BLOG / boże narodzenie / jadalne prezenty / jak ugotować / napoje / PRZEPISY / zupy
Dziś chciałabym Was namówić na domowy zakwas buraczany, to doskonałe remedium na wszelkie jesienno-zimowe przygody zdrowotne, a także – niezastąpiona baza do barszczu czerwonego!
Zakwas buraczany jest bogaty w antyprzeziębieniową rutynę i witaminę C, kwas foliowy, żelazo, przeciwbólową witaminę B1, betaninę i antocyjany (czerwone barwniki o działaniu antyoksydacyjnym), ale to nie to wpływa, że jest tak bardzo zdrowy. Te składniki, w różnym stężeniu znajdziemy bowiem także w świeżych burakach. Więcej o burakach>>
KWAS MLEKOWY, to coś co w zakwasie nas interesuje najbardziej.
To dzięki niemu zakwas buraczany pobudza pracę jelit i wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Dodatkowo wpływa pozytywnie na pracę serca i rozszerza naczynia krwionośne. Wzmacnia odporność i obniża stężenie cholesterolu. Pamiętajmy, że bakterie kwasu mlekowego giną pod wpływem wysokiej temperatury, więc najzdrowszy zakwas, to ten pity na surowo – jak sok 🙂
Taki zakwas jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a co nie mniej ważne – banalnie prosty do wykonania. Zróbcie teraz „wersję demo” – spróbujcie i wprowadźcie ew. zmiany, tak aby tuż przed świętami zrobić doskonały i sprawdzony zakwas do wigilijnego barszczu!
Uwaga, proporcje są na naczynie mniej więcej 15 litrów, z czego otrzymacie 3 l czystego zakwasu 🙂 Jeśli nie macie tak dużego naczynia lub nie macie pewności czy się z zakwasem polubicie zróbcie na pierwszy raz z połowy porcji.
zakwas buraczany przepis
- 3 kg buraków
- główkę czosnku (polskiego)
- liście laurowe (garść)
- ziele angielskie (2 łyżki)
- 1 łyżkę soli
- ew. kromka chleba razowego (bez dodatków, na zakwasie – ja nie daję!)
- oraz około 7 dni 🙂
Buraki myjemy i cienko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ósemki lub plastry) i układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym przekładając obranym czosnkiem i liśćmi laurowymi.
Zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z łyżką soli. Wierzch możemy przykryć kromką chleba (prawdziwego, wysokiej jakości, na zakwasie, bez drożdży i innych zbędnych dodatków). Chleb przyspiesza fermentację, ale niesie też ryzyko, że zakwas nam zacznie pleśnieć.
Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (5 – 7). W międzyczasie zbieramy z zakwasu białą piankę, która zbiera się na powierzchni. Po kilku dniach próbujemy zakwas i zlewamy go do wyparzonych butelek, trzymamy w lodówce nawet kilka miesięcy. Pozostałe buraki śmiało można wykorzystać do sałatek lub ugotować na nich barszcz.
UWAGA!!!
w napoju zrobionym na bazie powyższego przepisu NIE ZNAJDZIEMY:
cukru, niepoliczalnej ilości soli, kwasu sorbowego (konserwant), glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku), glutenu ani tłuszczu roślinnego utwardzonego!
Jeśli szukacie tych składników – koniecznie kupcie gotowy barszcz sklepowy (najlepiej w proszku) 😉
Więcej przepisów z burakami w roli głównej:
Serio masz naczynie na 10 litrów?;)
Brzmi abstrakcyjnie, co? 😉
czy posiadasz gdzies moze jakies badania konkretnie badajace wpływ zakwasu buraczanego badz buraków nawet samych na skład mikroflory np:)?
Mniam mniam!
Super! Trzeba będzie taju zrobić, słyszałam właśnie o tym, że jest bardzo zdrowy.
P.S. Świetny blog i sporo wartościowych treści!:)
Dziękuję za miłe słowa 🙂
zawsze chcialam to zrobic, ale brakowalo mi sprawdzonego przepisu. Dzieki!
Fuuu, jak można coś bez babcinego magicznego składnika (glutaminian sodu) jeść czy pić? 😉
Jak się mocno zaciśnie zęby, to się da 😉 😀 😀 😀
[…] kisimy? Ogórki, kapustę (ale raczej nie młodą), cukinię, buraki przepis na zakwas buraczany, paprykę, kalafiory, marchew, rzodkiewkę, czosnek, cebulę, […]
[…] przepis na zakwas buraczany>> […]
[…] zakwas z buraków>> […]
[…] zakwas z buraków>> […]
[…] zakwas z buraków>> […]
[…] zakwas z buraków>> […]
[…] zakwas z buraków>> […]
[…] zakwas z buraków>> […]
[…] po ogórkach można doprawić np. zupę ogórkową, zakwas z buraków warto pić cały […]
[…] zakwas z buraków>> […]