Truskawki – chyba najbardziej wyczekiwany owoc! 🍓🍓🍓

Sezon na nie właśnie się zaczyna! Ich cena niestety wciąż zwala z nóg, ale mam nadzieję, że ku uciesze wszystkich jeszcze spadnie.  O smaku pisać nie będę – ustalmy na potrzeby tego tekstu, że jest doskonały, a skupmy się na wartościach odżywczych. A te też są niczego sobie… korzystajmy więc, póki czas 🙂

dlaczego kocham truskawki

Te owoce w kształcie serca to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji. Poprawiają przemianę materii, wspomagają pracę nerek (działają moczopędnie), serca (obniżają poziom złego cholesterolu) i wątroby (działają żółciopędnie), mają też lekkie działanie przeczyszczające oraz obniżają za wysokie ciśnienie.

Są szczególnie zalecane przy przeziębieniach i osłabieniu organizmu, gdyż zawierają salicylany działające jak aspiryna oraz bakteriobójcze fitoncydy. Czyli działają podobnie jak chrzan lub czosnek – tyle że mają o wiele przyjemniejszy smak 😉

truskawki – wartość odżywcza

Garbniki (dzięki którym truskawki mają lekko cierpki smak) mają udowodnione działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne, wykazują również właściwości ściągające skórę, dlatego maseczka z truskawek, to także niezły pomysł!

Kwasy organiczne występujące w truskawkach, to kwas cytrynowy oraz jabłkowy. Obecność tych związków ucieszy wszystkich odchudzających się. Kwasy organiczne uczestniczą w przemianie materii oraz ułatwiają trawienie pokarmów (zwiększają wydzielanie gruczołów ślinowych, soku żołądkowego i trzustkowego), ale też… poprawiają apetyt! Działają też bakteriobójczo (m.in. niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym oraz przeciwdziałają nadmiernej fermentacji w jelitach). Ich ilość zmniejsza się wraz z dojrzewaniem owocu.

Truskawki są także źródłem pektyn, które mają właściwości stymulujące pracę przewodu pokarmowego – oczyszczają jelita z zalegających resztek pokarmowych oraz pośrednio wzmacniają odporność (pektyny stanowią bowiem świetną pożywkę dla pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita).

Poza tym znajdziemy w nich wiele witamin (m.in. C, B1, E, A czy kwas foliowy), jak również żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, jod, kobalt, a nawet pewne ilości kwasów omega-3.

indeks glikemiczny truskawek

Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 40) są doskonałym dodatkiem w diecie diabetyków czy osób z insulinoopornością (pod warunkiem, że ich nie posypiemy cukrem!).  Dodatkowo zawarte w  truskawkach kwasy fenolowe (w tym kwas elagowy) mają działanie hipoglikemiczne.

truskawki
truskawki – źródło antyoksydantów

Truskawki są także niezwykle bogate w polifenole. Najliczniejszą grupą tych związków są antocyjany nadające piękną czerwoną barwę owocom. W sumie w truskawkach wykryto około 25 różnych antocyjanów, wszystkie mają bardzo korzystne działanie antyoksydacyjne.

Do najcenniejszych zaliczyć możemy chyba kwas elagowy, który wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, chemioprewencyjne (neutralizuje substancje rakotwórcze), antybakteryjne i antywirusowe. Co ciekawe najwyższy poziom kwasu elagowego znajduje się w owocach liofilizowanych, badania pokazują, że im bardziej dojrzałe owoce, tym tego kwasu mniej.

Poza truskawkami kwas ten znajduje się w orzechach włoskich, owocach granatu oraz w niektórych odmianach winogron.

Ile kalorii mają truskawki?

Owoce truskawek są niskokaloryczne, w 100 g (duża garść) jest tylko 28 kcal.

truskawki z kefirem

truskawki – częsty alergen

Truskawki są wyjątkowo często alergizującym owocem, nie powinny być spożywane przez osoby zarówno z alergią na owoce jak i ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany. Uważać na nie powinny także kobiety karmiące, na wszelki wypadek lepiej wprowadzać te owoce do diety stopniowo.

W diecie dzieci mogą pojawić się po 10. miesiącu życia. Chyba, że dziecko jest w grupie ryzyka (oboje rodzice mają alergie) – wtedy wprowadź je po pierwszych urodzinach. Jako przekąska np. pokrojone na mniejsze cząstki, łatwe do złapania lub pod postacią posiłku np. zmiksowane lub rozgniecione widelcem, z dodatkiem jogurtu, kefiru, maślanki lub śmietanki. Świetnie nadają się jako dodatek do delikatnych kluseczek lub makaronu.

