ZAPIEKANKA DYNIOWA Z GRZYBAMI

Totalna niemoc kulinarna, czyli obiad na winie.

Stajesz przed lodówką i patrzysz, patrzysz, patrzysz – co by tu na obiad? Też tak czasem macie? Lodówka niby pełna, ale w głowie pustka.

I nagle olśnienie – dostrzegasz: ćwiartkę pieczonej dyni, ostatnie pudełko zamrożonych grzybów i resztkę kurczaka z poprzedniego dnia. W zamrażarce garnuszek bulionu na czarną godzinę i… obiad już prawie gotowy! Zmieszaj z ryżem, zalej bulionem i włóż do piekarnika. W międzyczasie zorientuj się, że niby resztki, ale taką porcją naje się pułk wojska, więc zadzwoń po znajomych z pytaniem “kto jest głodny” 😉

Ufff, udało się – obiad gotowy, przy okazji dobry uczynek spełniony i więzy towarzyskie podtrzymane 😀

Zapraszam na dyniowo-grzybową zapiekankę 🙂

ZAPIEKANKA DYNIOWA Z GRZYBAMI

Na duże naczynie żaroodporne

  • 1 szklanka suchych ziaren ryżu (basmati lub brązowy)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczonej dyni
  • 2 szklanki mrożonych grzybów leśnych (mogą być pieczarki)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (lub tyle ile macie, w wersji wege spokojnie można zrezygnować)
  • 400 ml bulionu
  • łyżka oleju
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, kurkuma
  • zielona pietruszka

Kurczaka pokrój na małe kawałki i obtocz w przyprawach – odstaw na bok.
Cebulę posiekaj i podsmaż na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojonego kurczaka oraz posiekany czosnek smaż przez ok. 2 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj grzyby (jeśli używasz rozmrożonych rozmroź je wcześniej) oraz ryż. Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej>> i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do smaku.

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

dyniowazapiekanamała porcja (1/5 całości) ma ok. 240 kcal

nieco większa porcja (1/4 całości), to 305 kcal

Smacznego! 🙂

 

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

1 komentarz

  1. smakowitapodroz

    przepis bombowy na taką pogodę jak ulał. prosty i sycący przepis na teraz.

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. słów kilka o dynia i jej niewyobrażalnej wartości odżywczej - […] zapiekanka ryżowa z dynią […]
  2. GRZYBY - MIĘSO Z LASU? - Zdrowo Najedzeni - […] z grzybami:  zapiekanka z dyni z grzybami leśnymi  wege gulasz z […]
  3. GRZYBY – MIĘSO Z LASU? – Zdrowo Najedzeni - […] z grzybami:  zapiekanka z dyni z grzybami leśnymi  wege gulasz z […]
  4. TRAWA I KAMIENIE, CZYLI CO ZAMIAST MIĘSA? – Zdrowo Najedzeni - […] Na blogu mam przepis na zupę z grzybów suszonych oraz zapiekankę z grzybami. […]
  5. czy dynia jest zdrowa? kiedy możemy ją włączyć do diety? - […] zapiekanka ryżowa z dynią […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: