-
Sezon na szpinak trwa w najlepsze – u mnie póki co wygląda, to tak jak na poniższym zdjęciu… (stan na początek maja). Liczę na to, że już niebawem będę szukała inspiracji kulinarnych, żeby użyć to co wyhodowałam 🙂 Młode zielone listki szpinaku można spożywać w sałatkach, zapiekankach czy sosach do makaronu. Pasują do ciast, klusek […]
-
Macie ochotę na aksamitne, lekko słone masło orzechowe? Nie raz pacjenci rewanżowali się zdziwionym spojrzeniem: „ale jak to? W trakcie odchudzania? Masło orzechowe na diecie?” A czemu nie?! Skoro ktoś lubi… 🙂 Podstawowym problemem z jakim zazwyczaj spotykam się czytając etykiety masła orzechowego jest obecność utwardzonych olejów roślinnych (zazwyczaj palmowego). Takiego masła nie polecę nikomu, […]
-
Słodki ziemniak, patat, batat lub wilec ziemniaczany, to jedno i to samo ? słodkie, intensywnie pomarańczowe i bardzo zdrowe warzywo, z którym naprawdę warto się zaprzyjaźnić! Słodkie ziemniaki składają się przede wszystkim ze skrobi. Cukier, to około 4% suchej masy. Błonnik zawarty jest w ilości około 3 g na 100 g. Intensywnie żółte lub pomarańczowe […]
-
Woda z cytryną na czczo każdego dnia. To chyba najczęstsze zalecenie dietetyków niezależnie od tego czy chcemy schudnąć, przytyć, podkręcić metabolizm czy po prostu zacząć zdrowo żyć. woda z cytryną lekiem na całe zło Dlaczego, to tak popularne? I skąd akurat taki zestaw? Woda nawadnia. W niemal 60 – 70% składamy się z wody – […]
-
ciastka, muffiny / dla dzieci / potrzebny piekarnik / PRZEPISY
Porządki wiosenne w kuchni, czyli muffiny bez tłuszczu i bez cukru, za to z przejrzałym awokado i dwoma zapomnianymi – mocno już brązowymi bananami 🙂 muffiny czekoladowe 2 mocno dojrzałe banany 1 awokado (dojrzałe) 5 łyżek ksylitolu 2 jajka tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia […]
-
bez glutenu / dla dzieci / lunch / PRZEPISY / śniadanie / warzywa / wege
Wiosna panie sierżancie! 🙂 Już chyba na dobre się u nas zadomowiła… oby! Na wiosnę zawsze zmieniam trzy rzeczy: opony w samochodzie, garderobę i dietę! Wam też to radzę – to ostatnie szczególnie! Coraz rzadziej sięgam po ciepłe śniadania (chociaż jaglanką z orzechami nie pogardzę nawet w środku lata!), coraz częściej za to wybieram kolorowe […]
-
bez glutenu / dla dzieci / na kanapki / potrzebny piekarnik / PRZEPISY
No to lecimy z tym blogiem! 🙂 DZIEŃ DOBRY Zaczynamy kolorowo, szybko i tanio, czyli pastą kanapkową z warzyw pieczonych i tahini. Rewelacyjna na kanapkę czy do makaronu, ale też i do krakersów na imprezie 🙂 Tahini, czyli pastę sezamową można zastąpić dowolnymi zmielonymi orzechami – nerkowce, migdały czy pestki słonecznika mile widziane! pasta z […]