Lekkostrawna, delikatna w smaku, doskonale komponująca się w najprzeróżniejszych daniach oraz co może zaskoczyć… całkiem wartościowa. Cukinia, na którą teraz właśnie jest sezon to skarbnica potasu i magnezu (ma go więcej niż dynia), a nawet żelaza. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, C, K, B1 i B3 oraz niewielkie ilości beta karotenu.
Ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza organizm – to ważne zwłaszcza w przypadku osób lubujących się w mięsie, słodyczach czy pijących spore ilości kawy. Jest niezwykle delikatna dla żołądka oraz wspomaga trawienie, duszona lub gotowana z powodzeniem może być jednym z pierwszych warzyw, jakie pozna małe dziecko. Warzywo to jest zalecane już półrocznym maluchom.
cukinia z macierzanką
ile kalorii ma cukinia
Cukinia jest bardzo niskokalorycznym warzywem – w 100 g to ledwie 15 kcal, małe sztuki mają ok. 300 g, więc jedna sztuka, to ledwie 45 kcal.
indeks glikemiczny cukinii
Indeks glikemiczny tego warzywa jest równy 15 – także bardzo mało! Oznacza to, że warzywo to może bez oporów gościć w diecie osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
FODMAP
Jeśli chodzi o dietę o niskiej zawartości FODMAP – tu cukinia jest także dozwolona!
na słodko i na słono
Im wcześniej zerwana cukinia tym delikatniejsza i smaczniejsza. Ponadto młode warzywa można spożywać ze skórką i na surowo, starsze warto obierać, oczyścić z pestek i poddać obróbce cieplnej. Z całej rośliny jadalne są także kwiaty, które można faszerować np. serkiem ricotta lub fetą i smażyć lub maczać w cieście naleśnikowym i także smażyć. Z tymi jednak warto uważać i zrywać jak mamy ich naprawdę sporo, bo jak zjemy kwiat, to cukinia nam już z niego nie urośnie 😉
Ze względu na mało wyrazisty smak jest niezwykle uniwersalnym warzywem doskonale pasuje do wielu dań: wytrawnych, słodkich, pieczonych, duszonych, smażonych. Jest świetna na grilla. Można z niej przyrządzić placki cukiniowe>> i zupę, nafaszerować i upiec, dodać do ciasta czekoladowego czy leczo. Upiec pasztet z cukinii>>, ukisić, zamarynować lub – młody okaz po prostu wkroić na surowo i ze skórką do sałatki.
Smacznego 🙂
Uwielbiam cukinie. Rewelacyjne warzywo, smakuje mi w każdej postaci! 🙂 Narobilam sobie smaku. 🙂
Zaciekawilas mnie tym pasztetem z cukinii! To jedno z moich ulubionych warzyw, ktore na stale gosci w moim menu 🙂
Pasztet z cukinii – do spróbowania 🙂 Mnie cukinia kojarzy się z warzywem … bez smaku 🙂
Jemy na potęgę. Najczęściej w formie chipsów, grillowanej lub smażonej na maśle klarowanym, ale też jako dodatek do dań głównych i sałatek.
A ja ostatnio zakochałam się w ciastach z cukinią. No pyszota 🙂
Jak dobrze czytać o tylu dobrodziejstwach cukinii, którą mogłabym zajadać trzy razy dziennie!
Pozdrawiam! 😀
[…] posiłkiem będzie mięso wrzućmy na ruszt coś obok. Świetnie będzie pasował bakłażan lub cukinia>> z aromatycznymi ziołami, papryka, marchewka pokrojona w talarki, pomidor (duży w całości lub […]
[…] cukinia w naszej diecie>> […]
[…] posiłkiem będzie mięso wrzućmy na ruszt coś obok. Świetnie będzie pasował bakłażan lub cukinia>> z aromatycznymi ziołami, papryka, marchewka pokrojona w talarki, pomidor (duży w całości lub […]