dziś o tym jak ugotować idealną zupę
Pewnie każdy z Was ma swój sposób na ulubiony bulion, ja też – więc się nim podzielę. Zupa, to jedno z moich ulubionych dań – zimą, wręcz obowiązkowe! Robi się sama, cudownie rozgrzewa i syci.
Aby zrobić zupę potrzebny jest bulion – wywar. Mając to, jesteście w domu.
z czego składa się bulion?
Woda – źródlana, przefiltrowana, oligoceńska.
Warzywa – marchew, seler, pietruszka, por, kilka suchych ziaren fasoli.
Przyprawy – od serca, po małej garstce, nie żałuj przypraw! ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, korzeń imbiru, kilka goździków oraz (do gotowej już zupy) kurkuma, lubczyk, sól, ew. kolendra.
Grzyby suszone – najlepiej te zbierane własnoręcznie w czasie wakacyjnych wędrówek po lesie – kilka sztuk.
Cebula – najlepiej opalona, aby sklarować zupę.
Ewentualnie – mięso, najlepiej mieszane: wołowina, wieprzowina plus drób. Gotując bulion drobiowy – kilka rodzajów drobiu. Jednak pamiętajcie, że mięso nie jest warunkiem koniecznym do otrzymania smacznego bulionu.
Co jeszcze można dodać? Kawałek papryki, kwaśne jabłko…
jak ugotować idealną zupę w 4 punktach
1. gotuję rosół na mięsie
Mięso wraz z przyprawami, grzybami suszonymi, kilkoma ziarnami fasoli i plastrem imbiru zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu zbierając szumowiny. Po około 3 godzinach do pyrkającego wywaru dodaj włoszczyznę, najlepiej tylko wyszorowaną (jeśli to tylko możliwe, to nie obieraj warzyw) i gotuj dalej 1 – 2 godziny na maleńkim ogniu.
Gotując bulion wegetariański, zrób podobnie – wyszorowane warzywa (poza cebulą) zalej zimną wodą i gotuj razem z przyprawami na maleńkim ogniu.
2. W czasie, gdy warzywa się gotują nie obraną cebulę opal na ogniem i dorzuć do garnka pod koniec gotowania. Opalona cebula nada zupie przepiękny kolor oraz dodatkowo trochę ją sklaruje.
3. Gotową zupę przecedź, żeby pozbyć się wszelkich przypraw i nie rozgryźć przez przypadek ziarenka pieprzu czy ziela w czasie obiadu. Warzywa pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce i dorzuć do zupy albo – jeśli zależy Ci na czystym bulionie zrób z nich sałatkę, ewentualnie włóż z powrotem do zupy i zmiksuj na krem.
4. Teraz pora na przyprawiene do smaku. Jeśli jemy bulion solo w postaci rosołu, to u mnie obowiązkowa jest kurkuma, pieprz i oczywiście odrobina soli. Zależnie od smaku: majeranek, listki lubczyku, świeża kolendra (jeśli bulion będzie w klimatach azjatyckich), czasem dodaję chilli? Na pewno nie kostką rosołową (no chyba że domową – tu przepis>>)!
do jakich zup można stosować taki bulion: zajrzyj do mojej zakładki ZUPY w dziale przepisy.
A Ty jak robisz bulion?
-
Jak oswoić Hashimoto | e-book69,00 zł
-
Jak jeść więcej warzyw21,99 zł
[…] l wywaru/bulionu (u mnie warzywny – sprawdź przepis) ok. 400 g dyni (waga przed upieczeniem) marchewka 4 średnie bulwy topinambura (tu więcej o tym […]
[…] tu więcej o pomidorach>> jak ugotować bulion>> […]
[…] pelati mały słoiczek koncentratu pomidorowego (2 łyżki) 1 szklanka bulionu warzywnego (przepis) 350 g batatów 1/2 główki małego kalafiora 1 średnia cebula 1 papryczka chilli (mała/duża […]
[…] pokrzyw mała cebula marchewka około 1 litra wywaru z warzyw lub warzyw i mięsa drobiowego tu przepis>> 2 ziemniaki łyżka masła, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz ewentualnie odrobina jogurtu […]
[…] l wywaru/bulionu (u mnie warzywny – sprawdź przepis) ok. 400 g dyni (waga przed upieczeniem) marchewka 4 średnie bulwy topinambura (tu więcej o tym […]
[…] litra bulionu (warzywny lub drobiowy, przepis na bulion) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 2 puszki kukurydzy (ja dałam […]
[…] Kostek rosołowych nie używam od lat. Do tej pory wystarczało mi mnóstwo przypraw i warzyw, które dorzucałam do zupy. Sporadycznie ratowałam się eko kostkami (bez glutaminianu), ale to nadal nie są produkty idealne, także nie rekomenduję zbyt częstego ich stosowania! Tu zapraszam po mój przepis na bulion idealny>> […]
[…] 3 kubki ok. 60 g korzenia imbiru 3 szklanki bulionu warzywnego>> 50 g serka topionego ew. grzanki do […]
[…] Sprawdź jak ugotować bulion>> […]
[…] pelati mały słoiczek koncentratu pomidorowego (2 łyżki) 1 szklanka bulionu warzywnego (przepis) 350 g batatów 1/2 główki małego kalafiora 1 średnia cebula 1 papryczka chilli (mała/duża […]
[…] W związku z przeniesieniem bloga na własną domenę do lektury przepisu na zupę idealną zapraszam na stronę zdrowonajedzeni.pl […]
[…] 1 szklanka bulionu warzywnego (przepis) […]
[…] jak ugotować dobry bulion>> […]
[…] tu więcej o pomidorach>> a tutaj przeczytasz jak ugotować bulion>> […]
[…] sprawdź jak ugotować aromatyczny bulion>> […]
[…] 1 szklanka domowego bulionu (sprawdź przepis na bulion>>) […]