morele wartość odżywcza i zastosowanie w kuchni

Morele, dużo moreli!!


Morele to jedne z moich ulubionych owoców (na pierwszym miejscu chyba jest jeżyna). Lekko kwaskowate, ale słodkie, sycące, soczyste i… bardzo zdrowe. Można je spożywać w wersji suszonej, surowe, na ciepło, w wersji wytrawnej (np. z soczewicą i czosnkiem), jak i słodkiej (np. w cieście lub z owsianką lub kaszą jaglaną), ale najlepsze są świeże – zrywane prosto z drzewa! Morele – dziś interesuje mnie ich zastosowanie i wartość odżywcza.

morele wartość odżywcza

morele wartość odżywcza

beta-karoten

Morele swój intensywny kolor zawdzięczają barwnikowi o działaniu przeciwutleniającym. Beta-karoten, poza nadaniem przepięknej słonecznej barwy jest wykorzystywany przez wątrobę do produkcji witaminy A. Poza tym wspomaga działanie naszego wzroku, działa też korzystnie na skórę – wygładza ją i nadaje jej zdrowy kolor. Wystarczą tylko 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza. Drugim, równie silnym przeciwutleniaczem występującym w morelach jest likopen o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. tu przeczytasz więcej o likopenie>>

potas

Poza przeciwutleniaczami morele zawierają spore ilości potasu (który m.in. reguluje ciśnienie krwi i odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni) – w 100 g moreli (5 sztuk) jest tyle potasu co w 1 pomidorze, który uchodzi za doskonałe źródło tego składnika mineralnego.

W nieco mniejszych ilościach w morelach znajdziemy żelazo, wapń i fosfor (dla mocnych dla kości), bor (wpływający na gospodarkę wapniową), kwas foliowy (pozytywnie wpływający m.in. na pracę mózgu), witaminy z grupy B, witaminę C oraz błonnik poprawiający trawienie i sprawiający, że już kilka moreli nas całkiem nieźle nasyci.

pektyny

Związki pektynowe, to frakcja rozpuszczalnego włókna pokarmowego o działaniu żelującym – to właśnie one odpowiadają za konsystencję dżemów owocowych. Pektyny także obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz wypełniają żołądek dając uczucie sytości.

W przemyśle spożywczym pektyny wykorzystywane są przy produkcji dżemów, marmolad, galaretek, soków i kompotów czy deserów w proszku (np. kisiele). Na etykiecie znajdziemy je pod symbolem E440 – związek ten jest całkowicie bezpieczny i naturalny, zazwyczaj otrzymywany z pulpy jabłkowej oraz skórek pomarańczy.

morele na zgagę

Morele są zasadotwórcze, więc powinny gościć w diecie osób kochających pokarmy zakwaszające (mięso, słodycze, kawa) oraz cierpiących na nadkwasotę czy zgagę.

Suszone morele mają wskaźnik PRAL -30,54, świeże natomiast -5,04 (dla przypomnienia – im większa wartość ujemna, tym silniej odkwaszający potencjał).

wartość odżywcza morele

Morele – ich wartość odżywcza jest naprawdę wysoka.

Regulują ciśnienie krwi, wspomagają trawienie, wygładzając skórę, zapobiegają nowotworom, niwelują skutki stresu oksydacyjnego, wspomagają leczenie anemii i osteoporozy… do tego są pyszne i właśnie teraz można je kupić niemal wszędzie i to za naprawdę niewielkie pieniądze! Jest sezon na te doskonałe owoce. Korzystajmy więc!


A po przepis na słodko-kwaśny dżem morelowy zapraszam tu >>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. czarne maliny - Zdrowo Najedzeni - […] morele>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: