
Domowa granola, to coś co robię skrajnie rzadko, a dyniowa granola? i to w marcu? Kto by się spodziewał? 🙂
Kiedy Twoja bratowa robi porządki w zamrażarce i ma nadmiar dyni, to nie ma bata - chcąc nie chcąc robisz dyniowe zapasy i uzupełniasz domową spiżarkę o słoik zupy dyniowej, ciasto dyniowe, a na koniec jeszcze o dyniową granolę właśnie! Wiwat wiosna! Marzec nowym miesiącem dyni 😉
Nie jestem jakąś przesadną fanką granoli, mój żołądek zdecydowanie woli płatki ugotowane, ale taka granola, to fajny pomysł na "coś do pochrupania" i... świetny spód do ciast, a i to mam w planach niebawem. Zatem słoik domowej granoli dyniowej nie zaszkodzi.
Obliczając kaloryczność założyłam, że przepis jest na trzy porcje.
A tu inne pomysły na śniadanie - nocne owsianki przeczytaj też czy śniadanie jest faktycznie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia>>>
No i oczywiście polecam wpis o tym dlaczego dynia jest taka fajna i co jeszcze można z niej zrobić - a można sporo, zapewniam np. keczup albo zupę>>
domowa granola nadjeżdża
składniki
sposób wykonania
Wymieszaj płatki owsiane z posiekanymi orzechami oraz przyprawami oraz ew. drobno pokrojonymi suszonymi owocami.
Oddzielnie wymieszaj puree dyniowe z miodem.
Bardzo dokładnie połącz płatki z posłodzonym puree (najlepiej ręką).
Wysyp płatki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C kilka razy mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Wielkość porcji 3
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 300.1
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 11.8g19%
- Węglowodany 39.1g14%
- Błonnik 4.5g18%
- Białko 7.2g15%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Wymieszaj płatki owsiane z posiekanymi orzechami oraz przyprawami oraz ew. drobno pokrojonymi suszonymi owocami.
Oddzielnie wymieszaj puree dyniowe z miodem.
Bardzo dokładnie połącz płatki z posłodzonym puree (najlepiej ręką).
Wysyp płatki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C kilka razy mieszając, aby nic się nie przypaliło.