bez glutenu / kolacja / lunch / na imprezę / PRZEPISY / sałatki / wege
Dziś błyskawiczny pomysł na lunch do pracy, przekąskę, lekką kolację albo… na jakąkolwiek inną okazję! 🙂 Sałatka z zielonej soczewicy, moreli i jogurtu – to stały element spotkań towarzyskich w moim rodzinnym domu. Była tam odkąd pamiętam, nie wiem kto i kiedy przyniósł ten przepis do naszego domu. Pierwszy raz jadłam ją wiele wiele lat temu i od tamtej pory została już na zawsze w moim menu!
Zapraszam do spróbowania – ciekawe czy lubicie takie połączenia! 🙂
Sałatka z soczewicą przepis.
składniki na 1 porcję:
- 35 – 40 g zielonej soczewicy (suchej)
- 5 moreli suszonych
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 1-2 ząbek czosnku
- filiżanka gęstego jogurtu naturalnego
Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna). Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.
W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników. Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (15 minut wystarczy). Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju. Podawaj z gęstym jogurtem.
Taka porcja, to 370 kcal i aż 14 g białka oraz 8 g błonnika.
Jeszcze się do soczewicy nie przekonałam, ale może …
Powoli powoli… 🙂 jeszcze kilka pomysłów mam w zanadrzu, może Cię którymś przekonam! 🙂
Dość w sumie podobne do tego, co ja serwuje – ale ja dodaje jeszcze octu balsamicznego i siemienia lnianego 🙂
Ja tę sałatkę doprawiam tylko solą 🙂
Świetny przepis!
dziękuję, spróbujesz? 🙂
Ciekawe połączenie!
Oryginalne, ale zaskakująco smaczne 🙂
Świetny i do tego megaprosty przepis. 😉
Czasem tak jest, że mniej znaczy więcej 🙂
Soczewica jak najbardziej ale ta morela jakoś do mnie nie przemawia.
Jesteś zwolenniczką klasycznych połączeń i smaków? 🙂
Soczewica ostatnio często u mnie gości, na zmianę z fasolą i ciecierzycą. Głównie robię z nich hummusy, ale może dla odmiany muszę pomyśleć też o sałatce 🙂
O właśnie szukam takich propozycji 🙂 Podkradam przepis do przetestowania w domku 🙂
Napisz proszę czy Ci zasmakowała!! 🙂
Do tej pory jakoś nie mogłam przekonać się do soczewicy, ale może wreszcie taki moment nastąpi 🙂 Generalnie jestem teraz na etapie pewnych nieśmiałych zmian w moim jadłospisie , więc pewnie będę częściej zaglądać na Twojego bloga w poszukiwaniu inspiracji 🙂
Świetny przepis, uwielbiam soczewicę i akurat mam na nią manię ostatnio 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂
Świetnie, daj znać czy smakowało 🙂
nigdy nie jadłem soczewicy w takiej formie. trzeba przetestować:)
Bardzo lubię sałatki. Za soczewicą przepadam, a więc przepis dla mnie na yessss 🙂
Sałatki to moja przystań. 🙂 Kolejna warta spróbowania propozycja. 🙂 Mniam!
[…] sałatka z soczewicą i morelami>> […]
[…] sałatka z soczewicy z morelami […]
[…] TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ […]
[…] TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ […]
[…] jest 15 g białka Zastosowanie – niezwykle szerokie – od dań jednogarnkowych, poprzez sałatki czy pasztety […]
[…] a tu sałatka z soczewicą i morelami>> […]
[…] bardzo zdrowe. Można je spożywać w wersji suszonej, surowe, na ciepło, w wersji wytrawnej (np. z soczewicą i czosnkiem), jak i słodkiej (np. w cieście lub z owsianką lub kaszą jaglaną), ale najlepsze są świeże […]