Świeżych dorodnych owoców z powodzeniem można użyć do sałatki zarówno owocowej, jak i warzywnej np. ze szpinakiem, jako dodatek do deserów, koktajli, do naleśników, makaronu, zup owocowych czy ciast, kisieli, budyni oraz galaretek. Dojrzałe owoce warto wykorzystać do przetworów – kompotów, konfitur czy soków. Ich zastosowanie w kuchni jest nieograniczone…

dlaczego truskawki

UWAGA! Truskawek nie należy długo moczyć w wodzie, dlatego przed spożyciem należy je szybko, ale dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a szypułkę zerwać dopiero po umyciu. Inaczej będą chłonąć wodę przez co stracą intensywny smak i skróci się czas ich przechowywania.

Ciekawostką może być fakt, że częścią użytkową truskawek są także ich liście oraz… szypułki. Napary z liści truskawek polecane są przy kamicy żółciowej, szkorbucie oraz anemii. A szypułki jak tylko się do tego nadaje (jest ładna i świeża) po prostu zjadajmy z truskawką lub miksujmy w truskawkowym koktajlu.

A Ty za co kochasz truskawki? ❤

ps. nie krępujcie się ❤ udostępniajcie ten wpis, niech dobre wieści o truskawkach pójdą w świat 🍓🍓🍓

wpisy o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   rzodkiewki

Przepis na dżem truskawkowy bez cukru <3

  1. Kocham koktajle z truskawkami i ogólnie truskawki, ale najbardziej lubię takie prosto z krzaka, z pola… obecnie jeszcze są mocno wodniste, nawozowane i nie często wcale nie polskie w sklepach.

  2. Również jestem absolutnie zakochana w truskawkach w każdej możliwej postaci i… ilości 😀 mogę jeść na kilogramy 🙂 Szkoda, że w tym roku sa takie drogie 🙁

  3. Eh jeszcze nie jadłam w tym roku polskich truskawek, ale powiem szczerze, że ten owoc uwielbiam. Zawsze je mrożę, by później zimą jeść je w owsiance 🙂

  4. Lubię truskawki, te nasze, słodkie i czerwoniutkie. Teraz jest czas ucztowania, więc korzystam ile mogę.

    • Zgadzam się – te które można dostać u nas zimą z truskawkami nie mają nic wspólnego…

  5. Nie wiem czy znam osobę, która nie lubi truskawek! Uwielbiam i mają tyle zalet, więc będę jeść jeszcze więcej 🙂

  6. uwielbiam je tak po poprostu.;) niestety muszę uważać jestem alergikiem i zdarza się że mnie uczulają – nie wszystkie więc to pewnie kwestia tego czym były sypane. Jesli były od razu mnie wysypuje. Jesli nie moge jeść.:)

  7. Uwielbiam truskawki, a że do tego są bardzo zdrowe i niskokaloryczne to przeważnie jadam ich całe mnóstwo. Nie rozumie tylko czemu w tym roku są takie drogie. Może mróz wiosenny im przeszkodził. U mnie w ogródku mam dopiero kwiaty na krzaczkach….

  8. uwielbiam truskawki, bo są słodkie a przy tym niskokaloryczne. nie wiem jakim cudem naturze się to udało, ale to owoc idealny.

  9. Ja uwielbiam truskawki ale nawet nie wiedziałam, że mają tyle zalet. Zawsze kochałam je za smak a teraz dojdzie do tego jeszcze to, że są mega zdrowe.

  10. Ja również kocham truskawki <3 W każdej postaci! Aż nie mogę się ich doczekać w tym sezonie (póki co jeszcze czekam)…

  11. Ja kocham truskawki za ich smak, nigdy nie zastanawiałam się nad ich wartością odżywczą. Teraz z czystym sumieniem mogę robić koktajl. 😀

  12. Wlasnie dzisiaj kupiłam pierwsze w tym roku truskawki 😀
    ps.Aczkowliek nie wiem czy 8zl za kilogram to dobra cena.chyba dosyć drogo.

  13. truskawki kocham za to że są po prostu 🙂 Całe moje dzieciństwo oparte było o owoce i warzywa z własnego ogrodu – truskawki, mirabelki, malinki, porzeczki – takie wygrzane na słońcu i zerwane prosto z krzaczka albo z drzewa – to było życie 🙂

  14. Zdecydowanie kocham polskie truskawki – smak i aromat nie do podrobienia. W tym roku natomiast na straganach pojawiły się jakieś takie ogromne egzemplarze. Niby też smaczne, ale ja mam wrażenie, że one muszą być jakieś sztuczne!

Leave a Reply