Co dom, to inny sposób na truskawki, ja kolejny już rok stawiam na dżemy bez cukru! Truskawki są tak doskonałe w smaku, że aż żal psuć ten smak cukrem. Dziś zatem przedstawię Wam swój pomysł na dżem truskawkowy bez cukru.

Przetwory bez dodatku żadnego słodzika polegają na duszeniu owoców (lub warzyw) we własnym soku z odrobiną soli (morskiej, himalajskiej, gruboziarnistej). Ten sposób przetwarzania nazywa się janginizacją.

przetwory bez cukru

Przy produkcji dżemów bez cukru warto mieć świadomość, że cukier (ile by złego o nim nie mówić) jest  doskonałym konserwantem! Dlatego tu w sposób szczególny trzeba dbać o wysoką jakość owoców oraz o to, by słoiki były bardzo dokładnie wyparzone, wygotowane lub wypieczone w piekarniku (około 30 minut w temperaturze minimum 100 st. C).

Gotowe przetwory warto też poddać pasteryzacji.

dżem truskawkowy bez cukru

zagęszczanie domowych dżemów

Jeśli chodzi o zagęszczanie dżemów – drogi są dwie, właściwie to nawet trzy…

  1. smażymy owoce tak długo aż otrzymamy idealną dla nas konsystencję (może to trwać nawet 2 – 3 dni)
  2. używamy naturalnej pektyny owocowej (np. takiej jak na zdjęciu poniżej)
  3. albo… używamy gotowego fixu, ale tu apeluję o rozwagę, wybierajmy produkty bez sorbinianu potasu (E 202), kwasu sorbowego (E 200) czy… oleju roślinnego utwardzonego (konfiturfix firmy Diamant)! Nie chcemy takich składników w domowych dżemach! W każdym niemal fixie pojawia się natomiast kwas cytrynowy (E 330) – jest on akceptowalny. To regulator kwasowości, którego jedyną wadą jest to, że spożywany w bardzo dużych ilościach (nie stosowanych w żywności) może zaburzać wchłanianie wapnia.
pektyna

dżem truskawkowy bez cukru – przepis

na 5-6 średniej wielkości słoiczków

  • ok. 2 kg truskawek – dojrzałych, słodkich, nie nadpsutych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki naturalnej pektyny jabłkowej

Truskawki myjemy pod lodowatą wodą i obrywamy szypułki. Wkładamy do garnka i dosypujemy szczyptę soli. Dusimy aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Będzie to trwało od 30 do 60 minut.

W trakcie duszenia szykujemy słoiki – myjemy, wyparzamy i sprawdzamy czy wszystkie zakrętki pasują.

Pektynę stosujemy ją wg. instrukcji na opakowaniu. Ja zazwyczaj odlewam trochę soku, który puściły owoce studzę go i rozprowadzam w nim odmierzoną ilość proszku. Dolewam całość do garnka z dżemem i dokładnie mieszam (jeśli zrobią się grudki używam blendera).

Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików i dokładnie zakręcamy.

I teraz są dwie metody – albo dla większej pewności pasteryzujemy albo zdajemy się na los i po prostu odwracamy do góry dnem, przykrywamy grubym kocem i trzymamy tak aż do wystudzenia. Ja dżemy bez cukru zawsze pasteryzuję!

pasteryzacja przetworów

Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików wraz z zawartością do temp. 85 – 90 st. C (w środku słoika). Ten proces ma na celu zabezpieczyć nasze przetwory przed kontaktem z powietrzem oraz drobnoustrojami, które mogły dostać się do środka w trakcie przygotowywania i nakładania przetworów.

Najprostsza wg. mnie metoda pasteryzacji, to ta „na sucho” czyli w piekarniku. Uwaga, ta metoda nie jest przeznaczona dla weków, czyli słoików ze szklanym wieczkiem i gumką (jak na zdjęciu poniżej).

pasteryzacja na sucho

  1. Zakręcone słoiki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika (gorące słoiki do gorącego, zimne do zimnego).
  2. Słoiki pasteryzujemy około 30 minut w temperaturze 100 – 130 st. C
  3. Wyłączamy piekarnik, słoiki wyjmujemy jak są już ostudzone.
  4. Zimne słoiki podpisujemy i chowamy głęboko 🙂
truskawki-bez-cukru

a o tym co dobrego mają w sobie truskawkami przeczytasz tu>> 

Biegnijcie po truskawki, to idealny moment na zrobienie z nich przetworów.

  1. Robiąc dżem używam minimalnej ilości cukru, jednak go używam, inaczej byłby dla mnie zbyt kwaśny.

    • Ja też. Dla mnie, bez cukru byłby zbyt kwasny.

  2. Bardzo ciekawy przepis. Nie wiedziałam nawet, że bez cukru jest to możliwe. Skorzystam zdecydowanie bo jak co roku szaleje z przetworami 🙂

  3. Marzy mi się taka maleńka nawet spiżarenka pełna domowych przetworów.. gdybym tylko miała do nich talent..

  4. O kurde, o takim patencie na dżemy nie słyszałem. Może zrobię testową mała porcję według Twojej propozycji. 😉

  5. Nie słyszałam nigdy o metodzie janginizacji! Chętnie wypróbuję ale raczej z malinami – nie przepadam za dżemem truskawkowym 😉

  6. A gdyby do zagęszczenia wykorzystać Agar Agar?

  7. Uwielbiam domowe przetwory <3 dżem truskawkowy to mój zdecydowany faworyt! Pyszny z nalesnikiem, owsianką, pyszny i solo :3

  8. A jak to najlepiej zrobić? Bo ja te Agar mam już długo i wciąż się go boję 🙂

  9. Super, bardzo dziękuję za wskazówki! W takim razie spróbuję 🙂 Do odważnych świat należy.

  10. super :0 zawsze waliłam z mamą żel fixy nie słyszałam o pektynie

  11. No więc mam! 13 różnej wielkości słoiczków dżemu. Starszy syn zjadł już połowę jednego z większych słoików. Agar dał radę. Wyszło idealnie 🙂

  12. Będę wydzielać 😉

  13. […] Pamiętajcie o dokładnym wyparzeniu słoików i starannym ich zamknięciu. Dla pewności słoiki z dżemem warto zapasteryzować (tu kilka słów na temat pasteryzacji). […]

  14. Moja znajoma wszystkie dżemy robi bez cukru, trzymają się bardzo długo. Wiem, że czasem wykorzystuje agar. W tym roku już nie spróbuję, ale w następnym zrobię w ten sposób kilka słoików.