TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania30 minut

Domowa granola, to coś co robię skrajnie rzadko, a dyniowa granola? i to w marcu? Kto by się spodziewał? 🙂

Kiedy Twoja bratowa robi porządki w zamrażarce i ma nadmiar dyni, to nie ma bata - chcąc nie chcąc robisz dyniowe zapasy i uzupełniasz domową spiżarkę o słoik zupy dyniowej, ciasto dyniowe, a na koniec jeszcze o dyniową granolę właśnie! Wiwat wiosna! Marzec nowym miesiącem dyni 😉

Nie jestem jakąś przesadną fanką granoli, mój żołądek zdecydowanie woli płatki ugotowane, ale taka granola, to fajny pomysł na "coś do pochrupania" i... świetny spód do ciast, a i to mam w planach niebawem. Zatem słoik domowej granoli dyniowej nie zaszkodzi.

Obliczając kaloryczność założyłam, że przepis jest na trzy porcje.

A tu inne pomysły na śniadanie - nocne owsianki   przeczytaj też czy śniadanie jest faktycznie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia>>>

No i oczywiście polecam wpis o tym dlaczego dynia jest taka fajna i co jeszcze można z niej zrobić - a można sporo, zapewniam np. keczup albo zupę>>

domowa granola nadjeżdża

składniki

 1 szklanka płatków owsianych
 1 garść orzechów
 2 łyżki miodu lub melasy
 3 łyżki puree dyniowego
 imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
 opcjonalnie rodzynki, daktyle, figi

sposób wykonania

1

Wymieszaj płatki owsiane z posiekanymi orzechami oraz przyprawami oraz ew. drobno pokrojonymi suszonymi owocami.

2

Oddzielnie wymieszaj puree dyniowe z miodem.

3

Bardzo dokładnie połącz płatki z posłodzonym puree (najlepiej ręką).

4

Wysyp płatki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

5

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C kilka razy mieszając, aby nic się nie przypaliło.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 3

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 300.1
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11.8g19%
Węglowodany 39.1g14%
Błonnik 4.5g18%
Białko 7.2g15%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych
 1 garść orzechów
 2 łyżki miodu lub melasy
 3 łyżki puree dyniowego
 imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
 opcjonalnie rodzynki, daktyle, figi

Wskazówki

1

Wymieszaj płatki owsiane z posiekanymi orzechami oraz przyprawami oraz ew. drobno pokrojonymi suszonymi owocami.

2

Oddzielnie wymieszaj puree dyniowe z miodem.

3

Bardzo dokładnie połącz płatki z posłodzonym puree (najlepiej ręką).

4

Wysyp płatki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

5

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C kilka razy mieszając, aby nic się nie przypaliło.

domowa granola dyniowa