Jak i co będziemy jeść w 2022 roku? Trendy kulinarne na 2022 rok zapowiadają, że będziemy jeść lokalnie i bez marnowania żywności!
Trendy kulinarne odzwierciedlają nasze zainteresowania tym co się dzieje dookoła. A dzieje się dużo. Przez ostatni rok nasze oczy zwrócone były w stronę zdrowia i środowiska. Nic więc dziwnego, że i pandemia i coraz głośniejsze alarmy dotyczące katastrofy ekologicznej odbijają się także na naszych zwyczajach żywieniowych.
Coraz więcej mówi się o powrocie do korzeni. A to też odpowiada temu co się dzieje w naszych kuchniach. Wracamy smakami do dzieciństwa, kupujemy lokalne jedzenie albo zakładamy własne ogródki na parapecie, tarasie czy w przeżywających renesans dzięki pandemii Rodzinnych Ogrodach Działkowych.
Samodzielna uprawa warzyw i owoców zachęca z kolei do niemarnowania. Często bowiem dopiero praca w ogródku pokazuje nam jak wiele wysiłku kosztuje to, aby mieć „co do garnka włożyć”.
trendy kulinarne na 2022 rok
1. Gotowanie zero waste, a przynajmniej less waste – pisałam o tym już kilka lat temu, zajrzyj i sprawdź moje pomysły na niemarnowanie i dzielenie się (zresztą nie tylko jedzeniem – bo i ubraniami, AGD i in. ten trend rozrósł się i zagościł w naszym życiu na dobre).
2. Kuchnia lokalna, czyli dalszy rozwój kooperatyw spożywczych – kupowanie jedzenia od lokalnych rolników i przetwórców. Ale też samodzielna uprawa warzyw i owoców.
3. Odchodzenie od mięsa i produktów mięsnych (w tym mleka) z powodów ekologicznych, czyli dieta fleksitariańska lub też planetarna – sprawdź u mnie na blogu czym zastąpić mięso.
4. Comfort food, czyli powrót do smaków dzieciństwa, ale w nieco zdrowszym wydaniu. Będziemy odkurzać zeszyty z przepisami naszych babć i mam i przerabiać je na swoją nutę.
5. Kuchnia wspierająca odporność (co jeść, aby nie chorować). A tu jedną z odnóg tego trendu jest zabawa bez procentów, czyli wymyślne drinki bez alkoholu, tzw. mocktaile.
6. Coraz modniejsze staje się także celebrowanie życia, w tym poranne rytuały. W temacie kulinariów mamy powrót do spokojnego i codziennego spożywania śniadań, poranne ćwiczenia, szklanka wody na czczo itp. Zapraszam do lektury mojego wpisu nt. pierwszego śniadań>>
7. Ciałopozytywność, czyli nie piętnowanie osób ze względu na ich wygląd. Inaczej mówiąc normalność i tolerancja… Na ten temat także się wypowiadałam i wypowiadać się na pewno jeszcze będę! A póki co moją wypowiedź w tym temacie można przeczytać w listopadowym numerze Elle.
Który trend Ci najbardziej pasuje? A może coś Cię zaskoczyło?
-
Jak oswoić Hashimoto | e-book69,00 zł
-
Jak jeść więcej warzyw21,99 zł