Soczyste, chrupiące, orzeźwiające, lekko lub całkiem konkretnie ostre, jako przekąska, dodatek do sałatki, kanapki, dipu. Uwielbiam rzodkiewki, zawsze i w każdej konfiguracji 🙂

Jeśli dodamy do tego fakt, że są niskokaloryczne i mają całkiem pokaźną zawartość dobroczynnych składników, to mamy zestaw idealny!

rzodkiewki

rzodkiewki na piękne włosy

Zawartość siarki, minerału piękności wzmacnia włosy i pobudza ich wzrost oraz przyspiesza metabolizm. (pod tym linkiem przeczytasz więcej co jeść, aby mieć mocne włosy).

To właśnie między innymi siarka sprawia, że niektórzy jeść rzodkiewki nie mogą. Siarka powoduje bowiem wzdęcia, nieprzyjemne odbijania i siarkowy zapach z ust.  Siarka działa też przeciwzapalnie i przyspiesza regenerację chrząstek stawowych.

Poza siarką w rzodkiewce znajdziemy też potas, mangan i magnez oraz witaminę C.

rzodkiewki – ostry smak

Olejek gorczycowy (musztardowy) nadaje charakterystyczny ostry smak rzodkiewce – jego zawartość jest uzależniona od rodzaju rzodkiewki. Pobudza wydzielanie żółci i łagodzi objawy zgagi, działa też bakteriobójczo. Olejek gorczycowy ma działanie nawilżające i regenerujące – jest powszechnie stosowany w kosmetyce.

Rzodkiewki, to także sycący błonnik, który wspomaga regulację przemiany materii. Mają właściwości moczopędne oraz pobudzają apetyt – dlatego warto podawać je niejadkom! Ze względu na połączenie pewnych ilości żelaza i witaminy C wspomagają także leczenie anemii.

Są dostępne cały rok i mogą być doskonałą przekąską między posiłkami, ale to właśnie teraz są najlepsze i najtańsze 🙂rzodkiewki wartość odżywczafot. Łukasz Echeński

 

  1. No właśnie cały czas zastanawiałam się nad tym dlaczego czasem rzodkiewki różnią się ostrością smaku. Już wiem, dzięki! 🙂

  2. Tak bardzo żałuję, że nie lubię rzodkiewek!

  3. Nie wiedziałam, że rzodkiewki aż tak pozytywnie oddziałują na włosy. Tym chętniej będę je wcinać! Na szczęście mój organizm dobrze reaguje na rzodkiewkowe szaleństwo. 🙂

  4. Fajnie trafiłam, bo akurat chwilkę temu jadłam pierwszą tegoroczną rzodkiewkę. Uwielbiam to warzywo, ale poza sezonem wiosennym unikam, bo w każdą inną porę roku smakuje… jak nic. Za to teraz – żyć, nie umierać! Nie miałam pojęcia, jakie ma właściwości. Bardzo ciekawy wpis! 🙂

  5. Jak dobrze czytać te informacje 🙂 Właśnie mam mega apetyt na rzodkiewki, dodaję je do każdej kanapki. Dobrze, dobrze, niech włosy rosną. Może w końcu będzie mniej baby hair 😉

  6. Ja po prostu uwielbiam rzodkiewkę. Na kanapkach, czy w sałatce. Od razu wszystko jest lepsze:) Nawet sama rzodkiewka bez niczego jest super:)

  7. Bardzo lubię rzodkiewki, także białą rzodkiew. Czasem przygotowuję je sobie do pracy do pogryzania zamiast marchewki 🙂 A najlepsze takie z domowego ogródka – aż zatęskniłam za tym smakiem dzieciństwa 🙂

  8. Ile witamin w takim niepozornym na pierwszy rzut oka warzywku! Lubię taką przekąskę! Zwłaszcza, gdy jestem w pracy!

  9. Rzodkiewki są spoko, najbardziej lubię te fajnie palące jak się je przegryzie, albo jako dodatek do twarożku! 🙂

Leave a Reply