CUKINIA W NASZEJ DIECIE

Lekkostrawna, delikatna w smaku, doskonale komponująca się w najprzeróżniejszych daniach oraz co może zaskoczyć… całkiem  wartościowa. Cukinia, na którą teraz właśnie jest sezon to skarbnica potasu i magnezu (ma go więcej niż dynia), a nawet żelaza. Zawiera kwas foliowy, witaminy A, C, K, B1 i B3 oraz niewielkie ilości beta karotenu.

Ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza organizm – to ważne zwłaszcza w przypadku osób lubujących się w mięsie, słodyczach czy pijących spore ilości kawy. Jest niezwykle delikatna dla żołądka oraz wspomaga trawienie, duszona lub gotowana z powodzeniem może być jednym z pierwszych warzyw, jakie pozna małe dziecko. Warzywo to jest zalecane już półrocznym maluchom.

cukinia

cukinia z macierzanką

ile kalorii ma cukinia

Cukinia jest bardzo niskokalorycznym warzywem – w 100 g to ledwie 15 kcal, małe sztuki mają ok. 300 g, więc jedna sztuka, to ledwie 45 kcal.

indeks glikemiczny cukinii

Indeks glikemiczny tego warzywa jest równy 15 – także bardzo mało! Oznacza to, że warzywo to może bez oporów gościć w diecie osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

FODMAP

Jeśli chodzi o dietę o niskiej zawartości FODMAP – tu cukinia jest także dozwolona!

na słodko i na słono

Im wcześniej zerwana cukinia tym delikatniejsza i smaczniejsza. Ponadto młode warzywa można spożywać ze skórką i na surowo, starsze warto obierać, oczyścić z pestek i poddać obróbce cieplnej. Z całej rośliny jadalne są także kwiaty, które można faszerować np. serkiem ricotta lub fetą i smażyć lub maczać w cieście naleśnikowym i także smażyć. Z tymi jednak warto uważać i zrywać jak mamy ich naprawdę sporo, bo jak zjemy kwiat, to cukinia nam już z niego nie urośnie 😉

Ze względu na mało wyrazisty smak jest niezwykle uniwersalnym warzywem doskonale pasuje do wielu dań: wytrawnych, słodkich, pieczonych, duszonych, smażonych. Jest świetna na grilla. Można z niej przyrządzić placki cukiniowe>> i zupę, nafaszerować i upiec, dodać do ciasta czekoladowego czy leczo. Upiec pasztet z cukinii>>, ukisić, zamarynować lub – młody okaz po prostu wkroić na surowo i ze skórką do sałatki.

cukinia dieta

Smacznego 🙂

ciasto z cukinią>>

pasztet z cukinią>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

6 komentarzy

  1. Jaśminowo

    Uwielbiam cukinie. Rewelacyjne warzywo, smakuje mi w każdej postaci! 🙂 Narobilam sobie smaku. 🙂

    Odpowiedz
  2. Magdalena

    Pasztet z cukinii – do spróbowania 🙂 Mnie cukinia kojarzy się z warzywem … bez smaku 🙂

    Odpowiedz
  3. Aleksandra Bohojło / Esencja

    Jemy na potęgę. Najczęściej w formie chipsów, grillowanej lub smażonej na maśle klarowanym, ale też jako dodatek do dań głównych i sałatek.

    Odpowiedz
  4. Nature by Me

    A ja ostatnio zakochałam się w ciastach z cukinią. No pyszota 🙂

    Odpowiedz
  5. Ania

    Jak dobrze czytać o tylu dobrodziejstwach cukinii, którą mogłabym zajadać trzy razy dziennie!
    Pozdrawiam! 😀

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. ZDROWE GRILLOWANIE - CO I JAK? - Zdrowo Najedzeni - […] posiłkiem będzie mięso wrzućmy na ruszt coś obok. Świetnie będzie pasował bakłażan lub cukinia>> z aromatycznymi ziołami, papryka, marchewka…
  2. WRZESIEŃ W KUCHNI - CO JEŚĆ JESIENIĄ? - Zdrowo Najedzeni - […] cukinia w naszej diecie>> […]
  3. ZDROWE GRILLOWANIE – CO I JAK? – Zdrowo Najedzeni - […] posiłkiem będzie mięso wrzućmy na ruszt coś obok. Świetnie będzie pasował bakłażan lub cukinia>> z aromatycznymi ziołami, papryka, marchewka…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: