trendy kulinarne na 2022 rok

Jak i co będziemy jeść w 2022 roku? Trendy kulinarne na 2022 rok zapowiadają, że będziemy jeść lokalnie i bez marnowania żywności!

Trendy kulinarne odzwierciedlają nasze zainteresowania tym co się dzieje dookoła. A dzieje się dużo. Przez ostatni rok nasze oczy zwrócone były w stronę zdrowia i środowiska. Nic więc dziwnego, że i pandemia i coraz głośniejsze alarmy dotyczące katastrofy ekologicznej odbijają się także na naszych zwyczajach żywieniowych.

Coraz więcej mówi się o powrocie do korzeni. A to też odpowiada temu co się dzieje w naszych kuchniach. Wracamy smakami do dzieciństwa, kupujemy lokalne jedzenie albo zakładamy własne ogródki na parapecie, tarasie czy w przeżywających renesans dzięki pandemii Rodzinnych Ogrodach Działkowych.

Samodzielna uprawa warzyw i owoców zachęca z kolei do niemarnowania. Często bowiem dopiero praca w ogródku pokazuje nam jak wiele wysiłku kosztuje to, aby mieć “co do garnka włożyć”.

trendy kulinarne na 2022 rok

1. Gotowanie zero waste, a przynajmniej less waste – pisałam o tym już kilka lat temu, zajrzyj i sprawdź moje pomysły na niemarnowanie i dzielenie się (zresztą nie tylko jedzeniem – bo i ubraniami, AGD i in. ten trend rozrósł się i zagościł w naszym życiu na dobre).

2. Kuchnia lokalna, czyli dalszy rozwój kooperatyw spożywczych – kupowanie jedzenia od lokalnych rolników i przetwórców. Ale też samodzielna uprawa warzyw i owoców.

3. Odchodzenie od mięsa i produktów mięsnych (w tym mleka) z powodów ekologicznych, czyli dieta fleksitariańska lub też planetarna – sprawdź u mnie na blogu czym zastąpić mięso.

4. Comfort food, czyli powrót do smaków dzieciństwa, ale w nieco zdrowszym wydaniu. Będziemy odkurzać zeszyty z przepisami naszych babć i mam i przerabiać je na swoją nutę.

5. Kuchnia wspierająca odporność (co jeść, aby nie chorować). A tu jedną z odnóg tego trendu jest zabawa bez procentów, czyli wymyślne drinki bez alkoholu, tzw. mocktaile.

6. Coraz modniejsze staje się także celebrowanie życia, w tym poranne rytuały. W temacie kulinariów mamy powrót do spokojnego i codziennego spożywania śniadań, poranne ćwiczenia, szklanka wody na czczo itp. Zapraszam do lektury mojego wpisu nt. pierwszego śniadań>>

7. Ciałopozytywność, czyli nie piętnowanie osób ze względu na ich wygląd. Inaczej mówiąc normalność i tolerancja… Na ten temat także się wypowiadałam i wypowiadać się na pewno jeszcze będę! A póki co moją wypowiedź w tym temacie można przeczytać w listopadowym numerze Elle.

Który trend Ci najbardziej pasuje? A może coś Cię zaskoczyło?

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

%d bloggers like this: