wieczory.
Świeży korzeń imbiru, dzięki swoim wszechstronnym właściwościom, jest wykorzystywany zarówno w kulinariach, medycynie, jak również w kosmetologii. Wyciąg z imbiru dodany do kremu lub domowej maseczki wspomaga odnowę skóry, zapobiega wiotczeniu skóry i utracie jej sprężystości. Ma także działanie bakteriobójcze i ochronne, dlatego stosowany jest do odkażania ran.
imbir – właściwości
Wchodzi w skład tabletek przeciw chorobie lokomocyjnej, maści oraz żeli przeciwbólowych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jest składnikiem leków na choroby reumatyczne, regeneruje chrząstkę stawową i zapobiega procesom degeneracji. Wspomaga leczenie problemów sercowo-naczyniowych (m.in. zapobiega agregacji płytek krwi) oraz alergie. Obniża stężenie „złego” cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Zwalcza ból głowy i zaburzenia żołądkowe (dzięki zwiększaniu wydzielania śliny i żółci).
Jest pomocny w dolegliwościach ciążowych, przynosi ulgę przy bólach menstruacyjnych, działa moczopędnie, reguluje pracę nerek. Stymuluje także odporność. Badania pokazują także, że pewne składniki korzenia imbiru hamują rozwój komórek nowotworowych.
![ginger root](https://zdrowonajedzeni.files.wordpress.com/2015/11/fotolia_57686320_s.jpg?resize=850%2C565)
imbir na wzdęcia
Dzięki zawartości zingiberolu kłącze imbiru reguluje pracę pęcherzyka żółciowego, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i śliny, zapobiega wzdęciom. Przyspiesza też proces termogenezy. Dzięki tym właściwościom imbir przyspiesza przemianę materii i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
Ze względu na działanie rozgrzewające i pobudzające świetnie nadaje się jako dodatek do porannej herbaty lub kawy, dodatkowym atutem takiego napoju jest zwiększone ukrwienie mózgu, co rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację i pamięć. Zarówno korzeń, jak i sproszkowana przyprawa działa także jako afrodyzjak!
zastosowanie w kuchni
W kuchni dodaje pikanterii, zwiększa strawność dań tłustych i ciężkostrawnych. Pasuje do grzańca, korzennych ciasteczek, zupy dyniowej czy kurczaka z pędami bambusa i ryżem.
![](https://i0.wp.com/zdrowonajedzeni.pl/wp-content/uploads/2018/12/imbirowe3.jpg?resize=1170%2C578&ssl=1)
[…] A o imbirze poczytacie sobie tu>> […]
[…] A o imbirze poczytajcie sobie tu>> […]