pasztety warzywne
Porcje1 Porcja

Pięknie krwistoczerwone, soczyste i cudownie wszechstronne... No i mam wrażenie, że chyba nieco zepchnięte na margines… A szkoda, bo nie dość, że niezwykle wdzięczne w kuchni, wybitnie zdrowe, to jeszcze śmiesznie tanie i dostępne cały rok.

Starte buraczki na ciepło jako dodatek do obiadu, to mój osobisty SZTOS! Proste i domowe comfort food przywołujące dziecięce lata i przedszkolne obiady 😉

Zamarynowane na ostro są fantastycznym dodatkiem na pizzę albo na kanapki - jak zabraknie świeżych warzyw w domu. Zupa krem z buraków przyjmie wszelkie resztki lodówkowe - zeschnięte jabłko, pomarszczoną paprykę i zapomnianą marchewkę. Pęczak z burakami i pestkami słonecznika, to z kolei mistrzowskie drugie śniadanie. Zakwas ratuje przed glutem w grypowo-przeziębieniowym sezonie.

Kocham buraki i nie wyobrażam sobie bez nich tygodnia. A Ty co najczęściej przyrządzasz z buraków? 

co zrobić z buraków

zupa krem z buraków>>

buraki marynowane na kanapkę lub na pizzę>>

sałatka z pęczaku i buraków>>

wege kotlety z kaszy jaglanej i buraków>>

wege kotlety z czerwonej fasoli z burakami>>

hummus z burakiem>>

pasta kanapkowa z burakami>>

zakwas z buraków>>

sałatka z pieczonych warzyw>>

sałatka z dynią>>

 

 

 

Składniki

Wskazówki

10 pomysłów co zrobić z buraków