TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

Dziś błyskawiczny pomysł na lunch do pracy, przekąskę, lekką kolację albo… na jakąkolwiek inną okazję! 🙂 Sałatka z zielonej soczewicy, moreli i jogurtu – to stały element spotkań towarzyskich w moim rodzinnym domu. Była tam odkąd pamiętam, nie wiem kto i kiedy przyniósł ten przepis do naszego domu. Pierwszy raz jadłam ją wiele wiele lat temu i od tamtej pory została już na zawsze w moim menu!
Zapraszam do spróbowania – ciekawe czy lubicie takie połączenia! 🙂

Sałatka z soczewicą przepis.

składniki na 1 porcję:

  • 35 – 40 g zielonej soczewicy (suchej)
  • 5 moreli suszonych
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1-2 ząbek czosnku
  • filiżanka gęstego jogurtu naturalnego

Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna). Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.


W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników. Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (15 minut wystarczy). Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju. Podawaj z gęstym jogurtem.

soczewica

Taka porcja, to 370 kcal i aż 14 g białka oraz 8 g błonnika.

Wartość odżywcza soczewicy>>

Przepis na pasztet z soczewicą>>

Gołąbki z ryżem i soczewicą>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

21 komentarzy

  1. Super dzieciaczki

    Jeszcze się do soczewicy nie przekonałam, ale może …

    Odpowiedz
    • Justyna

      Powoli powoli… 🙂 jeszcze kilka pomysłów mam w zanadrzu, może Cię którymś przekonam! 🙂

      Odpowiedz
  2. MiskiDwie

    Dość w sumie podobne do tego, co ja serwuje – ale ja dodaje jeszcze octu balsamicznego i siemienia lnianego 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Ja tę sałatkę doprawiam tylko solą 🙂

      Odpowiedz
    • Justyna

      Oryginalne, ale zaskakująco smaczne 🙂

      Odpowiedz
    • Justyna

      Czasem tak jest, że mniej znaczy więcej 🙂

      Odpowiedz
    • Justyna

      Jesteś zwolenniczką klasycznych połączeń i smaków? 🙂

      Odpowiedz
  3. balkanyrudej

    Soczewica ostatnio często u mnie gości, na zmianę z fasolą i ciecierzycą. Głównie robię z nich hummusy, ale może dla odmiany muszę pomyśleć też o sałatce 🙂

    Odpowiedz
  4. Pokularna

    O właśnie szukam takich propozycji 🙂 Podkradam przepis do przetestowania w domku 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Napisz proszę czy Ci zasmakowała!! 🙂

      Odpowiedz
  5. naszebabelkowo.blogspot.com

    Do tej pory jakoś nie mogłam przekonać się do soczewicy, ale może wreszcie taki moment nastąpi 🙂 Generalnie jestem teraz na etapie pewnych nieśmiałych zmian w moim jadłospisie , więc pewnie będę częściej zaglądać na Twojego bloga w poszukiwaniu inspiracji 🙂

    Odpowiedz
  6. Typowa Anna

    Świetny przepis, uwielbiam soczewicę i akurat mam na nią manię ostatnio 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  7. Classy Flavors

    Bardzo lubię sałatki. Za soczewicą przepadam, a więc przepis dla mnie na yessss 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. DIETA DLA OCZU - TYLKO MARCHEWKA? - Zdrowo Najedzeni - […] sałatka z soczewicą i morelami>> […]
  2. KAC MORDERCA - ABY JUTRO NIE CIERPIEĆ - Zdrowo Najedzeni - […] sałatka z soczewicy z morelami […]
  3. RUKOLA Z NIEBIESKIM SEREM - Zdrowo Najedzeni - […] TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ […]
  4. PROJEKT DZIECKO: CO JEŚĆ PRZED CIĄŻĄ - Zdrowo Najedzeni - […] TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ […]
  5. DZIEŃ BEZ MIĘSA - CO ZJEŚĆ ZAMIAST? - Zdrowo Najedzeni - […] jest 15 g białka Zastosowanie – niezwykle szerokie – od dań jednogarnkowych, poprzez sałatki czy pasztety […]
  6. DŻEM MORELOWY - ULUBIONY - Zdrowo Najedzeni - […] a tu sałatka z soczewicą i morelami>> […]
  7. TRELE MORELE - Zdrowo Najedzeni - […] bardzo zdrowe. Można je spożywać w wersji suszonej, surowe, na ciepło, w wersji wytrawnej (np. z soczewicą i czosnkiem),…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: