Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, koktajli, ciast i wielu innych jesiennych dań.
zerknij na przepisy z dynią w roli głównej>>
Jak upiec dynię?
Dynię przekrój na mniejsze części – małą na połówki, większą na ćwiartki. Połóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C.
Piecz aż miąższ dyni będzie miękki, zależnie od gatunku oraz wielkości kawałków trwa to około 20-40 minut. Następnie dynię ostudź, obierz i oczyść z pestek. Tak przygotowaną dynię można pokroić w kostkę i dodać do sałatki, zmiksować i wykorzystać do ciasta, pasty kanapkowej, zupy czy koktajlu, zmiksować i zapakować do słoików lub zamrozić.
Co zrobić z puree z dyni?

wrzesień w kuchni – warzywa i owoce jesieni
Czytaj Dalej

KECZUP Z DYNI, CZYLI PIKANTNY SOS DO KANAPEK
Czytaj Dalej

PESTKI DYNI – CHRUPMY NA ZDROWIE
Czytaj Dalej

czy dynia jest zdrowa?
Czytaj Dalej

ZAPIEKANKA DYNIOWA Z GRZYBAMI
Czytaj Dalej
JAK UPIEC DYNIĘ? JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI
Czytaj Dalej
krem z pieczonej dyni i papryki
Czytaj Dalej

KREM Z DYNI NA MLEKU KOKOSOWYM
Czytaj Dalej

WYWIAD Z DIETETYKIEM – JESIENNE WARZYWA I OWOCE
Czytaj Dalej
0 komentarzy
Funkcja trackback/Funkcja pingback