siemię lniane – jedz na zdrowie

len – najzdrowsze ziarenka świata

Siemię lniane, to małe twarde ziarenka o orzechowym aromacie – można je dosypać do pasty kanapkowej, owsianki, sałatki, posypać nimi zupę krem albo zmiksować z koktajlem. Ze względu na neutralny smak pasują wszędzie! A co ciekawe lignany oraz kwasy omega-3 zawarte w nich nie zginą pod wpływem temperatury, więc bez baw dodajcie je także do domowego chleba czy muffin albo zafundujcie sobie siemiankę na śniadanie.

dlaczego warto jeść siemię lniane

lignany

To fitoestrogeny, czyli związki o działaniu zbliżonym do żeńskich hormonów płciowych, ale pochodzące z roślin. Inaczej – roślinne estrogeny. Badania pokazują, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w lignany znacząco obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia, raka prostaty oraz raka piersi, jak również wydłuża czas życia kobiet z już wykrytym nowotworem.

Dlaczego?

Lignany działają znacznie słabiej niż estrogeny, ale działają! Do tego stopnia, że kobieta spożywająca 1 łyżkę siemienia lnianego dziennie może wydłużyć swój cykl menstruacyjny o jeden dzień (sic!). Co to dla nas oznacza? Dłuższy pojedynczy cykl w perspektywie całego życia zmniejsza ich liczbę, a to z kolei skraca czas oddziaływania estrogenów na nasz organizm… a to w końcu prowadzi do obniżenia ryzyka raka piersi.

W przypadku mężczyzn ze zdiagnozowanym już rakiem prostaty, codzienne spożywanie 3 łyżek zmielonego siemienia lnianego spowodowało zmniejszenie się rozprzestrzeniania komórek nowotworowych oraz obniżenie PSA. PSA (Prostate Specific Antygen), to białko charakterystyczne wyłącznie dla komórek prostaty, im wyższy poziom PSA tym wyższe ryzyko raka prostaty.

Tak że jedzmy siemię lniane Panie i Panowie 🙂

tu przepis na siemiankę kokosową

a tu wpis o chia – coraz częstszym zamienniku lnu

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

20 komentarzy

  1. Aleksandra B.

    Potrawy, szczególnie te wigilijne, mają to do siebie, że są ciężkie dla naszego żołądka i czasami nawet mała porcja jedzenia może nas skutecznie pokonać w tym świątecznym okresie. Nigdy nie jadłam siemienia lnianego, a tym bardziej siemianki (nawet o niej nie słyszałam), ale tak smakowicie wygląda, że chyba jednak się skuszę!

    Chętnie poczytam post o detoksie. Lubię takie wpisy!

    Odpowiedz
    • Justyna

      Siemię zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety! Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo, będę jeszcze wracała do tych ziarenek na blogu, także zachęcam do śledzenia! A i o detoksie też będzie 🙂

      Odpowiedz
  2. Karolina Ostrowska

    Nigdy nie jadłam, ale wygląda smakowicie 😀

    Odpowiedz
    • Justyna

      Jestem ciekawa czy Ci posmakuje! Na pewno warto się zaznajomić z tymi ziarenkami.

      Odpowiedz
    • Justyna

      Będę jeszcze pisała o tych ziarenkach, bo są warte uwagi. Także kolejne przepisy też się na pewno znajdą 🙂

      Odpowiedz
  3. Paulina K

    pieknie wyglada, ale nie wiem czy bym sie skusiła 😛

    Odpowiedz
    • Justyna

      Jeśli nie przekonuje Cię ten przepis to włącz mielone siemię do diety w jakiejkolwiek innej postaci, bo naprawdę warto!

