bez glutenu / kolacja / lunch / na imprezę / na kanapki / PRZEPISY / wege
Najprostsza z możliwych, szybka, łatwa, prosta, tania… I pomyśleć, że niewiele by brakowało a nie poznałabym jej smaku 🙂
Planowałam zrobić pomidorówkę, ale się pomyliłam i zamiast puszki pomidorów otworzyłam puszkę czerwonej fasoli. Pomidorówka zeszła na dalszy plan – trzeba było się zająć otwartą fasolą.
Taka pasta jest świetna na kanapki, do świeżych warzyw, na imprezę i na lunch do pracy. To naprawdę fajny i prostu pomysł na smaczne i zdrowe jedzonko.
Nie bójcie się ciężkostrawności fasoli! Prawidłowo ugotowana, zmiksowana i z dodatkiem majeranku czy kminku może być smacznym początkiem Waszej przygody z warzywami strączkowymi. Tu przeczytasz więcej o tym jak ugotować fasolę (jeśli nie korzystasz z tej z puszki).
Uwaga, skupcie się – przepis będzie skomplikowany 😉
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI
Na miseczkę pasty:
- 1 puszka czerwonej fasoli (240 g ugotowanej)
- 2 łyżki oleju o delikatnym smaku
- sól, pieprz, chilli i/lub słodka papryka
- opcjonalnie cebula i czosnek
Muszę w końcu przygotować taką pastę! Przyznam, że z fasoli nie jadłam.
Jest bardzo prosta i naprawdę zaskakująco smaczna 🙂
Jak przetestujesz, to daj znać czy smakowała!
Przetestowałam, pyszna 🙂 Musiałam oczywiście dodać coś od siebie – kilka kaparów i suszonych pomidorów 😉
Cieszę się, że smakowała!! 🙂 Kapary faktycznie będą tu pasować! 🙂
I chyba mam jeszcze jakiś słoiczek… spróbuję następnym razem!
Aż mi ślinka cieknie, jeszcze nie jadłam śniadania więc pora najwyższa, bo mi język ucieknie! 😉
To zdecydowanie najwyższy czas na śniadanie SMACZNEGO 🙂
Uwielbiam pasty ! Moja ulubiona to oczywiście jajeczna i z tuńczykiem 🙂
Nie przepadam za tuńczykiem, ale jaja lubię pod każdą postacią ??
Dużo rzeczy robiłam już z fasoli, ale pasty jeszcze nie..:)
Spróbujesz?? 🙂
No i trzeba będzie wypróbować 🙂 Zrobię, a jak! Szkoda tylko, ze samej sobie, bo na resztę rodziny nie mam co liczyć. W zasadzie może to i lepiej, bo będzie więcej dla mnie 😀 Nie dość, że zdrowa, to zapewne równie smaczna
Spróbuj na pewno, a może rodzina się przekona? 😉
Nie lubię fasoli, ale jadłam kiedyś ciasto zrobione ze zmielonej czerwonej fasoli i było przepyszne. Może taka pasta też by mi przypadła do gustu… 😉
Moja mama niedawno zrobiła bardzo podobną. Jest pyszna 🙂
To proste rozwiązanie, które jest także idealne do poczęstowania niespodziewanych gości. 😉
Bardzo dobry patent na imprezy 🙂 Ta z cebulką to chyba taki wegetariański smalec
swietny blog i super przepis, sprobuje na pewno!
Jakiś czas temu w restauracji do dania męża podano pastę z czerwonej fasoli i od tego czasu koniecznie chce żebym mu zrobiła coś takiego w domu 😉 Z chęcią skorzystam z przepisu – tym bardziej, że jest banalnie prosty 😉
Fakt, do skomplikowanych to ten przepis nie należy 😉 Smacznego!! 🙂
[…] Jedzcie na zdrowie i nie bójcie się gotowanej marchewki Przepisy na inne pasty: pasta z czerwonej fasoli>> pasta z białej fasoli>> pasta z suszonych pomidorów>> pasta z kozim […]
[…] pasta kanapkowa z czerwonej fasoli>> […]
[…] wędliny lub jako dip do warzyw jedz hummus>> lub pastę z fasoli czerwonej lub wege smalczyk z białej […]
[…] Pasta z czerwonej fasoli>> […]
[…] (produkty te możesz dodać do głównego dania obiadowego, jak również przyrządzić z nich pastę, hummus czy upiec […]
[…] pasta kanapkowa z czerwonej fasoli […]
[…] pasta kanapkowa z czerwonej fasoli […]
[…] PASTA Z CZERWONEJ FASOLI – SZYBKA I TANIA […]