-
Normalnie… w garnku! Tak jak lubisz – TYLKO BŁAGAM NIE W TYM OKROPNYM PLASTIKOWYM WORECZKU!! 😉 To chyba jedna z częstszych porad kulinarnych jakich udzielam w gabinecie… Ciąg przyczynowo-skutkowy jest prosty: proponuję kaszę jaglaną – bo jest zdrowa, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów, bo można ugotować na zapas… bo sama ją bardzo lubię […]
-
Nie róbcie tych ciasteczek na noc… szczególnie jak dbacie o linię. Ja popełniłam ten błąd, po upieczeniu spróbowałam kawałek i… nie mogłam przestać! Nie będę skromna – są naprawdę REWELACYJNE! Nawet te najlepsiejsze ze sklepu przegrywają w przedbiegach.Spróbujcie, pokochacie je! Ciastka trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie zawilgotniały. Wtedy już nie są takie […]
-
Dziś w ramach poradnictwa zapraszam Was do wysłuchania rozmowy ze mną nt. sierpniowych warzyw i owoców. – Końcówka lata pomimo tego, że jest nieprzyjemna, bo oznacza koniec ciepłych miesięcy, pod kątem kulinarnym i warzywno-owocowym jest to istny raj… Warto korzystać właśnie teraz z warzyw i owoców, bo są świeże, dojrzałe, pełne witamin, minerałów i antyoksydantów. […]
-
Zdecydowana większość moich pacjentów doskonale wie jak schudnąć i że jest to najmniejszy problem – „Pani Justyno, robiłam/robiłem to setki razy!” 😉 a jak ktoś nie wie, to tu wpis o tym jak schudnąć tu>> Trudność, często nie do przeskoczenia pojawia się w momencie, gdy osiągnęliśmy wymarzoną masę ciała i chcemy zakończyć (najlepiej raz na […]
-
„Trudno znaleźć na świecie roślinę o tak dużej zawartości witamin i minerałów jaka jest w Mate.” Tak w roku 1604 pisali o yerba mate francuscy naukowcy… ile w tym prawdy? Yerba mate To herbata z ostrokrzewu paragwajskiego bogata w mateinę (pochodna kofeiny), dzięki której napar ma działanie pobudzające i pozytywnie wpływa na stan umysłu ułatwiając […]
-
Jestem dżemo-żarłokiem, nie będę ściemniać – uwielbiam robić oraz konsumować domowe dżemy, konfitury czy soki. Wyniosłam to z rodzinnego domu, gdzie półki w piwnicy zawsze się uginały od słoików z pysznościami. Teraz to samo dzieje się u mnie… i tylko miejsca wciąż za mało! Dziś zatem dwie propozycje na wykorzystanie kolorowych kuleczek, o których piszę […]
-
Dziś piątek, zatem pomysł na… lekki poniedziałkowy obiad 😉 SCHAB GOTOWANY, to mój absolutny HIT od wielu wielu lat – lekkostrawny, aromatyczny, soczysty i wbrew pozorom wymagający niewiele pracy (nie zniechęcajcie się tym, że jego produkcja trwa dwie doby!). Jedyny minus tego dania jest taki, że musimy je zaplanować z pewnym wyprzedzeniem. Zatem już dziś […]
-
Upały dają się we znaki… i dobrze, w końcu mamy lato, lepsze to niż jakiś „lipcopad” czy inna niby-jesień w lipcu! Poza nawadnianiem się (wodą, koktajlami, szejkami, smoothie czy ziołowymi herbatkami) oraz jedzeniem sałatek, owoców i sorbetów pamiętajmy, żeby także nasz obiad był lekki. Najlepiej unikać smażenia, gorących gulaszy, rozgrzewających rosołów czy tłustych mięs w […]
-
Idąc tropem bezglutenowym dziś na tapetę bierzemy ryż. Czy w ogóle warto go włączyć do swojej diety, jeśli tak, to po jaki sięgnąć? Ryż, to źródło przede wszystkim węglowodanów złożonych, potasu, witamin z grupy B oraz (w zależności od rodzaju) magnezu, żelaza, cynku, witaminy E i błonnika. Ilość białka w ryżu jest niewielka, jednak jest […]