RZODKIEWKI – WARTOŚCIOWA PRZEKĄSKA

Soczyste, chrupiące, orzeźwiające, lekko lub całkiem konkretnie ostre, jako przekąska, dodatek do sałatki, kanapki, dipu. Uwielbiam rzodkiewki, zawsze i w każdej konfiguracji 🙂

Jeśli dodamy do tego fakt, że są niskokaloryczne i mają całkiem pokaźną zawartość dobroczynnych składników, to mamy zestaw idealny!

rzodkiewki

rzodkiewki na piękne włosy

Zawartość siarki, minerału piękności wzmacnia włosy i pobudza ich wzrost oraz przyspiesza metabolizm. (pod tym linkiem przeczytasz więcej co jeść, aby mieć mocne włosy).

To właśnie między innymi siarka sprawia, że niektórzy jeść rzodkiewki nie mogą. Siarka powoduje bowiem wzdęcia, nieprzyjemne odbijania i siarkowy zapach z ust.  Siarka działa też przeciwzapalnie i przyspiesza regenerację chrząstek stawowych.

Poza siarką w rzodkiewce znajdziemy też potas, mangan i magnez oraz witaminę C.

rzodkiewki – ostry smak

Olejek gorczycowy (musztardowy) nadaje charakterystyczny ostry smak rzodkiewce – jego zawartość jest uzależniona od rodzaju rzodkiewki. Pobudza wydzielanie żółci i łagodzi objawy zgagi, działa też bakteriobójczo. Olejek gorczycowy ma działanie nawilżające i regenerujące – jest powszechnie stosowany w kosmetyce.

Rzodkiewki, to także sycący błonnik, który wspomaga regulację przemiany materii. Mają właściwości moczopędne oraz pobudzają apetyt – dlatego warto podawać je niejadkom! Ze względu na połączenie pewnych ilości żelaza i witaminy C wspomagają także leczenie anemii.

Są dostępne cały rok i mogą być doskonałą przekąską między posiłkami, ale to właśnie teraz są najlepsze i najtańsze 🙂rzodkiewki wartość odżywczafot. Łukasz Echeński

 

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

19 komentarzy

  1. Mynio.pl

    No właśnie cały czas zastanawiałam się nad tym dlaczego czasem rzodkiewki różnią się ostrością smaku. Już wiem, dzięki! 🙂

    Odpowiedz
  2. Sztuka Retuszu

    Rzodkiewki nawet mój pieseł wcina, więc zgadzamy się, rzodkiewki są yummy 😀

    Odpowiedz
  3. Angelika

    uwielbiam rzodkiewki! ale nie wiedziałam, że mają w sobie tyle dobroci!

    Odpowiedz
  4. Kasia Lorenc

    Uwielbiam rzodkiewke najlepiej smakuje taką prosto z mojego ogródka ☺

    Odpowiedz
  5. Paula Dowlasz

    Tak bardzo żałuję, że nie lubię rzodkiewek!

    Odpowiedz
  6. Agnieszka Dec - Deko Zdrowia

    Nie wiedziałam, że rzodkiewki aż tak pozytywnie oddziałują na włosy. Tym chętniej będę je wcinać! Na szczęście mój organizm dobrze reaguje na rzodkiewkowe szaleństwo. 🙂

    Odpowiedz
  7. Seaside Stories

    Wpływ na włosy – ciekawostka, o której nie wiedziałam 🙂
    Ale smak rzodkiewek – uwielbiam niezmiennie 🙂

    Odpowiedz
  8. Divanaurlopie

    Uwielbiam je <3 i jakie piękne zdjęcie!

    Odpowiedz
  9. Anna Fit

    Fajnie trafiłam, bo akurat chwilkę temu jadłam pierwszą tegoroczną rzodkiewkę. Uwielbiam to warzywo, ale poza sezonem wiosennym unikam, bo w każdą inną porę roku smakuje… jak nic. Za to teraz – żyć, nie umierać! Nie miałam pojęcia, jakie ma właściwości. Bardzo ciekawy wpis! 🙂

    Odpowiedz
  10. Wojtek| Bielecki.es

    To jedno z warzywek, które permanentnie stosuję jako przekąskę zamiast czegoś słodkiego czy kanapek. 😉

    Odpowiedz
  11. Sylwia / Dom Na Ciepło

    Jak dobrze czytać te informacje 🙂 Właśnie mam mega apetyt na rzodkiewki, dodaję je do każdej kanapki. Dobrze, dobrze, niech włosy rosną. Może w końcu będzie mniej baby hair 😉

    Odpowiedz
  12. Alicji pisanie

    Ja po prostu uwielbiam rzodkiewkę. Na kanapkach, czy w sałatce. Od razu wszystko jest lepsze:) Nawet sama rzodkiewka bez niczego jest super:)

    Odpowiedz
  13. Petite Polonaise

    Ja najbardziej lubię posypane lekko solą 😀 Pyszne, do sałatki i na kanapkę 🙂

    Odpowiedz
  14. Madame Malonka

    Bardzo lubię rzodkiewki, także białą rzodkiew. Czasem przygotowuję je sobie do pracy do pogryzania zamiast marchewki 🙂 A najlepsze takie z domowego ogródka – aż zatęskniłam za tym smakiem dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
  15. DookolaPracy

    Ile witamin w takim niepozornym na pierwszy rzut oka warzywku! Lubię taką przekąskę! Zwłaszcza, gdy jestem w pracy!

    Odpowiedz
  16. cytrynowe drzewo

    Rzodkiewki są spoko, najbardziej lubię te fajnie palące jak się je przegryzie, albo jako dodatek do twarożku! 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤ - Zdrowo Najedzeni - […] wpisy o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   rzodkiewki […]
  2. DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤ - Zdrowo Najedzeni - […] wpisy o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   rzodkiewki […]
  3. wszystko nam się pomieszało, czyli kalendarz sezonowości - […] kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, marchew, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: