BLOG

  • miód – symbolika i wartość odżywcza

    Na początku ludzie żywili się miodem i dzikimi owocami. Nie znali głodu.Claude Levi-Strauss Stosowanie miodu w sztuce kulinarnej zawsze miało i mieć będzie charakter wyrafinowany i leczniczy zarazem. Przekonanie, że miód posiada owe właściwości jest bardzo głęboko zakorzenione w społeczeństwie i chyba już nic nie zdoła tego zmienić. I bardzo dobrze! Dziś nieco więcej o […]

    READ MORE
  • woda – mineralna czy z kranu?

    „Powolne picie łykami przy równoczesnym głębokim oddychaniu jest nawet w rozgrzaniu nieszkodliwem. Przy obfitym spożywaniu owocu i spokojnym trybie życia jest codzienne picie wody wogóle zbytecznym, a tylko przy wysiłkach i zdrowem pragnieniu uzasadnionem. Dzieci najlepiej nie przyzwyczajać do nieustannego picia.” Kobieta lekarką domową, Anna Fisher-Duckelmann, 1908 A ja na przekór, pod prąd – i […]

    READ MORE
  • MAJONEZ LIGHT Z SERKA WIEJSKIEGO

    Do jaj, do sałatki jarzynowej, do kanapki, jako baza do dipu lub jako samodzielna pasta do świeżych warzyw! Zastosowań majonezu jest mnóstwo, ale niestety – tłuszczu i kalorii także jest w nim całe mnóstwo… Żeby jednak nie odejmować sobie wszystkiego od ust podsuwam Wam pomysł na… jego lekki i całkowicie legalny zamiennik. Niskotłuszczowy i bezcukrowy […]

    READ MORE
  • masło czy margaryna

    Masło czy margaryna – oto jest pytanie!Polemika o wyższości jednego tłuszczu nad drugim trwa od wieku XIX, kiedy to Hipolit Mege-Mouries wynalazł margarynę. Dziś jednak pytanie to jest szczególnie istotne, gdyż rynek spożywczy został niemalże zalany najprzeróżniejszymi smarowidłami. Mamy masła i margaryny, ale też mieszanki tłuszczów, margaryny funkcjonalne,  osełki, miksełka, masełka czy miksy. Dziś na […]

    READ MORE
  • placki z cukinią

    Dziś w menu placki owsiane z pokrzywą i cukinią bez glutenu! Zapachniało mi wiosną! Marzą mi się świeże i pachnące warzywa, świeże listki pokrzywy w sałatce, pachnące pomidory i chrupiące rzodkiewki… Wiosna pełną gębą mi się marzy! I w ramach przywoływania wiosny zrobiłam sobie placki z pokrzywą i cukinią (bez glutenu)! Z tym glutenem, to wyszło […]

    READ MORE
  • CHAŁWA – ZDROWE SŁODYCZE

    Początek marca oznacza jedno – niebawem imieniny mojego Taty, a co za tym idzie na pewno będę kupowała chałwę, którą uwielbia! Zatem zainspirowana tym corocznym rytuałem postanowiłam popełnić ten oto wpis. Wpis dla tych, którzy czasem mają ochotę na słodkie co nieco, ale nie mają ochoty ani czasu na spędzanie długich godzin w kuchni i […]

    READ MORE
  • czy mleko jest zdrowe?

    Czy mleko jest zdrowe? Co człowiek to opinia. Niektóre badania potwierdzają dobroczynne właściwości mleka. Według innych – powinniśmy unikać każdego rodzaju mleka, z wyjątkiem mleka matki, którym jesteśmy karmieni w okresie niemowlęcym. Kto ma rację? Pij mleko będziesz wielki? Mleko zawiera w swym składzie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełnowartościowe białko, cukier mleczny […]

    READ MORE
  • PASTA Z CZERWONEJ FASOLI – SZYBKA I TANIA

    Najprostsza z możliwych, szybka, łatwa, prosta, tania… I pomyśleć, że niewiele by brakowało a nie poznałabym jej smaku 🙂 Planowałam zrobić pomidorówkę, ale się pomyliłam i zamiast puszki pomidorów otworzyłam puszkę czerwonej fasoli. Pomidorówka zeszła na dalszy plan – trzeba było się zająć otwartą fasolą. Taka pasta jest świetna na kanapki, do świeżych warzyw, na […]

    READ MORE
  • afrodyzjaki na naszym stole

    Walentynki tuż tuż… Niezależnie co myślimy o nadchodzącym święcie – nie uciekniemy od niego, bo brutalnie atakuje nas z każdej niemal strony. Zatem – po prostu wyluzujmy i przygotujmy się do świętowania. Zapraszam na wpis o afrodyzjakach, przeczytajcie jakie produkty mają tę magiczną moc! Zaproście afrodyzjaki do swojej kuchni. Masz jeszcze trochę czasu, zatem wciąż […]

    READ MORE
  • kasza jaglana – naprawdę taka zdrowa?

    Przepisy z kaszą jaglaną były i będą, na to czytając tego bloga musicie się przygotować. Kasza jaglana zawsze odgrywała dość istotną rolę w mojej kuchni. Moja Babcia nauczyła mnie ją jeść ugotowaną z dynią. Zazwyczaj jednak dorzucam do niej owoce (świeże lub suszone) oraz orzechy i gotuję na wodzie jako doskonałe i nigdy-się-nie-nudzące śniadanie. Czasem […]

    READ MORE
0
Twój koszyk
  • No products in the cart.