BLOG / jak ugotować / PRZEPISY / warzywa
Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, koktajli, ciast i wielu innych jesiennych dań.
zerknij na przepisy z dynią w roli głównej>>
Jak upiec dynię?
Dynię przekrój na mniejsze części – małą na połówki, większą na ćwiartki. Połóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C.
Piecz aż miąższ dyni będzie miękki, zależnie od gatunku oraz wielkości kawałków trwa to około 20-40 minut. Następnie dynię ostudź, obierz i oczyść z pestek. Tak przygotowaną dynię można pokroić w kostkę i dodać do sałatki, zmiksować i wykorzystać do ciasta, pasty kanapkowej, zupy czy koktajlu, zmiksować i zapakować do słoików lub zamrozić.
Co zrobić z puree z dyni?
[pt_view id=”48e43c829p”]
[…] oraz ryż. Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej>> i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do […]
[…] umyj i odsącz na sitku. Buraka>>> i dynię>>> upiecz, następnie obierz i pokrój w kostkę. Fetę także pokrój w kostkę. Z sera jogurtowego […]
[…] Jak upiec dynię>> Świetnym sposobem na wykorzystanie tego warzywa jest zrobienie zupy mlecznej z zacierkami lub wytrawnej z delikatnym kurczakiem i włoszczyzną. Miąższ dyni idealnie nadaje się także do ciasta drożdżowego, ciastek lub muffinek. Można dorzucić go do zapiekanki, musu na słodko i ostro, do farszu na pierogi czy użyć jako baza do sosu do makaronu. Jeśli posiadasz nadmiar dyni wykorzystaj ją do przetworów krótko podduszoną lub upieczoną i zmiksowaną dynię można mrozić, a następnie wykorzystywać jako podstawa do leczo lub dodatek do ciast. Natomiast świeża dynia pokrojona w kostkę doskonale się marynuje. […]
[…] Produkcją puree najlepiej zająć się wcześniej – jak zrobić puree z dyni>> […]
[…] oraz ryż. Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej>> i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do […]
[…] pamiętaj, aby zaopatrzyć się w warzywa, które są wtedy najtańsze i najsmaczniejsze! Dynię upiecz>> i zamroź w postaci puree lub pokrojoną w kostkę. Będzie jak znalazł do leczo, ciast, curry czy […]
[…] już kiedyś pisałam dynia pieczona>> nadaje się do bardzo wielu potraw i na ciepło i na zimno. Dziś sięgając do swojej […]
[…] Jak upiec dynię>> […]
[…] pamiętaj, aby zaopatrzyć się w warzywa, które są wtedy najtańsze i najsmaczniejsze! Dynię upiecz>> i zamroź w postaci puree lub pokrojoną w kostkę. Będzie jak znalazł do leczo, ciast, curry czy […]