bez glutenu / jadalne prezenty / na kanapki / PRZEPISY / przetwory / wege
Musztarda – czy jest zdrowa? Czy tuczy, czy na pewno mogę w trakcie diety? Gorczyca i ocet… niby nic, a jednak – tyle wątpliwości.
Jeśli lubisz musztardę, a nie masz pewności czy posłuży Twojemu zdrowiu zrób ją sam! Domowa musztarda, to prawdziwy rarytas, elegancki i zaskakujący pomysł na prezent i super zdrowy dodatek do Twoich ulubionych dań! Gorczyca i ocet jabłkowy z dodatkami najwyższej jakości, o idealnej konsystencji i ostrości. Do tego bez cukru, nadmiaru soli oraz innych zupełnie niepotrzebnych Ci dodatków typu pirosiarczyn potasu czy regulatory kwasowości – dokładnie tak jak lubisz!
Musztarda – czy jest zdrowa?
Nawet wikipedia twierdzi, że tak>> 😉 Substancje zawarte w gorczycy wspomagają trawienie, pomagają w niestrawności i mają właściwości przeciwbakteryjnie. Natomiast kwas octowy wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej!! Gorczyca ma w swoim składzie także wapń, magnez, witaminę B oraz spore ilości żelaza. Homobrassinolidy zawarte w tych maleńkich ziarnach posiadają natomiast silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i… anaboliczne (czyli jak sterydy zażywane często przez kulturystów)!
Domowa musztarda – przepis
na 1 słoik potrzeba (plus minus)
- 100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
- ok. 30 – 50 ml ciepłej wody (można dać więcej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
- filiżanka octu jabłkowego
- przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)
3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren. Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.
Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i ew. upłynniony miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.
Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!).
smacznego!
a tu przepis na domowy keczup z dyni
[…] 1 łyżeczka musztardy (lub więcej, jeśli chcemy otrzymać ostrzejszy w smaku majonez – a tu przepis na domową musztardę>>) 1 łyżeczka soku z cytryny i kilka kropli octu winnego sól, […]
Zrobiłam według przepisu i musztarda ma lekko gorzkawy posmak. Czy to normalne?
Musztarda ma prawo mieć lekko gorzkawy smak, jego intensywność może zależeć m.in. od proporcji ziaren białych do czarnych – czarne są nieco łagodniejsze. Można ew. dodać nieco miodu na osłodę.
[…] roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis tu>> z olejem […]
Przekażę szwagierce, ona lubi robić takie rzeczy 🙂
Super! Na ketchup widziałam też podajesz link, jeszcze majonez i można zdrowo jeść 🙂
Przepis na zdrowy i lekki majonez będzie jutro 🙂 🙂 🙂
[…] lub light – różnica w kaloriach na końcu wpisu) 1 jajko 1 – 2 łyżeczki musztardy (tu przepis na domową musztardę>>) 1 łyżeczka soku z cytryny i/lub kilka kropli octu winnego sól, pieprz (ew. inne dodatki jak […]
[…] roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis na domową musztardę tu>> z olejem […]
[…] Warto też pokusić się o samodzielne przygotowywanie mieszanki przypraw do mięs. Gotowe mięsa z przyprawami są najczęściej silnie doprawione solą oraz związkami wzmacniającymi smak i zapach. Nie rzadko tylko po to, aby zatuszować zapach nieświeżego mięsa. Szykując się do grillowania warto już dzień wcześniej pokusić się o sporządzenie mieszanki ziół lub dzień przed grillowaniem natrzeć mięso oraz warzywa domową marynatą. Świeże zioła nie tylko dodadzą aromatu, ale będą też źródłem antyoksydantów, które przynajmniej częściowo będą niwelowały skutki działania wolnych rodników wytwarzanych w trakcie procesu grillowania. Wartościowym dodatkiem do dań z grilla będzie także wysokiej jakości musztarda, np. domowa! Przepis na domową musztardę>> […]
[…] warzywa w blenderze wraz z olejem oraz pastą sezamową (tahini). Dopraw do smaku musztardą (przepis na domową musztardę>>) i dorzuć sporą garść „czegoś zielonego” – wymieszaj i wstaw do lodówki do […]
[…] przepis na musztardę>> […]
[…] przepis na musztardę>> […]
[…] angielskiego, garść liści laurowych, 3 ząbki czosnku, czubatą łyżkę ziarnistej musztardy (domowa musztarda – przepis>>)lub inne swoje ulubione zioła i dodatki – całość […]
[…] 1 – 2 łyżeczki musztardy (tu przepis na domową musztardę>>) […]
[…] Musztarda, to mój must have w sałatce jarzynowej! Niezależnie od tego czy w sałatce mam majonez, oliwę czy jogurt – musztarda musi być! To również fantastyczny dodatek podkręcający smak wielu dań. Ja od lat używam wyłącznie domowej – przepis jest banalny, zachęcam Was do wypróbowania! Przepis na domową musztardę tutaj>> […]
[…] zapominaj o dodatkach – ostra ćwikła, domowa musztarda>>, kiszonki czy pikle trochę wspomogą trawienie tłustych dań, do tego są dobrym źródłem […]
[…] zrób sobie musztardę>> […]
[…] roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis na domową musztardę tu>> z olejem z […]
[…] Warto też pokusić się o samodzielne przygotowywanie mieszanki przypraw do mięs. Gotowe mięsa z przyprawami są najczęściej silnie doprawione solą oraz związkami wzmacniającymi smak i zapach. Nie rzadko tylko po to, aby zatuszować zapach nieświeżego mięsa. Szykując się do grillowania warto już dzień wcześniej zająć się przyrządzeniem mieszanki ziół lub dzień przed grillowaniem natrzeć mięso oraz warzywa domową marynatą. Świeże zioła nie tylko dodadzą aromatu, ale będą też źródłem antyoksydantów, które przynajmniej częściowo będą niwelowały skutki działania wolnych rodników wytwarzanych w trakcie procesu grillowania. Wartościowym dodatkiem do dań z grilla będzie także wysokiej jakości musztarda, np. domowa! Przepis na domową musztardę>> […]
[…] wolisz musztardę do sałatki? Tu przepis na domową musztardę>> […]