Zainspirowana zestawem kasz od Melvit i cudowną książką Qmam kaszę od Mai Sobczak rozpoczynam cykl wpisów o kaszach! Kasze uwielbiam – absolutnie wszystkie. Zimą żywię się głównie nimi – latem chętnie sięgam też po ziemniaki, które tylko wtedy potrafią być naprawdę smaczne.
Na pierwszy ogień biorę kaszę jęczmienną. Zaczynam nie bez kozery jeszcze przed świętami – licząc, że zachęceni walorami zdrowotnymi jęczmienia skusicie się na kutię z pęczakiem 🙂
Kasza jęczmienna smaczna i zdrowa.
Kasza jęczmienna jest pozyskiwana z… ziaren jęczmienia (tu chyba nie było niespodzianki). W sklepie można znaleźć trzy jej rodzaje: obłuskane ziarna, czyli pęczak, kaszę perłową, czyli rozdrobnione i wypolerowane ziarno oraz najdrobniejszą kaszę łamaną, czasem zwaną kaszą wiejską.
Pęczak, z racji najmniejszej ingerencji jest kaszą jęczmienną o najwyższej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, błonnika oraz szereg składników mineralnych, między innymi potas, magnez, żelazo, cynk, selen, krzem, miedź i mangan. Dostarcza także pewne ilości witamin B1, B2, PP, B6, E oraz kwasu foliowego.
czy kasza jęczmienna zawiera gluten?
TAK! Jęczmień zawiera gluten. Dlatego wszystkie kasze pozyskiwane z niego są kaszami glutenowymi (pęczak, łamana, wiejska itp).
Działa moczopędnie – może być pomocny przy problemach z pęcherzem, łagodzi zarówno biegunki, jak i zaparcia. Z racji wysokiej zawartości antyoksydantów wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Obniża gorączkę, ma działanie przeciwwirusowe. Korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy – pobudzając wydzielanie żółci. Poprawia kondycję psychiczną i wzmacnia układ nerwowy. Zawarty w nim błonnik rozpuszczalny (m.in. beta-glukany) wpływa istotnie na redukcję ?złego? cholesterolu i powodujące obniżenie glikemii poposiłkowej, czyli jest produktem niezwykle korzystnym dla cukrzyków. Inną zaletą beta-glukanów jest ich wpływ na błonę śluzową jelita. Beta-glukany przy pomocy bakterii bytujących w naszych jelitach są rozkładane do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stanowią pożywienie dla komórek nabłonkowych jelita grubego. Dzięki czemu powstają związki zmniejszające stany zapalne oraz ryzyko powstawania polipów czy nowotworów jelita. Warto też pamiętać, że nasza odporność zaczyna się właśnie tu, w jelicie grubym – gdzie znajduje się około 70% komórek odpornościowych naszego organizmu. Zatem to czy dbamy o naszą mikroflorę i stan odżywienia jelit wpływa także na stan naszego zdrowia, w tym na zmniejszoną lub zwiększoną podatność na infekcje.
kasza jęczmienna – źródło antyoksydantów
Jeśli chodzi o potencjał antyoksydacyjny jęczmień plasuje się dość wysoko i spośród kasz wyprzedza go tylko gryka. Związkami o charakterze przeciwutleniającym w jęczmieniu są m.in. witamina E oraz prowitamina A i polifenole. Kwasy fenolowe (zaliczane do polifenoli) występują głównie w zewnętrznej warstwie ziarna. Poza tym w jęczmieniu znajdziemy też kwas fitynowy i fitoestrogeny – także o działaniu antyoksydacyjnym. Związki te zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko zakrzepów – wpływają więc korzystnie na nasz układ krążenia. Antyoksydanty spowalniają także procesy starzenia się skóry oraz całego organizmu. Lignany zaliczane do fitoestrogenów są doskonałym wymiataczem wolnych rodników. Pomagają też utrzymać równowagę hormonalną w organizmie oraz redukują ryzyko wystąpienia hormonozależnych nowotworów m.in. piersi, jajnika czy macicy.
JAK UGOTOWAĆ PĘCZAK
Przed ugotowaniem kaszę ew. przebieramy (jeśli widzimy jakieś zanieczyszczenia) i płuczemy pod bieżącą wodą.
Następnie zalewamy wodą w proporcji 1:2,5 – czyli 1 szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklanki zimnej wody, odrobinę solimy gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po wchłonięciu całej wody wyłączamy gaz i jeśli kasza jest wciąż lekko twarda odstawiamy w ciepłe miejsce.
PRZEPISY Z KASZĄ PĘCZAK
sałatka z burakami>>
sałatka z kiełkami>> sałatka z awokado>>
mix kasz z warzywami>>
[…] opłucz i ugotuj do miękkości. Awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka umyj dokładnie i także […]
[…] więcej o kaszy jęczmiennej tu>> […]
[…] a o pęczaku poczytacie tu>> […]
[…] To cudownie kolorowe danie – pełne ostrych kiełków, aromatycznej rzeżuchy i chrupiących orzechów, sycące i orzeźwiające zarazem! Ugotujcie dziś pęczak w większej ilości, a jutro weźcie do pracy chrupiącą sałatkę!! A w czasie gdy kasza się gotuje poczytajcie o tym dlaczego warto włączyć kaszę jęczmienną do swojej diety. >>klik<< […]
[…] więcej o kaszy jęczmiennej tu>> […]
[…] Pęczak, to nie tylko smaczna kasza i doskonała baza do wielu dań, to także bomba witamin i minerałów oraz świetne źródło błonnika – więcej o pęczaku jęczmiennym przeczytacie tu>> […]
[…] To cudownie kolorowe danie – pełne ostrych kiełków, aromatycznej rzeżuchy i chrupiących orzechów, sycące i orzeźwiające zarazem! Ugotujcie dziś pęczak w większej ilości, a jutro weźcie do pracy chrupiącą sałatkę!! A w czasie gdy kasza się gotuje poczytajcie o tym dlaczego warto włączyć kaszę jęczmienną do swojej diety. >>klik<< […]
[…] opłucz i ugotuj do miękkości – sprawdź jak to zrobić. Awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka umyj dokładnie (jeśli to […]
[…] KASZA JĘCZMIENNA – DLACZEGO WARTO? […]
[…] opłucz i ugotuj do miękkości – sprawdź jak to zrobić. Awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka umyj dokładnie (jeśli to […]