Wyczekiwane, wytęsknione… ulubione, bo zwiastują lato!
Dlaczego warto włączyć te warzywa swojego menu? Nie tylko ze względu na to że są niskokaloryczne. W ich wnętrzu kryje się całkiem pokaźna ilość dobroczynnych związków. W medycynie wschodniej wykorzystywane były do leczenia m.in. zapalenia stawów czy bezpłodności, uważane są również za afrodyzjak.
szparagi – dlaczego warto?
Inulina – zmniejsza stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi.
Tabletki z inuliną czy kawa zbożowa z tą frakcją błonnika są dostępne w sklepie i opatrzone zazwyczaj dużym napisem SLIM albo SCHUDNIJ! Nie bez kozery. Inulina, to naturalny prebiotyk – stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. A jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy wiąże duże ilości wody i zwiększa masę treści pokarmowej przyspieszając przemianę materii, hamuje łaknienie i przyspiesza odczuwanie sytości.
Glutation – silny antyoksydant wpływający korzystnie na stan skóry i opóźniający procesy starzenia się organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, wspomaga także pracę wątroby zmęczonej po zimowej tłustej diecie i zwiększa produkcję testosteronu. Na wiosnę jak znalazł!
Asparagina – nazwa tego aminokwasu nie przypadkowo kojarzy się ze szparagami. Związek ten po raz pierwszy został wyizolowany właśnie z kłączy tego warzywa! Aminokwas ten pobudza do pracy nerki oraz działa moczopędnie. Wzmaga syntezę białek i jest potrzebny do pracy mózgu.
To właśnie związki powstające z rozkładu asparaginy powodują, że po spożyciu szparagów nasz mocz ma dość charakterystyczny, silny i mało przyjemny zapach. Nie ma jednak powodów do obaw – to mija.
ile kalorii mają szparagi?
Dość cenną informacją jest także ta, że w 100 g (3-4 sztuki) znajdziemy zaledwie 18 kcal, czyli naprawdę niewiele.
witaminy w szparagach
Co jeszcze? Dość pokaźna ilość kwasu foliowego, witaminy C, E, K, beta-karoten oraz duża dawka potasu. Do tego żelazo i wiele innych cennych składników pomocnych anemikom, starającym się o dziecko lub odchudzającym się.
Po szparagi mogą sięgać osoby na diecie lekkostrawnej.
kto nie powinien jeść szparagów?
Na szparagi powinny uważać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, u których warzywo to może powodować wzdęcia. Ze względu na obecność puryn szparagi nie są zalecane w diecie FODMAP oraz osób z dną moczanową.
indeks glikemiczny szparagów
Indeks glikemiczny szparagów, to zaledwie 15. Szparagi są więc doskonałym dodatkiem do diety osób z cukrzycą czy insulioopornością.
Korzystajmy ze szparagów ile się da – przetwarzajmy je na różne sposoby, bo sezon na nie jest bardzo krótki.
-
Jak oswoić Hashimoto | e-book69,00 zł
-
Jak jeść więcej warzyw21,99 zł
Chyba szparagi zaczynają robić się… modne 🙂 Jeszcze kilka lat temu nie słyszałam o nich, a dziś wydają się być typowym składnikiem w diecie. Czy tylko mi się tak wydaje? 🙂
Ciężko mi się wypowiadać, bo jem szparagi od zawsze – mój tata je uprawiał na działce dobre 40 lat temu… także chyba nie jestem miarodajna 😉
Serio? Ja w dzieciństwie chyba nawet nie wiedziałam co to jest 😀
Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów 🙂 Przy okazji na pewno spróbuję, bo strasznie mnie nimi zaciekawiłaś 🙂 Na talerzu prezentują się bardzo smakowicie 🙂
Maj to najlepszy moment na spróbowanie ich 🙂 SMACZNEGO!
Uwielbiam szparagi. No uwielbiam.
Uwielbiam szparagi 🙂 w sumie od niedawna nauczyłam sie je dobrze przyrządzać 🙂
Tyle zalet mają te szparagi, a ja mam problem z ich przyrządzaniem. Kiedyś znalazłam dobry przepis, ale niestety zaginął.
Lubimy szparagi 🙂 Na różne sposoby je lubimy 🙂
Długo trwało zanim przekonałam się do szparagów, a teraz często goszczą w mojej diecie. 🙂
W maju niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba- sezon na szparagi to moje małe święto i jem je, ile się da 😉 Cieszy mnie moda na szparagi, bo wraz z nią stały się bardziej dostępne.
Mnie nie trzeba namawiać do szparagów:) uwielbiam zapiekane pod beszamelem
Mogłabyś dać kilka przepisów jak się zabrać za szparagi, bo mi ciężko je przygotowywać 🙂
Postaram się coś wrzucić 🙂
Uwielbiam szparagi! To przysmak nad przysmaki 🙂 Szparagi i bób to moja czołówka!
Jakoś nie mam pomysłu na szparagi, pod beszamelem mi nie smakują :/
🙂 Ostatnio u nas gościły podczas obiadu! Gdybyś miała przepisy, w jakiej formie je podawać, to chętnie się zainspirujemy! 🙂
Jak zawsze dowiedziałam się czegos Ciekawego od Ciebie – o niskim indeksie glikemicznym. Dania wyglądaj pysznie
Uwielbiam szparagi, mogłyby już stanieć = więcej ciepła 🙂
Świetny wpis 🙂 Próbowałam już kilku przepisów ze szparagami, al póki co nie odnalazłam tego idealnego…
A ja bym prosiła jakieś wege dania ze szparagami 🙂
[…] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi rabarbar […]
[…] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi rabarbar […]
[…] trakcie pracy czy oglądania filmu – proszę bardzo, niech to będą buraki, papryka, dynia, szparagi, pomidory, seler, ogórki, marchew, szpinak czy jarmuż. Nie zapominaj o warzywach strączkowych […]
[…] poczytaj o szparagach>> […]
[…] plus agrest, truskawki, bób, botwina, groszek cukrowy, ogórek, pomidor, rabarbar, szczaw, szpinak, pokrzywa, młoda kapusta, szparagi […]
[…] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi rabarbar […]