Lekkostrawna, bez glutenu, bez cukru… a może bez jaj? Bez obaw, wszystko da się zrobić.
Dietetyczne przepisy na świąteczny stół nadchodzą!
Wielkanoc na diecie też może być smaczna
Sprawdź moje pomysły na masy do mazurków bez dodatku cukru>>
Wykorzystaj przepisy na kruche spody bez pszenicy>>
Zrób sernik bez jaj>> i oczaruj rodzinę zieloną babką>>
Dowiedz się dlaczego warto jeść sałatkę jarzynową>> i skorzystaj z mojego przepisu na nią>>
dietetyczne przepisy
ukręć domowy majonez lub skuś się na nieco odchudzoną jego wersję
Zachwyć gości kolorowymi babeczkami>> albo zdecyduj się na klasyczne ciasto drożdżowe>>
Zobacz moje pomysły na warzywne pasztety>>
I koniecznie zajrzyj na mój na kanał na YouTube>>, jeśli szukasz pomysłów na sałatki lub proste desery.
co zamiast jajek
- żelatyna lub agar – 1 jajko, to 1 płaska łyżka żelatyny lub agaru rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody.
Wymieszaj, odstaw na chwilę, aby żelatyna napęczniała, po czym lekko podgrzej mieszając. Używaj natychmiast. - siemię lniane lub chia – 1 jajko, to 1 płaska łyżka nasion lnu lub chia napęczniałych w 3 (max 5) łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj i użyj powstałego kisielu zamiast jaja.
- skrobia – ziemniaczana, z tapioki – 1 jajko, to 1 łyżka skrobi, sprawdza się w roślinnych pasztetach.
- mus/pulpa z dyni, bananów lub jabłek – 1 jajko, to około 1/4 szklanki owoców (1/2 banana — uwaga brązowe banany są słodkie, dodaj nieco mniej cukru niż w przepisie).
- tłuszcz, woda i soda oczyszczona – 1 jajko, to 1 łyżkę oleju (o neutralnym smaku), 2 łyżki wody i 1/2 łyżeczki sody.
- jajecznica bez jaj? wypróbuj tofu rozgniecione widelcem i doprawione czarną solą i płatkami drożdżowymi…
aquafaba zamiast jajka?
Dlaczego na mojej liście nie ma aquafaby? Bo o niej będą dwa zdania więcej.
Woda po odsączeniu ciecierzycy albo fasoli z puszki (bądź też woda po ugotowaniu tych strączków) faktycznie przypomina konsystencją białko jaja i… doskonale się ubija. Posiada właściwości emulgujące, pieniące, zagęszczające oraz nawilżające. Wiem, że mnóstwo osób z powodzeniem jej używa do wypieku bez czy przyrządzenia majonezu lub czekoladowych musów.
Dla zainteresowanych 1 jajko, to 45 g aquafaby.
Na co jednak zwrócić uwagę? Woda po gotowaniu strączków może być drażniąca dla osób nie tolerujących ciężkostrawnych warzyw strączkowych. Może powodować wzdęcia i gazy. Uważaj, jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej.
Jeśli mimo to zdecydujesz się na wykorzystanie aquafaby postaraj się zakupić strączki w słoiku, a nie w puszce.
wszystko co chciałbyś wiedzieć o jajach, ale boisz się zapytać>>
I proszę – bez stresu. Wrzuć na luz. Nie szalej z porządkami i nie rwij włosów z głowy na myśl o dwóch dniach jedzenia.
Na pewno nie przytyjesz od dodatkowej porcji białej kiełbasy czy pasztetu czy kawałka sernika! Wiesz, że 1 kg tłuszczu, to 7500 kcal?! Pisałam o tym w artykule nt. tego jak przytyć… a wcale nie jest to takie proste!
Żeby przytyć 1 dodatkowy kilogram musisz zjeść 7500 kcal więcej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie. Jeśli ciężko Ci w ogóle sobie wyobrazić taką ilość kcal to zajrzyj tu i sprawdź ile to jest>>
A Ty masz jakieś dietetyczne przepisy na świąteczne śniadanie? Podziel się swoimi odchudzonymi wersjami popisowych dań.
-
Jak oswoić Hashimoto | e-book69,00 zł
-
Jak jeść więcej warzyw21,99 zł