      Odpowiedz
  4. Sikoreczka

    Bardzo ciekawy przepis – skuszę się chyba. Nic mi nie szkodzi 😀

    Odpowiedz
  5. Anna Kozakiewicz

    muszę zrobić synkowi

    Odpowiedz
    • Justyna

      Najlepiej całej rodzinie – wszyscy skorzystają 🙂

      Odpowiedz
  6. Agata | niebanalnezycie.pl

    Zapisuje, brzmi naprawdę fajnie 🙂 wcześniej robiłam pudding z chia, lecz szczerze powiedziawszy na mnie szału nie robi. Chętnie spróbuję siemianke

    Odpowiedz
    • Justyna

      Ja lubię chia, ale nie ukrywam że ze względu i na cenę i na lignany częściej korzystam z siemienia 🙂

      Odpowiedz
  7. Patrycja Czubak

    Nie da się ukryć, że układ pokarmowy bardzo się napracował w tę święta.

    Odpowiedz
    • Justyna

      Mój też się nie nudził – było pysznie 🙂

      Odpowiedz
  8. 1journey1life 2people

    Idealny przepis na śniadanie po świętach. Ach, jakie cudowne to siemie lnianie, ile właściwości ma zbawiennych!

    Odpowiedz
    • Justyna

      To prawda, takie niepozorne i śmiesznie tanie, a jakie zdrowe!!

      Odpowiedz
  9. Anna Bednarczyk

    Na co dzień mam problemy z jedzeniem śniadania. Pomimo,że to najważniejszy posiłek zwyczajnie nie lubię. Jednak ten przepis wygląda cudnie i muszę go spróbować.

    Odpowiedz
    • Justyna

      Koniecznie pochwal się czy Ci posmakowało 🙂 na końcu wpisu jest też pomysł na owsiankę “inaczej” – wypróbuj! Nie musisz jeść śniadań zaraz po przebudzeniu – zjedz godzinę lub dwie po wstaniu, ale nie zapominaj o nich…

      Odpowiedz
  10. krystynabozenna

    Muszę ten przepis wypróbować, bo owsianka i kasza jaglana są fajne, ale len przepis na odmianę dobrze nam zrobi…

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. JAJKO W AWOKADO NA ŚNIADANIE - Zdrowo Najedzeni - […] Tu poczytaj więcej o jajkach>> sprawdź też moje inne pomysły na śniadanie białkowo-tłuszczowe>> […]
  2. MOCNE WŁOSY BEZ SUPLEMENTACJI - Zdrowo Najedzeni - […] Kolejną fajną kuracją „na mocne włosy” jest codzienne picie siemienia lnianego – dwie łyżki ziarenek zmiel w młynku do…
  3. OWSIANKA NA 5 SPOSOBÓW - Zdrowo Najedzeni - […] SIEMIANKA KOKOSOWA – POMYSŁ NA ŚNIADANIE […]
  4. PROJEKT DZIECKO: CO JEŚĆ PRZED CIĄŻĄ - Zdrowo Najedzeni - […] najczęściej jedz pestki czy orzechy czy siemię lniane, tłuste ryby (śledzie), awokado oraz oleje roślinne (sprawdź, który jest najlepszy). […]
  5. DIETA DIETETYKA - MOJA SPIŻARNIA - Zdrowo Najedzeni - […] lniane stosuję jako napój albo lekkie śniadanie. Stosunek ceny do wartości odżywczej satysfakcjonuje mnie w 100%! Dzięki zawartości kwasów…
  6. TRAWA I KAMIENIE, CZYLI CO ZAMIAST MIĘSA? – Zdrowo Najedzeni - […] Zobacz dlaczego warto włączyć siemię do swojej diety>> […]
  7. dieta lekkostrawna w praktyce - Zdrowo Najedzeni - […] lub budynie na bazie ryżu, płatków owsianych błyskawicznych, kaszy jaglanej, kaszy manny, siemienia lnianego, drobnego makaronu. Zupy z dozwolonych…
  8. probiotyki i prebiotyki - czym są i gdzie je znaleźć? Zdrowo Najedzeni - […] występujące m.in. w mleku (także kobiecym). Do prebiotyków zalicza się również: soję, siemię lniane, agar-agar (wegańska „żelatyna”), karczochy, soczewicę…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: