cudowny imbir – dodaje pikanterii i odchudza

Imbir jest wykorzystywany od wieków! Pobudza krążenie krwi, rozgrzewa, łagodzi przeziębienie i nudności, zwalcza wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawności. W kuchni doskonale komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi. Ma silny aromat i świeży cytrusowy zapach, palący, lekko gorzki smak. Korzeń imbiru, przyprawa szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej.

Koniecznie zaopatrzcie się w nią właśnie teraz, przyda się w długie ciemne i chłodne zimowe wieczory.

Świeży korzeń imbiru, dzięki swoim wszechstronnym właściwościom, jest wykorzystywany zarówno w kulinariach, medycynie, jak również w kosmetologii. Wyciąg z imbiru dodany do kremu lub domowej maseczki wspomaga odnowę skóry, zapobiega wiotczeniu skóry i utracie jej sprężystości. Ma także działanie bakteriobójcze i ochronne, dlatego stosowany jest do odkażania ran.

imbir – właściwości

Wchodzi w skład tabletek przeciw chorobie lokomocyjnej, maści oraz żeli przeciwbólowych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jest składnikiem leków na choroby reumatyczne, regeneruje chrząstkę stawową i zapobiega procesom degeneracji. Wspomaga leczenie problemów sercowo-naczyniowych (m.in. zapobiega agregacji płytek krwi) oraz alergie. Obniża stężenie “złego” cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Zwalcza ból głowy i zaburzenia żołądkowe (dzięki zwiększaniu wydzielania śliny i żółci).

Jest pomocny w dolegliwościach ciążowych, przynosi ulgę przy bólach menstruacyjnych, działa moczopędnie, reguluje pracę nerek. Stymuluje także odporność. Badania pokazują także, że pewne składniki korzenia imbiru hamują rozwój komórek nowotworowych.

ginger root

imbir na wzdęcia

Dzięki zawartości zingiberolu kłącze imbiru reguluje pracę pęcherzyka żółciowego, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i śliny, zapobiega wzdęciom. Przyspiesza też proces termogenezy. Dzięki tym właściwościom imbir przyspiesza przemianę materii i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Ze względu na działanie rozgrzewające i pobudzające świetnie nadaje się jako dodatek do porannej herbaty lub kawy, dodatkowym atutem takiego napoju jest zwiększone ukrwienie mózgu, co rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację i pamięć. Zarówno korzeń, jak i sproszkowana przyprawa działa także jako afrodyzjak!

zastosowanie w kuchni

W kuchni dodaje pikanterii, zwiększa strawność dań tłustych i ciężkostrawnych. Pasuje do grzańca, korzennych ciasteczek, zupy dyniowej czy kurczaka z pędami bambusa i ryżem.

Przepis na zupę imbirową>>

ciasteczka imbirowe>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. ZUPA IMBIROWA – zdrowo najedzeni - […] A o imbirze poczytacie sobie tu>> […]
  2. ZUPA IMBIROWA - Zdrowo Najedzeni - […] A o imbirze poczytajcie sobie tu>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: