Co dom, to inny sposób na truskawki, ja kolejny już rok stawiam na dżemy bez cukru! Truskawki są tak doskonałe w smaku, że aż żal psuć ten smak cukrem. Dziś zatem przedstawię Wam swój pomysł na dżem truskawkowy bez cukru.

Przetwory bez dodatku żadnego słodzika polegają na duszeniu owoców (lub warzyw) we własnym soku z odrobiną soli (morskiej, himalajskiej, gruboziarnistej). Ten sposób przetwarzania nazywa się janginizacją.

przetwory bez cukru

Przy produkcji dżemów bez cukru warto mieć świadomość, że cukier (ile by złego o nim nie mówić) jest  doskonałym konserwantem! Dlatego tu w sposób szczególny trzeba dbać o wysoką jakość owoców oraz o to, by słoiki były bardzo dokładnie wyparzone, wygotowane lub wypieczone w piekarniku (około 30 minut w temperaturze minimum 100 st. C).

Gotowe przetwory warto też poddać pasteryzacji.

truskawki

zagęszczanie domowych dżemów

Jeśli chodzi o zagęszczanie dżemów – drogi są dwie, właściwie to nawet trzy…

  1. smażymy owoce tak długo aż otrzymamy idealną dla nas konsystencję (może to trwać nawet 2 – 3 dni)
  2. używamy naturalnej pektyny owocowej (np. takiej jak na zdjęciu poniżej)
  3. albo… używamy gotowego fixu, ale tu apeluję o rozwagę, wybierajmy produkty bez sorbinianu potasu (E 202), kwasu sorbowego (E 200) czy… oleju roślinnego utwardzonego (konfiturfix firmy Diamant)! Nie chcemy takich składników w domowych dżemach! W każdym niemal fixie pojawia się natomiast kwas cytrynowy (E 330) – jest on akceptowalny. To regulator kwasowości, którego jedyną wadą jest to, że spożywany w bardzo dużych ilościach (nie stosowanych w żywności) może zaburzać wchłanianie wapnia.
pektyna

dżem truskawkowy bez cukru – przepis

na 5-6 średniej wielkości słoiczków

  • ok. 2 kg truskawek – dojrzałych, słodkich, nie nadpsutych
  • szczypta soli
  • ew. 2 łyżki naturalnej pektyny jabłkowej

Truskawki myjemy pod lodowatą wodą i obrywamy szypułki. Wkładamy do garnka i dosypujemy szczyptę soli. Dusimy aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. W zależności od konsystencji jaką chcemy osiągnąć będzie to trwało od 30 minut do nawet 3 godzin (jeśli wolisz dżem gęstszy, o bardziej jednolitej konsystencji).

W trakcie duszenia szykujemy słoiki – myjemy, wyparzamy i sprawdzamy czy wszystkie zakrętki pasują.

Jeśli używamy pektyny – stosujemy ją wg. instrukcji na opakowaniu. Ja zazwyczaj odlewam trochę soku, który wypuściły owoce i rozprowadzam w nim odmierzoną ilość proszku. Dolewam całość do garnka z dżemem i dokładnie mieszam (jeśli zrobią się grudki używam blendera).

Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików i dokładnie zakręcamy.

I teraz są dwie metody – albo dla większej pewności pasteryzujemy albo zdajemy się na los i po prostu odwracamy do góry dnem, przykrywamy grubym kocem i trzymamy tak aż do wystudzenia. Ja dżemy bez cukru zawsze pasteryzuję!

pasteryzacja przetworów

Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików wraz z zawartością do temp. 85 – 90 st. C (w środku słoika). Ten proces ma na celu zabezpieczyć nasze przetwory przed kontaktem z powietrzem oraz drobnoustrojami, które mogły dostać się do środka w trakcie przygotowywania i nakładania przetworów.

Najprostsza wg. mnie metoda pasteryzacji, to ta “na sucho” czyli w piekarniku. Uwaga, ta metoda nie jest przeznaczona dla weków, czyli słoików ze szklanym wieczkiem i gumką (jak na zdjęciu poniżej).

pasteryzacja na sucho

  1. Zakręcone słoiki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika (gorące słoiki do gorącego, zimne do zimnego).
  2. Słoiki pasteryzujemy około 30 minut w temperaturze 100 – 130 st. C
  3. Wyłączamy piekarnik, słoiki wyjmujemy jak są już ostudzone.
  4. Zimne słoiki podpisujemy i chowamy głęboko 🙂
truskawki-bez-cukru

a o tym co dobrego mają w sobie truskawkami przeczytasz tu>> 

Biegnijcie po truskawki, to idealny moment na zrobienie z nich przetworów.

Please wait...

dziękuję, zajrzyj do swojej skrzynki i potwierdź chęć pobrania e-booka

  1. Robiąc dżem używam minimalnej ilości cukru, jednak go używam, inaczej byłby dla mnie zbyt kwaśny.

  2. Bardzo ciekawy przepis. Nie wiedziałam nawet, że bez cukru jest to możliwe. Skorzystam zdecydowanie bo jak co roku szaleje z przetworami 🙂

  3. Nie słyszałam nigdy o metodzie janginizacji! Chętnie wypróbuję ale raczej z malinami – nie przepadam za dżemem truskawkowym 😉

  4. Uwielbiam domowe przetwory <3 dżem truskawkowy to mój zdecydowany faworyt! Pyszny z nalesnikiem, owsianką, pyszny i solo :3

  5. A jak to najlepiej zrobić? Bo ja te Agar mam już długo i wciąż się go boję 🙂

  6. Super, bardzo dziękuję za wskazówki! W takim razie spróbuję 🙂 Do odważnych świat należy.

  7. super :0 zawsze waliłam z mamą żel fixy nie słyszałam o pektynie

  8. No więc mam! 13 różnej wielkości słoiczków dżemu. Starszy syn zjadł już połowę jednego z większych słoików. Agar dał radę. Wyszło idealnie 🙂

  9. Moja znajoma wszystkie dżemy robi bez cukru, trzymają się bardzo długo. Wiem, że czasem wykorzystuje agar. W tym roku już nie spróbuję, ale w następnym zrobię w ten sposób kilka słoików.

Leave a Reply