Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, koktajli, ciast i wielu innych jesiennych dań.

zerknij na przepisy z dynią w roli głównej>>

Jak upiec dynię?

Dynię przekrój na mniejsze części – małą na połówki, większą na ćwiartki. Połóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C.

Piecz aż miąższ dyni będzie miękki, zależnie od gatunku oraz wielkości kawałków trwa to około 20-40 minut. Następnie dynię ostudź, obierz i oczyść z pestek. Tak przygotowaną dynię można pokroić w kostkę i dodać do sałatki, zmiksować i wykorzystać do ciasta, pasty kanapkowej, zupy czy koktajlu, zmiksować i zapakować do słoików lub zamrozić.

Co zrobić z puree z dyni?

wrzesień w kuchni – warzywa i owoce jesieni

Złota polska jesień, słoneczna i ciepła, obfitująca w pyszne i pachnące warzywa i owoce, to coś co może trwać cały ...
Czytaj Dalej

jak jeść więcej warzyw

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia nie pozostawiają złudzeń - powinniśmy jeść minimum 400 - 500 gramów warzyw i owoców dziennie (nie ...
Czytaj Dalej

KECZUP Z DYNI, CZYLI PIKANTNY SOS DO KANAPEK

Nadmiar dyni sprzyja kombinowaniu w kuchni - wciąż mam 2 duże sztuki na balkonie i cały zamrażalnik już upieczonej (nie ...
Czytaj Dalej

PESTKI DYNI – CHRUPMY NA ZDROWIE

Pestki dyni, to dość często wyrzucany odpad. Jeśli kupujemy dynię w całości lub mamy własną z działki nie wyrzucajmy ich! ...
Czytaj Dalej

dynia – królowa jesieni

Powiadają, że królowa jest tylko jedna - dla mnie jest nią zdecydowanie DYNIA! Moja faworytka, szczególnie w okresie jesienno-zimowym 🙂 ...
Czytaj Dalej

ZAPIEKANKA DYNIOWA Z GRZYBAMI

Totalna niemoc kulinarna, czyli obiad na winie. Stajesz przed lodówką i patrzysz, patrzysz, patrzysz - co by tu na obiad? ...
Czytaj Dalej

JAK UPIEC DYNIĘ? JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI

Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, ...
Czytaj Dalej

krem z pieczonej dyni i papryki

Potrawa trochę czasochłonna, ale naprawdę warta zachodu! 🙂 Zupa jest przepyszna, aromatyczna, aksamitna, sycąca... To doskonałe źródło beta-karotenu. W sam ...
Czytaj Dalej

KREM Z DYNI NA MLEKU KOKOSOWYM

Kolejna dyniowa inspiracja na weekendowy obiad! To chyba moja ulubiona wersja dyniówki - o orientalnym aromacie. Dodatek chilli nadaje jej ...
Czytaj Dalej

WYWIAD Z DIETETYKIEM – JESIENNE WARZYWA I OWOCE

Dziś w ramach poradnictwa zapraszam Was do wysłuchania rozmowy ze mną nt. sierpniowych warzyw i owoców. - Końcówka lata pomimo ...
Czytaj Dalej
  1. […] Jak upiec dynię>> Świetnym sposobem na wykorzystanie tego warzywa jest zrobienie zupy mlecznej z zacierkami lub wytrawnej z delikatnym kurczakiem i włoszczyzną. Miąższ dyni idealnie nadaje się także do ciasta drożdżowego, ciastek lub muffinek. Można dorzucić go do zapiekanki, musu na słodko i ostro, do farszu na pierogi czy użyć jako baza do sosu do makaronu. Jeśli posiadasz nadmiar dyni wykorzystaj ją do przetworów krótko podduszoną lub upieczoną i zmiksowaną dynię można mrozić, a następnie wykorzystywać jako podstawa do leczo lub dodatek do ciast. Natomiast świeża dynia pokrojona w kostkę doskonale się marynuje. […]

Leave a Reply